Veiko ÕunpuuFoto: Arno Saar
Film
26. august 2013, 17:05

Septembris esilinastub Veiko Õunpuu uus mängufilm

Eesti üks rahvusvaheliselt tunnustatumaid režissööre Veiko Õunpuu on valmis saanud oma kolmanda täispika mängufilmi, mis jõuab 20. septembril kinodesse. Film heidab halastamatult ausa pilgu oma kohta otsiva noore mehe siseheitlustele ning tõstatab küsimuse vaimse vabaduse, eneseteostuse ja õnne võimalikkusest tänases ühiskonnas.

Veiko Õunpuu mängufilm "FREE RANGE. Ballaad maailma heakskiitmisest" esilinastub Tallinnas 19. septembril. Peaosas teeb oma esimese kandva filmirolli näitleja ja lavastaja Lauri Lagle. Lisaks Laglele teevad filmis kaasa Jaanika Arum, Laura Peterson, Roman Baskin, Rita Raave, Peeter Volkonski ja mitmed teised armastatud Eesti näitlejad, vahendas Eesti Filmi Instituut.

""Free Range" tähendab koduloomade ja -lindude vabapidamisel kasvatamist. Nad on justkui vabad, aga nende vabadus on siiski piiratud - kusagil on alati tara, nende territooriumi lõpp. Meie vabadus on alati millegagi piiratud, olgu need piirangud füüsilised või meie eneste peas ja mulle tundus, et see sõnapaar oleks ilus ja tabav nimi seda konkreetset lugu pealkirjastama," avas režissöör linateose nime tähendust.

Veiko Õunpuu on asetanud filmi peategelase, noore kirjaniku Fredi, olukorda, kus tal oma tüdruku ootamatu raseduse tõttu tuleb kiiresti otsustada oma koha üle ühiskonnas. Uudis peatsest isakssaamisest tabab noort meest hetkel, mil ta on äsja vallandatud töökohalt ajalehe toimetuses ning otsustanud täielikult pühenduda kirjandusele.

"Ma tahtsin kujutada kedagi, kes suudab äärmiselt kergelt elada. Kedagi, kes on täielikult vastutustundetu ja vaba inimene," rääkis Õunpuu, "aga sealt kaudu jõudsin ma paratamatult uute küsimusteni, mis puudutavad tema suhteid teiste inimestega. Kui vabad me olla saame, ilma teistele viga tegemata?"

Kuigi teemavaliku kerguses ka seekord Õunpuud süüdistada ei saa, pakub ta enda sõnul vaatajatele hulganisti senisest helgemaid noote. "Film on mõeldud kinokülastajaile, kes pärast kurnavalt rasket ja põuast suve kergema meelelahutuse järele janunevad. Nagu kosutav ja karge kurgivesi või sulgkerge vasaksirge, mis on teele saadetud sooviga adressaati mitte vigastada, vaid omamehelikult rõõmustada."

Õunpuu, kelle eelnevad filmid on pälvinud rahvusvahelist tunnustust mitmetel kaalukatel filmifestivalidel, jõudis 2009. aastal maineka kunstraamatute kirjastaja Phaidon Pressi poolt välja antud raamatu "Take 100. The Future of Film" kaante vahele, kus tutvustatakse autorifilmi uue põlvkonna kõige silmapaistvamaid režissööre. Taani firma "LevelK", kes tegeleb nii "Sügisballi" (2007) kui "Püha Tõnu kiusamise" (2009) müügiga, on praeguseks sõlminud juba ettemüügikokkuleppe Hollandiga ning film jõuab seal kinolinale 2014. aasta esimeses pooles.

"Free Range'i" stsenaariumi kirjutasid Veiko Õunpuu ja Robert Kurvitz, selle produtsent on Katrin Kissa, operaator Mart Taniel, kunstnik Jaagup Roomet ja kostüümikunstnik Jaanus Vahtra.