VABATAHTLIK: Turunduse magistrant Maarja-Linda Põld (23) pühendab oma suvise puhkuse Minu Unistuste Päevale suurima heameelega. Foto: Mati Hiis
Inimesed
21. august 2013, 07:00

Vabatahtlikuna lastehaiglas: mõni ilus hetk on mulle lausa pisara silma toonud! (6)

Heategevusfond Minu Unistuste Päev aitab täita haigete laste unistusi.

"Lastehaiglas läks väike ratastoolipoiss esinenud Teele Viira juurde ja viis talle lõunaootest kõrvale pandud ilusa õuna," meenutab Maarja-Linda Põld ühte helgemat hetke oma vabatahtlikutöös. "Siis mul tuli küll pisar silma, sest see on väike asi, aga tuli nii sügavalt südamest!"

Noor naine on haiglates ravil viibivate raskelt haigete laste unistusi täitvas heategevusfondis Minu Unistuste Päev kaasa löönud alates ajast, kui organisatsiooni loomine perekondlikus sünnipäevalauas jutuks tuli. "Idee käis välja meie peretuttav Marianne Bruhn ja kuna mulle väga meeldib lastega tegelda, siis olin kohe nõus ka projektiga kaasa minema," selgitas Maarja-Linda.

Individuaalsete unistuste täitmise protsess on pikk: kõigepealt valivad arstid välja raskelt või krooniliselt haige lapse, kes vajab oma halli argipäeva kõige enam rõõmu ja emotsionaalset vaheldust. Seejärel toimub suhtlus vanematega ja alles seejärel saab Minu Unistuste Päeva meeskond selle lapsega kokku ning uurib, millest lapsuke unistab.

"See unistuse teadasaamine ei ole tegelikult lihtne, sest lapsed häbenevad ega taha võõrastele oma südamesoovidest rääkida," selgitas Maarja-Linda, kelle sõnul saavad nad sel juhul unistuse teada lapsevanematelt.

Rõõmu toovad ka pisikesed asjad

"Aastatega olen aru saanud, et haigete laste unistused on erilised selle poolest, et need on lihtsad," ütles Maarja-Linda. Haiged lapsed on Minu Unistuste Päeva meeskonna käest palunud tavalisi asju, nagu hobusega sõitmine, lõbustuspargi külastus, kaarditrikkide õppimine või kalastusretk isaga.

"Eeldaks, et lapsed tahavad absurdseid asju, aga peab tunnistama, et niipalju kui meile on unistustest räägitud, on need kõik olnud täidetavad," märkis ta.

Haiged lapsed unistavad tihtipeale lihtsalt väikestest toredatest asjadest. Väga meeldivad Maarja-Linda sõnul haigetele lastele näiteks heeliumiõhupallid.

"Vastavalt igale lapsele ja perekonnale püüame midagi juurde mõelda, et lapsel oleks ka üllatusmoment," selgitas Maarja-Linda, kuidas unistusi täidetakse.

Näiteks eelmisel aastal oli haiglaravil viibinud pisikese Markuse unistuseks helikopteriga lennata. Juba kaua aega, sest lastehaigla aknast välja vaadates oli ta jälginud sealt mööda sõitvaid lennukeid ja helikoptereid. "Helikopteriga ta sõitmas ka käis ja peale selle viisime nad perega Lennusadamasse ja kohvikusse lõunastama. Kuid see väike asi, mis ürituse eriliseks tegi, oli see, et kinkisime perele digikaamera ja tuli välja, et sellel perekonnal polnudki varem ühtegi fototegemise võimalust. Sel üritusel said nad teha perekonnast esimese ühise pildi," rääkis Maarja-Linda toredale päevale tagasi vaadates.

Mõni soov ongi viimaseks jäänud

"Meile on mitu perekonda veel pärast helistanud ja öelnud, et selle ühe unistuse täitmisest on nad nii inspireeritud olnud, et on pärast ka ise oma väikesi unistusi täitma hakanud. Hea tunne on, et andsime neile selle õige tõuke," lisas ta.

Väga südantsoojendav on Maarja-Linda sõnul see, kui pärast korraldatud üritust on haigete laste nägudel naeratused. "Nad tulevad su juurde, teevad kalli, ütlevad aitäh ja on rõõmsad. Täpselt sellepärast me seda teemegi, et anda lastele usku ja rõõmu, et unistused saavad teoks ja seeläbi kiireneks ka tervenemine," selgitas naine.

"Kuna lapsele on haigus psühholoogiliselt väga raske, on neile vaja julgustust ja teadmist, et midagi ei jää tegemata ja nad saavad samamoodi perekondlikest tegevustest osa võtta," lisas ta.

"Oli juhtum, kui Minu Unistuste Päeva täidetud südamesoov jäigi lapsele viimaseks. Me keskendumegi oma tegevuses hetkele, sest väga haigetele lastele on praegused hetked väga tähtsad," nentis Maarja-Linda.

"Me püüame ise keskenduda positiivsetele asjadele ja püüamegi käsitleda seda toredat poolt. Kui me räägime raskelt haigetest lastest, siis on küll kurb, aga see rõõm ja naeratavad näod teevad jälle südame soojaks," arvas ta.

Haigete laste unistusi täidab 20 vabatahtlikku

Haigete laste näole püüab naeratust tuua ja mõtteid kurnavatest ravikuuridest eemale viia üle 20liikmeline vabatahtlikest koosnev meeskond, kes korraldab koostöös Tallinna lastehaigla ja Tartu Ülikooli kliinikumiga üritusi, kutsudes esinema laste armastatud artiste ja viies täide ka laste individuaalseid südamesoove. Eelmisel aastal korraldas Minu Unistuste Päev toetajate abiga 30 üritust, kus osales kokku 900 last ja nende pereliiget.

Sel nädalal algavad Tallinna lastehaiglas näiteks filmiõhtud. "Algselt oli meil idee, et laenutaks filmiõhtu jaoks projektori, siis mõtlesime ümber, sest tahtsime teha midagi, mis oleks palju pikema mõjuga," selgitas vabatahtlik Maarja-Linda Põld, kelle meeskond muretses lastehaiglasse suure televiisori, et lapsed saaks sealt ka oma algatusel filme vaadata.

15. augustil toimus Tallinnas Solarise keskuses Põhja-Tallinna ja heategevusfondi Minu Unistuste Päev kontserdiüritus, kus tutvustati heategevusfondi ning koguti raha selle tegevuse toetuseks, et aidata täita krooniliselt või raskelt haigete laste unistusi ning tuua nende ellu rohkem rõõmu ja sära. Kontserdiüritusel astus üles ansambel Põhja-Tallinn ja toimusid interaktiivne šõu "Teaduse imed", loterii ning töötoad lastele.