LASTE OMA AUTO: Selliseid pedaalitavaid autosid toodeti vanasti eesrindlikele nõukogude mudilastele. Foto: Aldo Luud
Inimesed
24. august 2013, 17:35

VANAKRAAMIGA RIKKAKS: internetis saab nõukaaegseid asju müües teenida 500 eurot kuus (30)

Mäletate nõukaaegset pedaalidega mängumosset? Paljud mäletavad, aga vähestel on see alles. Nüüd oleks õige aeg uhke lelu keldrist välja ajada ja see korda teha – välismaa vanakraamikogujad ostavad sääraseid masinaid oksjonitel tuhandete eest.

Nõukaaegse kraamiga kaubitsemine on internetis eriti hoogu läinud viimastel aastatel. Esemete eest, mida vahepeal süümepiinadeta prügikasti visati, saab nüüd tihti küsida sadu, vahel isegi tuhandeid dollareid. 50ndatest pärit üleskeeratava mänguvõimleja eest tahab keegi Bulgaariast pärit müüja Ebay oksjonikeskkonnas 800 dollarit.

Nõukogude luksusauto GAZ 12 ZIMi mudeli eest soovib USAs Texases elav müüja 455 dollarit (342 eurot). Talle on tehtud auto ostmiseks küll kolm privaatset pakkumist, kuid need pole müüjale sobinud. Ideaalses korras miniatuurse Ikaruse mängubussi eest tahab müüja 235 dollarit (177 eurot). Arvatavasti saaks samalaadse summa ka päevinäinud originaali eest.

Kui osta.ee internetikeskkonnas küsitakse legendaarsete jonnipunnide eest 20–40 eurot, siis Ebays tehakse selle kõige tuntumat mudelit – punakostüümis punnsilma – kaubaks 170 dollari ehk 128 euroga. Vähemlevinud ja natuke pisem 50ndatest pärit jonnipunni versioon maksaks kollektsionäärile 135 dollarit ehk 102 eurot – nii palju soovib mänguasja eest kasseerida Eestis elav netiäritseja, kes ajakirjanikuga paraku suhelda ei taha.

Pakendis kaup on eriti kallis

Eestist pärit nõukaaegse kraami müüjaid leiab veebiavarustest üksjagu, kuid oma tegemistest nad enamasti rääkida ei soovi. Vanakraamige hangeldamise maailma nõustus meile tutvustama kogenud netiäritseja Artur Volkov, kel Ebay müügilistis 91 eset – alustades roostetanud müntidest, lõpetades sõjaväetelefonidega.

"See, millega ma tegelen, ei ole minu jaoks äri, vaid ennekõike hobi, millega teenin 500 eurot lisaraha kuus," räägib Volkov, kes müüb enamiku oma kaupa Ebays. Eesti oksjonikeskkonnas müüb ta enamasti siinset kraami. "Mõned asjad ostetakse Eestis kaks või kolm korda kallimalt kui Ebayst," sõnab ta.

Kõige kallim asi, mis Volkovil on õnnestunud maha müüa, oli vana kaameraobjektiiv – selle hinnaks kujunes lõpuks 3000 dollarit (2257 eurot). Vähe on tema sõnul kaupa, mida üldse müüa ei saa. "Mammuti saba saab ka maha müüa," muheleb Volkov ning lisab, et oksjon näitab eseme tõelist hinda väga hästi.

Tõelised kollektsionäärid ostavad tema sõnul kasutamata asju, pakendis kaupa saab müüa väga kallilt. Ning kindlasti peab kaup olema ilusti pildistatud. "Vastasel juhul seda lihtsalt ei osteta või ostetakse väga odavalt."

Vahel satub kätte ka veidramat kaupa. Näiteks õnnestus tal ühele jaapanlasele maha müüa vaginaal­ne süstal. Klient oli ostuga sedavõrd rahul, et saatis hiljem lausa tänukirja.

Volkov ei mäletagi päris täpselt, miks ta vanade asjade müümist alustas. "Mingil hetkel tekkis aga huvi saada võimalikult heaks müüjaks ja koguda palju positiivset tagasisidet," räägib ta. "Mida rohkem positiivset tagasisidet, seda rohkem ostetakse."

Müümiseks vajaliku kraami saab ta oksjonitelt ja antiigikauplustest. Lisaks kuulutab ta lehtedes, et ostab kokku vanu asju. Ja mõnikord ta lihtsalt leiab neid. "Täna leidsin prügikasti juurest 1958. aasta projektori ja kavatsen selle maha müüa 40–50 euro eest," paljastab Volkov.

Postiteenus on kalliks läinud

Kasum võib mõningatel juhtudel ulatuda tuhandetesse protsentidesse. Kord ostis kirglik hobiäritseja osta.ee veebikeskkonnas 10 sendiga suure kuhja vanakraami. Selle hulgas peitis end objektiiv, mille eest pakuti oksjonil hiljem 100 eurot. "Võite ise arvutada, kui suur kasum oli!" Samas pole alati kõik roosiline – mõnikord ostab ta asja 100 ja lahti saab sellest 50 euroga.

Volkov on mures, sest viimasel ajal on paljude põnevate kaupade müük muutumas mõttetuks. Tuleb arvestada, et internetis müümisel läheb iga tehingu pealt veel 20% maha.

Aga üheks suurimaks põhjuseks on tema sõnul siiski Eesti Post, kes pidevalt hindu tõstab. Näitena toob ta triikraua müümise – kui kaks aastat tagasi maksis pakk Ameerikasse 5 eurot, lisaks 1,5 eurot kilogrammi kohta, siis nüüd maksab saatmine 10,9 eurot pluss 3,9 eurot kilogrammi kohta. "Raskete asjade müümine välismaale pole enam kasulik, sest tihti on kauba hind väiksem kui postiteenus," sõnab Volkov, kelle sõnul raskendab äritsemist ka tõsiasi, et tihti läheb nii temal kui ka teistel kaubitsejatel teel kliendini pakke kaduma. Kompensatsiooni on aga peaaegu võimatu saada. Eesti piires eelistab ta Smart Posti, kellega tal pole ükski saadetis kaduma läinud.

Tahad kosmonaudi­skafandrit? Aga palun!

Ebayst võib leida näiteks kosmonaut Valeri Poljakovile kuulunud kosmonaudikindad, mille eest müüja küsib 2499 dollarit ja 99 senti (1878 eurot). Tõsi, ühtegi pakkumist pole kinnastele veel tehtud. Kuid see pole veel kõik – kui soovite endale kosmonaut Rukavišnikovi kosmoseskafandrit, saate sellegi. Ainult et peate välja käima 19 999 dollarit ehk 15 026 eurot.

Üks kasutaja Eestist müüb 34 000 dollari ehk 25 545 euroga Nõukogude Venemaa avangardistlikku portselantaldrikut, mille on signeerinud kunstnik ja disainer Vassili Timorev.

Moskva olümpiamängude 100rublase kuldmündi eest soovib müüja 2250 dollarit (1690 eurot). Olümpiamängude maskotile Mišale pühendatud taskukella saaksin endale internetist 200 dollariga (150 eurot).