1986: Viljo Tamm (ees vasakul) on Fixi täieõiguslik liige. Tema kõrval mängib kitarri Viktor Vassiljev. Foto: ETV
Inimesed
22. august 2013, 07:05

Viljo Tamm: olin ma Fixis siis kõige kehvem tegija, et juubelile ei kutsutud? (47)

15 aastat ansambli Fix koosseisu kuulunud muusik Viljo Tamm postitas hiljuti oma Facebooki seinale nördinult: "See on värdjalikult tore, et ei mind ega Agu Tammeorgu pole Fixi ja Karavani juubelile isegi kutsutud! Ju me siis olime neis bändides kõige s*temad vennad."

Postitus sai suhtlusvõrgustikus elavat vastukaja. Kümned kommentaatorid avaldasid muusikule toetust ning pettumust ja üllatust selle üle, et 22. augustil Tartu laululaval toimuva Fixi ja Karavani ühisjuubelikontserdi kuulutusest Viljo Tamme nime ei leiagi.

Osa pidas Tamme kõrvalejätmise põhjuseks Eestist äraolekut. Sama usub ka jaanuaris Kanadasse kolinud muusik ise. "Eks põhiküsimus oli ikkagi rahas – esinejale peab ju maksma ja minu kutsumine Kanadast oleks lihtsalt lisaväljaminekuid tekitanud," ütleb Viljo Tamm Õhtulehele mõrult.

"Viljo ei ela ju juba pool aastat siin ja Fixist läks ta ka ammu ära. Kui ma kontserdikava paika panen, siis pean arvestama, et kontserdi saab ikka nendega teha, kes olemas on," põhjendab Fixi liider Väino Land.

45 aasta juubeli puhul on nüüdne kuuepealine koosseis kutsunud endaga lava jagama veel viis endist bändiliiget, kes olid Fixis tegevad päris algusaegadel, 60ndate lõpus ja 70ndate algul: Mart Helme, Mait Eelrandi, Mart Kuurme, Riho Lilje ja Tõnu Kilgase. "Et oleks seda algusehõngu ka neile, kes veel mäletavad ja jaksavad kontserdil käia," selgitab Land. Tamm aga kuulus Fixi ridadesse hiljem, 1981.–1996. aastani.

"Põhiline, et mulle pole isegi mainitud! Oleks ju kena olnud, kui oleks vähemalt mainitud. Mis sellest, et välismaal olen," kostab Tamm siiski pettunult. Ta eelistanuks kuulda ürituse kohta mõnelt endiselt bändikaaslaselt, selle asemel et avastada kontserdireklaam juhuslikult internetist.

"Sealt nägin ka, et listis pole Tammeorgu, kes on enamjaolt Karavani originaalloomingu autor," meenutab ta ja rõhutab: "Kas me laval oleks olnud, on iseasi, aga viisakas olnuks meid ikkagi kutsuda, vähemalt järelpeolegi – on ju, mida meenutada ja keda näha. Usun, et oleks olnud ka neid, kes meid näha oleks tahtnud."

Land möönab, et spetsiaalselt ühelegi vanale liikmele kontserdikutset ei saadetud. "Tavaliselt võtavad kõik ise juubeli liginedes ühendust ja uurivad. Me oleme kõik kogu aeg omavahel hästi läbi saanud ja käinud, seda hämmastavam oli minu jaoks niisugune postitus. Ma ei osanud kohe kuidagi reageeridagi, see ajas mind naerma. Ei tea, kas see on mingi eneseuhkus? Igal juhul tundub selline käitumine mulle kummaline," arutleb ta ja rõhutab, et mingit tüli Fixi praegustel liikmetel Viljo Tammega ei ole.

"Suured tervitused Viljole sinna kaugele Kanadasse! Kui ta tahab kontserdile tulla, on ta väga teretulnud. Kõik on rõõmsalt palutud," kinnitab Land. "Nüüd ma ei tuleks isegi siis, kui kutsutaks! Ja piinlikkust ei pea sugugi mina tundma," teatab aga Tamm trotslikult. "Aga edu neile! Ei midagi isiklikku!" lausub ta lõpetuseks leplikumalt.

"Mina ei ole üldse nördinud," ütleb Õhtulehele Agu Tammeorg. Oma väitel ei tunne ta end kõrvalejäetuna, sest Karavan astub üles ainult praeguse koosseisuga ega ole kedagi varasematest liikmetest esinema palunud. Pealegi lahkus Tammeorg ansamblist 19 aastat tagasi, hiljem pole ta Karavaniga enam koostööd teinud ega ühelgi bändi juubeliüritusel osalenud.