Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
2. september 2013, 07:01

Maria Indira Murutar: lähen sõpradega samasse klassi (56)

"Puhtaks üritan pesta, aga see ei õnnestu eriti, sest käisime just Raplas ühes aias hobustele õunu korjamas ja kartulivõtt on ees. Teistest maalastest ta ei erine, aga me lihtsalt ei saa puhtaks," räägib Kati Saara Vatmann neljapäeval. Pühapäeval läheb tütar Maria Indira Valtu põhikooli esimese klassi aktusele.

Valtu põhikooli peab Vatmann tõeliseks eliitkooliks. "Klassis on kümmekond õpilast. Armas väike kodulähedane kool, mille kõrval on ujula ja kuhu on kodust võimalik jalgsi minna," loetleb kirjanik kooli plusse.

Kooliminekuks Maria Indira katseid tegema ei pidanud. "Kooliküpsus kontrollitakse kõigil ära, aga normaalsetes maakoolides pole sellist hullust. Ükski laps ei ole praak," räägib Vatmann.

Suur hulk kooliasju on tulevasel õpilasel juba olemas. "Täna on kaduneljapäev, nii et täna koristame põhjalikult Minni toa ära ja siis vaatame üle, mida veel vaja on. Siis homme ja ülehomme soetame puudujäävad asjad," lisab ta.

Traditsiooniliselt on Vatmanni sõpruskonnas kombeks koolitarbeid viia üksteise lastele sünnipäevaks. Nii sai ka Maria Indira palju vajalikku juba sünnipäevaks kätte. "Me oleme teinud oma sõpradega täpselt sama, et ei kingi mingit plastmassi, vaid asjalikke asju," selgitab Vatmann.

Maria Indira ootab kooliminekut väga. "Ma ootan, et ma saan sealt uusi sõpru," räägib Maria Indira ning lisab, et ootab ka koolitunde. "Kõik minu sõbrad lähevad samasse klassi."

Kristi Ojasaar on tütre kooliks korralikult ette valmistanud

"Viimasel suvekuul oleme palju etteütluseid ja matemaatikaülesandeid teinud. Samuti püüame talle inglise keelt õpetada," lausub Kristi.

Stilist Kristi Ojasaare ja Mauri Kristjan Dorbeki tütar Carina Mia hakkab ema eeskujul käima Rocca al Mare koolis, nimelt ka naine ise on selle lõpetanud. "Valisime selle kooli, kuna meile meeldib nende suhtumine lastesse ja õppetegevusse," selgitab Kristi.

Aga kas Carina ootab ka juba kooliminekut? "Jah, kuid samas ta mõistab, mis kohustus sellega kaasneb," ütleb naine. "Usume, et Rocca al Mare kool suudab esimese klassi lastele meeldivaks muuta."

Helena-Reet Ennet paneb lapse juudi kooli

"Estella Elisheva (7) läheb Tallinna Juudi Kooli 1a klassi. Kooliks oleme valmistunud mänguliselt – oleme lugenud raamatuid ja harjutanud liitmist ja lahutamist, mänginud mälu treenimiseks malet ning eraõpetajaga on ka vene keelt õpitud, sest koolitöö on alates septembrist kõik venekeelne – kaasa arvatud ka eesti keele, heebrea keele ja inglise keele tunnid," räägib portaali Gossip.ee peatoimetaja Helena-Reet Ennet. Tema tütart ootavad kooli minnes ees juba paljud tuttavad vene-heebreakeelsest Sünagoogi Pühapäevakoolist, kus Estella Elisheva on käinud üle nelja aasta. "Tütar ootab kooli väga ning lisaks tublile harjutamisele ja keeleõppele on loomulikult koos valmis vaadatud ka meelepärased koolitarbed," ütleb Helena-Reet. Ootusärevus on sees ka Helena-Reedal ja tema abikaasal Margusel. "Kogu koolitee hakkab ju uuesti aga nüüd lapse kõrval, last toetades ning tema tegemistele ja edusammudele kaasa elades. Soovin kaunist kooliaasta algust kõigile lastele ja lapsevanematele!"

Taavi Tõnissoni tütar Mia läheb kooli aasta varem

"Et Mia on alles kuuene, siis me ei võtnud seda kõike liiga tõsiselt – isegi kui ta oleks seitsmene olnud. Meil ei olnud mingit paanikat. Ta ise tahtis väga minna katsetele proovima," räägib Tõnisson sellest, kuidas vanemad novembris sündinud lapsele kooli peale ei surunud.

Ka väga suurt ettevalmistust Miale katseteks ei tehtud. "Võtsime sellise printsiibi, et lapsel ei tohi mingisugust stressi tekkida. See peab olema nagu mäng, tore ettevõtmine," räägib Tõnisson. Kui Mia poleks sel sügisel kooli läinud, oleks ta pidanud jääma lasteaeda uude rühma uute kasvatajatega ja sedapidi tundus vanematele, et kohanemist oleks olnud isegi rohkem.

Mia asub õppima Püha Miikaeli Kooli. "Seal suhtutakse lastesse kui isiksustesse, nende õppeprogramm on hästi paindlik, väga palju lähtutakse lapse eripärast, selle kooli vaimsus on mulle hästi sümpaatne, lapsi kasvatatakse põhiväärtusi silmas pidades. Lapsevanem on selle kooliga kogu aeg dialoogis," räägib Tõnisson põhjustest, mis said koolivalikul määravaks. "Ma ei tahtnud, et minu laps oleks number 68 seal number 92 koolis, ma tahaksin, et see keskkond kannaks sama vaimsust, mis meil koduski on."

