Martin Saar koos projekti saadiku Eva Vainoga. Volvo uksel ilutseb Saare tehtud motiiv Marilyn Monroest, keda kehastab Saare elukaaslane Kati Vaikre. Foto: Tairo Lutter
Inimesed
30. august 2013, 07:00

Martin Saare disainitud autol koht nii Warholil kui ka Marilyn Monroel (10)

Martin Saar näitas projekti "Kunst ratastel" tutvustamisel enda disainitud Volvot, mis septembris Tallinnast Berliini poole teele asub.

Saar kasutab auto disainimise juures legendaarse iluideaali Marilyn Monroe motiivi, kus Monroed kehastab Saare armastatu Kati Vaikre. Auto katusel ilutseb kunstnik Andy Warholi jäljendav portree, kus Warholiks kehastub Eesti kunstnik KiWa. Mõlemad tegelaskujud on pärit Martin Saare töös olevast linateosest "Andy Warhol in Estonia".

Igapäevaelus New Yorgis resideeruv kunstnik tunnistab, et kuigi viimasel ajal on ta väga palju kunstiga seotud projektidele eitava vastuse andnud, siis projekt "Kunst ratastel" on inspireeriv võimalus disainida üht päevinäinud autot ja täita ammune unistus sõita kauaaegsesse moodsa kunsti mekasse Berliini.

"Ainuüksi Berliinis on kuskil 30 000 kunstnikku, kes kõik arvavad, et teevad seda kõige moodsamat kunsti," ütles kunstnik projekti tutvustamisel.

Peale Martin Saare olid projekti avaõhtul kohal ka kunstnikud Marit Ilison ning Okeika, kes samuti annavad oma panuse autode kaunistamisele. Noored kunstnikud esindavad "Kunst ratastel" põhiväärtusi, milleks on rahvusvahelisus, avatus, mängulisus ja loovus. Okeika sõnab, et auto kujundamisel mängib ta mustritega.

Projekti raames peetav Slowballi autoralli toimub esimest korda, sel aastal läbib see Baltikumi ning jõuab otsapidi Berliini, kus korraldatakse meeleolukas lõpunäitus. Tallinna näitus toimub 18. septembril Kultuurikatla aias.

Autoralli korraldaja Franke, kes on sündinud Rootsis, elanud 10 aastat Soomes, alates 2010. aastast elab Eestis, sõnab, et järgmisel aastal on plaanis vallutada Skandinaavia, sõites läbi Helsingi, Turu, Stockholmi ja Karlstadi lõpuks Oslosse. 2015. aastal on esialgsete kavatsuste järgi plaan vallutada Lõuna-Euroopa, kui ette võetakse retk Barcelonast Milanosse.