Iiris on koos bändiga valmis saanud uue EP, mis kannab pealkirja "Chinaberry Girl" ja millelt leiab neli uhiuut lugu.Foto: Promo
Inimesed
26. august 2013, 07:00

Iiris: teen oma elus põhjalikku suurpuhastust (37)

"Kõik tundub hästi veider. Nii palju asju peab maha jätma. Mõnes mõttes toimub mu elus põhjalik suurpuhastus. Nii paljud asjad tuleb jätta maha ja alustada kuskilt uuesti," räägib Iiris Vesik, kes sügisel sõidab Londonisse popmuusikat õppima.

Mainekas Goldsmithsi kolledžis õppima hakkav Iiris tunneb, et teeb suurpuhastust nii vaimselt kui ka materiaalselt. "Alates mingitest hoiakutest, mis võiks ära muuta, lõpetades sellega, et hästi palju riideid peab ära andma: ma ei saa neid kõiki kaasa võtta," selgitab laulja. Alles jätab ta ainult kõige lemmikumad ja paremad asjad, nii endas kui ka enda ümber.

Mõte Inglismaale minna on Iirise peas tiksunud juba kolm aastat. Aga siis tuli plaat. "Nüüd kerkis see teema jälle üles. Mõtlesin, et kui mitte praegu, siis millal veel. Olen juba niigi 22 ja kui lähen sinna, siis olen veits vanem kui teised," mõtiskleb Iiris.

Inglismaa sai valitud sealse muusika järgi. Nimelt näib Iirisele, et uued asjad tulevad muusikasse just sealt, mis sest, et suureks saavad need Ameerikas. Samas tundub lauljatarile, et praegu tuleb palju uut ja innovaatilist muusikat ka sellistest kohtadest nagu Austraalia, Uus-Meremaa ja Kanada. "Aga Inglismaa on alati olnud minu väike saar. Salasoov on sinna minna," tunnistab Iiris.

Koolil kuulsad vilistlased

Goldsmiths on muusikute seas tuntud just oma aukartustäratavate vilistlaste poolest. Näiteks kuulab Iiris neist James Blake’i ja loetleb veel oma lemmikuid, kes selle kooliga seotud: "Teismeliseajal sai kuulatud Placebot, ka Blur meeldib ja Damon Albarn." Eelkõige ootabki ta ülikoolilt ägedaid loenguid. Et Iiris pole varem kuskil välismaal elanud, kardab ta kõige rohkem seda, kuidas hakkama saab. "Aga eks ma proovi. Seda pole mõtet karta. Ette pole mõtet muretseda," teab lauljatar.

Londoni elu on kallis, kuid ülikooli stipendiumid on Iirise sõnul mõeldud vaid inglastele ning ka töölemineku osas ei oska ta midagi kindlat öelda. "Eks näis, mis saab," mõtiskleb noor muusik, kellele õnneks jääb veel variant võtta õppelaenu.

Iirisel on kindel kavatsus muusikategemist jätkata ning kuivõrd tema bänd jääb siia, plaanib ta kindlasti vahepeal Eestisse tagasi tulla. "Ma ei kavatse seda asja pooleli jätta," teatab ta.

Plaani Inglismaale jäädagi Iiris ei pea. "Muusika tegemiseks pole asukoht tähtis. Ma tahan praegu minna sinna sellepärast, et arvan, et see oleks hea mu arengule muusikuna. Ma ei lähe siit ära sellepärast, et mul oleks siin halb!" tunnistab ta.

Kallistas Riias Lana Del Reyd

Suve elamustest meenutab Iiris esinemist Riias koos maailmakuulsa lauljanna Lana Del Reyga. "Mulle meeldib see maailm, mille ta on loonud," tunnistab Iiris, et on Lana Del Rey muusika austaja. Kontsert oli tema sõnul olnud visuaalselt väga ilus. "Oli tore, et sain seda kogeda ja näha ning analüüsida. Tema publik oli ka väga armas. Esiteks Läti publik on alati väga soe ja rõõmus. Teiseks olid seal sellised veidike teistsugused inimesed," meenutab Iiris, kuid lisab siiski kohe, et juunis toimunud kontserdile oli kohale tulnud ka päris palju eestlasi. Lätlased tunduvad lauljatarile temperamentsemad ja ekstravertsemad. "See on teada, et kui lätlased tulevad peole, siis pidu läheb käima!" teab Iiris öelda, et lätlased on hullud peoloomad. "Nad on üpris julged ja avatud," kirjeldab ta.

Iirisel õnnestus Lanat lava taga ka isiklikult näha. "Ta tundus üpris introvertne, tekkis selliseid vaikseid momente fännidega, kus tema ei osanud midagi öelda ja fännid ei osanud midagi öelda ja siis olid nad kõik koos niimoodi "awkward nunnu silence" – et kõik on nii rõõmsad ja siis ei oska midagi öelda. Aga jah, ma sain kallistada teda ka ja öelda, et mulle meeldib tema maailm!" räägib Iiris.

Lätimaale sattus Iiris suvel veel teistki korda, kui käis juulis festivalil "Positivus" nii esinemas kui ka ise teisi muusikuid kuulamas. Artistidest tahtis lauljatar väga näha Charli XCX ja nägi ka. "Siis ma ei suutnud end talitseda ja olin nagu väike fännitar – tegin end lolliks veits tema ees," meenutab Iiris toredat hetke.

Räppiv Iiris

Juunis töötas Iiris stuudios oma uue EP kallal. Ja iseloomustab tulemust sõnadega vaba ja julge. "Ma räpin ühes loos!" toob ta näiteks.

"Chinaberry Girl" sai EP nimeks tänu Iirise armastusele Aasia vastu. "Mulle lihtsalt meeldib Aasia kultuur ja ju siis on see sellest mõjutatud. Kokku pandud veidike hip-hopi ja Aasia kultuuri," kirjeldab Iiris. Chinaberry on aga hoopis üks puu.

EP valmimise nimel mässas Iiris terve juunikuu stuudios. "Sinna tagasi enam ei tahaks. Nüüd on mõnus, et saab veidike päikest nautida," rõõmustab ta.

Iirise uut muusikat saab kuulata 5. septembril Sinilinnus.