Triinu Taul käis vee all pildistamas oma sooloplaadi tarbeks. «Ma olen inimene, kes otsib tihti ekstreemseid olukordi ja see on natuke ka enese proovilepanek,» ütleb Triinu. Fotograafiks oli Kaido Haagen, kes on Triinu sõnul professionaal veealuste piltide teemal. Foto: Roland Puusepp
Inimesed
30. august 2013, 07:00

Triinu Taul poseeris vee all: vahepeal sadas vihma, siis rahet, kohale tuli ka keskkonnakaitseamet (10)

"Ilm oli, ütleme, eestilik – vahepeal ähvardas äike, vahepeal tuli natuke vihma ja sadas rahet. Päris tuuline oli ka," kirjeldab muusik Triinu Taul, kes mõned nädalad tagasi käis sooloplaadi tarbeks vee all pildistamas.

"Sessiooni ajal ma õnneks vihma ei saanud, aga tegelikult polnud ka vahet – ma olin nagunii märg," ütleb Triinu ja tunnistab, et koos meigitegemisega neli tundi väldanud sessiooni ajal oli tal ikka külm küll.

Pildistamas käidi Tapa lähedal Vahakulmu järves. Alguses oli plaanis pildistada Lääne-Virumaal asuvates Äntu järvedes, kuid otsustavaks sai veetemperatuur. "Äntus oli vesi 14–16 kraadi – ma oleks tõenäoliselt seal täitsa ära külmunud, kuna seal on allikad. Järves, kus pildistasime, oli 19 kraadi, aga ka see oli külm," ütleb Triinu.

"Looduses vee all pildistada on ikka natuke teine kui basseinis. Basseinis on märksa soojem, peaaegu 30 kraadi," võrdleb Triinu.

Muusik ütleb, et temal läks õnneks ja haigeks ta ei jäänud. "Vahepeal tulin ma muidugi veest välja ja soojendasin ennast."

Vee all käis Triinu pildistamas sooloplaadi tarbeks, mida ta sügisel hakkab oma bändiga (sellesse kuuluvad peale tema veel kitarrist Peeter Rebane, bassimängija Henno Kelp ja Triinu elukaaslane, trummar Roland Puusepp) salvestama. Juba veebruaris loodab ta plaati käes hoida ning kevade poole ka kontserte anda.

Otsib tihti ekstreemsusi

"Ma ei ole ise neid pilte veel näinud, seega ei oska öelda, kas sealt midagi ka kvalifitseerub," ütleb lauljanna, et tegemist oli esmakordse proovipildistamisega. "Lihtsalt katsetasime, kuidas üldse toimib, kuid ehk läheb sealt midagi ka plaadile."

Mõte sellist äärmuslikkust proovida on Triinul peas keerelnud juba ammu. "Ma otsin tihti ekstreemseid olukordi ja see on natuke ka enese proovilepanek. Lihtsalt tuli idee vahetada keskkonda ja proovida, kuidas see töötaks," ütleb Triinu ja lisab, et soov kasutada plaadikujunduses midagi tavapäratut tekkis ka seetõttu, et tema muusikaski on mitteharjumuspäraseid kõlasid ja eksperimentaalsust.

Triinule olid sessioonil abiks fotograaf Kaido Haagen ja meigikunstnik Nele Pandis, vee pealt jäädvustas ettevõtmist Georg-Sander Männik. Muidugi ei puudunud Triinu kõrvalt ka tema elu- ja bändikaaslane Roland Puusepp. "Kaido on professionaal veealuste piltide teemal. Üldiselt pildistab ta loodust, aga ka modelle. Nele tegi mulle veekindla meigi, mis on vee all pildistamisel hädavajalik."

Pildistamiskoha valis fotograaf. "Tema on kursis sellega, millises veekogus saab pildistada, sest vee läbipaistvus on oluline."

Vaatamata külmale usub Triinu, et ta sai hästi hakkama. "Mida lõpu poole, seda paremini hakkas välja tulema. Ainult keha ütles, et varsti aitab, külm on."

Lauljatar tunnistab, et esialgu vajab vee all olemine kindlasti harjumist, kuna tahaks ju hingata. "Natuke uppumise tunne oli küll algul, aga väike meditatsioon ja harjutamine aitab," jagab ta nippe. "Üldiselt ma arvan, et olin tubli."

Fotosessiooniks Triinu kodus spetsiaalseid harjutusi ei teinud ja vannis vee all hinge kinni ning silmi lahti ei hoidnud. "Mul pole kunagi vee all silmade lahtihoidmisega probleemi olnud. Järves, kus on mage vesi, ei ole probleemi, keerulisem on basseinis ja soolases vees. Basseinis hakkab lihtsalt ühel hetkel kloor silmade peale."

Ootamatud külalised

Natuke sai pildistamisel ka nalja – nimelt märkasid kohalikud elanikud karjääris ballooniga sukeldujat ja kutsusid kohale keskkonnakaitseameti inimesed. "Võib-olla sel hetkel polnud mind näha, kui fotograafi märgati ja inimesed arvasid, et seal jahitakse harpuuniga kalu. See on keelatud," seletab Triinu. Keskkonnakaitse inimesed tulid kohale, kuid ühtki jahitavat kala nad ei leidnud. "Ainult näki," naerab naine. "Nad lugesid meile sõnad peale, et kui midagi kahtlast märkame, siis annaksime teada, ja läksid minema."

Veel enne, kui Triinu hakkab salvestama plaati, astub ta üles Usbekistanis toimuval rahvusvahelisel muusikafestival-konkursil "Sharq taronalari", mis lõpeb täna.