Mailis Repsi tütar Elizabeth sai kooliasjad kätte juba juunis

"Kuna enam-vähem oli teada, mida vaja on, siis enamik asju sai juba ette ära varutud. Üsna palju sai ostetud ajal, kui koolitarbed olid allahindluses," räägib Mailis Reps. Ranitsa sai Elizabeth juba juunis, koolikott valiti Vanalinna Hariduskolleegiumisse minevale tüdrukule koos. "Ta välimuse valis ise, aga selle, missuguse toega ja kui tugevdatud, selle valis emme," räägib Reps, kes on parajasti koolilaadalt saabunud. Vanalinna Hariduskolleegium sai välja valitud seetõttu, et vend juba käib seal, aga ka seetõttu, et tegu on kooliga, kus huvitegevus ja haridus on omavahel põimunud. "Päevad on muidugi väga pikad, aga ka väga mitmekülgsed," lausub Reps ja lisab, et kool on ka tugevalt väärtuspõhine. Et tegu oli Elizabethi piirkonnavälise kooliga, tuli tüdrukul ka koolivalmiduse katsed läbi teha. "Kuna lapsed käivad Vanalinna Hariduskolleegiumi lasteaias, siis oli enam-vähem selge, mida oodata, mida tahetakse," kõneleb Reps koolikatsetest, mis tema sõnul polnud ainult lugemine ja kirjutamine. Rohkem tunti huvi lapse loogika, sõnavara ja pereväärtuste vastu. Ärevust Elizabethil veel sees ei ole. "Ta küll tahab väga kooli minna, kuid samal ajal maalt ära veel ei taha tulla. Kuna sel aastal algab kooliaasta 2. septembril, siis saavad nad ikka 1. septembrini maal olla."

Anna Levandi: Vanalinna Hariduskolleegium oli kindel valik

Levandite noorim poeg Arlet hakkab õppima Vanalinna Hariduskolleegiumis. "Mul ei olnud mõtet midagi muud avastada, kuna see kool on lihtsalt nii hea," kommenteerib ema Anna, sest ses koolis on käinud ka tema vanemad vennad Armand ja Anders. "VHK oli kindel valik – ta käis seal eelkoolis ja läbi katsete sai ka sisse. Me mujale ei proovinudki." Levandi tunnistab, et koolikatseteks erilisi ettevalmistusi ei tehtud. "Aga ses mõttes valmistusin ma juba sellest hetkest, kui Arlet sündis," naerab Anna. "Tähti oskas ta juba kolmeselt ja mõlemas keeles lugeda neljaselt – nii et ta oli koolikatseteks hästi ette valmistatud. Aga mitte nii, et me nüüd ainult õppisimegi katseteks." Poisi ema mäletab hästi, et tema ootas väga kooliminekut, kuid Arleti puhul selliseid nähtavaid emotsioone ei ole, et nüüd kohe kipuks kooli. "Tundub, et ta ootab pigem sisemiselt ja võtab rahulikult seda. Ilmselt poistel on teistmoodi," naljatleb naine. "Aga koolikotti vaatab küll huviga."

Kuid kas poisiga lähevad samasse kooli ka tema lasteaiakaaslased või sõbrad?

"Ei, sinna kooli ei saanud keegi tema lasteaiakaaslastest sisse. Aga juhtus nii, et meie naabripoiss sattus VHKsse, ainult et paralleelklassi. Teda ta tunneb, kuid muidu tulevad jah uued klassivennad ning sõbrakesed."

Emil Rutiku õpetas lapsele, et aktusel tuleb lilled õpetajale anda

"Vanem tütar läks meil kooli ja juhtus nii, et kui aktusel talle lilled andsime ja ütlesime, et aabitsat võtma minnes tuleb need õpetajale kinkida, läks tema kohale, pani roosid kaenla alla, võttis aabitsa ja jalutas kogu kraamiga tagasi," naerab Emil Rutiku, et noorema tütre Sofia kooli minnes on nad juba ette lapsele rääkinud, et lilled tuleb ikka õpetajale anda. Sofia alustab kooliteed esmaspäeval Kolga keskkoolis. "See on kodu lähedal, kõige ilusam kool, metsa sees, ilus ja armas," põhjendab Rutiku kooli valikut. Väga suuri ettevalmistusi lapse kooliminekuks ei tehtud, kuid lugemist-kirjutamist harjutati kodus küll. "See käis lasteaiaga koos – seal natuke ja kodus natuke," ütleb Rutiku. Sofia on koolimineku suhtes üsna rahulik. "Me oleme kodus rääkinud, mis see kool on ja lasteaiaga käisid nad kevadel koolimaja vaatamas ja seal istumas juba." Väikeses maakohas kooliminekul on Rutiku sõnul see eelis, et tunnid algavad kella kaheksa asemel hoopis kell 9. Et kool asub kodust mõne kilomeetri kaugusel, hakkab Sofia koolis käima koolibussiga. Ning õnneks tunneb Sofia ka juba kogu klassi, kuna see koosneb valdavalt tema lasteaiakaaslastest. Seegi on Rutiku sõnul eelis suurte linnakoolide ees.

Sõõrumaa, Tali ja Mikser viisid lapsed Inglise Kolledžisse

Urmas Sõõrumaa tütar Kristiin alustas eile kooliteed Tallinna Inglise Kolledžis. "Kriteerium oli muidugi see, et ka tema õde Katriin käib samas koolis," ütleb mees. Kristiin kooliminekut ei peljanud ja Urmase sõnul pigem ootas seda. Ka kooliasjad on juba soetatud, seega uus eluetapp võib alata. Inglise Kolledžis alustasid kooliteed ka dirigent Kadri Tali poeg Oskar ning poliitik Sven Mikseri tütar Reena.