JA VÕTE!: «Tegelikult ei olegi siin täna filmivõtted,» ütles uue mängufilmi «1944» režissöör Elmo Nüganen eile sündmuskohal. «Me püüame jäädvustada seda, mis siin näidislahingu tegemisel toimub.»Foto: ALDO LUUD
Inimesed
19. august 2013, 07:00
Lisatud "Reporteri" video! Vaata ka videot Valga militaarfestivali sõjameeste marsist! Galerii!

Elmo Nüganen oma uuest filmist: "1944" on õrn teema (29)

"Ta on sõjavastane film, ta ei propageeri sõda. Ta näitab Eesti meeste valikuid, mida õieti ju ei olnudki. Mõnes mõttes on ta ka lepitusfilm," räägib mängufilmi "1944" režissöör Elmo Nüganen linateose kohta, mille võtted algasid eile.

Filmivõtted käisid eile Valga lähedal Jaanikese motokeskuses, kus parasjagu toimus ka V rahvusvaheline Valga militaarajaloo festival. Ehk teisisõnu pidasid eri riikide sõjaajaloo klubid militaarse tehnikaga maha näidislahingu ning tagatipuks toimusid ka uue mängufilmi "1944" võtted.

Elmo Nüganen: see on õrn teema

Film käsitleb 1944. aasta sõjasündmusi Eestis – Saksa armees ja Punaarmees sõdinud eestlaste silme läbi. See räägib lahingutest Sinimägedel kuni Saaremaa lahinguteni välja. Ja mitte ainult.

"Ta on sõjavastane film, ta ei propageeri sõda. Ta näitab Eesti meeste valikuid, mida õieti ju ei olnudki," selgitab režissöör Elmo Nüganen. "Valikud olid väga väikesed: metsa, ühele või teisele poole, ühel põlvkonnal noortel poistel oli ka Soome võimalus. Ja oligi kõik."

Nüganen jätkab: "See ei olnud meie, väikeste riikide sõda. Me olime sunnitud. See on sõjaveteranide jaoks õrn teema. Kui keegi hakkab ette heitma, et miks sa valisid selle poole, miks sa kandsid seda vormi, siis – mis küsimus see on. Nii ei saa üldse küsida. See oli tema eluküsimus. Tihti oli ka niimoodi, et valik ei olnud tingitud sellest, et inimene ise pidi valima, sest ta lihtsalt valiti – saatus valis. Võttis õlast kinni ja viis ta sinna. Selles mõttes on film ka natuke lepitusfilm. Sest kes need veteranid muud on, kui meie isad ja isaisad."

Produtsent Maria Avdjuško lisab, et film ei ole ainult sõjast: "Ka inimesest selles sõjas, armastusest, reetmisest, vendlusest ja kodumaa-armastusest – paljudest sellistest kategooriatest, mida tuleb inimestele vahel meelde tuletada."

"Tegelikult ei olegi meil siin täna filmivõtted, vaid me püüame jäädvustada seda, mis siin toimub," ütles režissöör Elmo Nüganen eile sündmuskohal. "Näidislahing toimub militaarfestivali käigus ja see toimuks niikuinii, ilma meie filmita. Võimalik, et midagi läheb meil siit ka filmis kasutusse. Ehk saame mõne väga hea kaadri. Filmis võib see sattuda Sinimägede alla, kus Punaarmee ründab ja Saksa vägi kaitseb. Ja kui ei lähegi siit midagi filmi, ei juhtu ka midagi. Täna ei ole siin ainsatki näitlejat, siin on vabatahtlikud üle terve Euroopa."

Näitlejad alustavad sügisel

"Kunstnik, ikka kunstnik. Ega ma muud ei oskagi teha," muigab filmikunstnik Kalju Kivi, mis roll temal uues mängufilmis on. "Me oleme siin festivalil külalised. Vaatame, kas saame siit midagi või ei saa. Tõime siia dekoratsioone juurde ja tegime meeskonnaga tankimulaažid, mis lähevad ka hiljem filmitegemise ajal käiku."

Kui palju režissöör kunstnikku kuulda võtab? "Ütleme niimoodi, et hea töö ongi see, kui mõlemad võtavad mõlemat kuulda," vastab kunstnik Kivi diplomaatiliselt, et Nüganeniga on hea koostööd teha.

Militaarfestivali korraldaja Meelis Kivi sõnul tulid II maailmasõja näidislahinguks kokku 12 riigi sõjameesteklubid. Ta lisab, et on filmi käsikirja mitu korda lugenud ning peab seda väga õnnestunuks. "Väga hea film peaks tulema. Tõde on toodud kaunis selgelt filmivaataja ette," lausub Meelis Kivi, kes on pikka aega Eesti kaitsejõududes ohvitserina teeninud.

Filmivõtted näitlejatega algavad oktoobris. Seejärel tuleb paus ja võtted jätkuvad järgmisel suvel, kui võetakse üles Sinimägede periood. Film saab valmis 2015. aasta veebruariks. "Ootame ilmselt vabariigi aastapäeva, et sel ajal välja tulla," ütleb Elmo Nüganen.

Sõnalisi rolle on filmis üle 70

Filmi stsenarist on reservkolonelleitnant Leo Kunnas, stsenaariumi on nõustanud Mart Laar. Abiks on olnud sõjaajaloo klubi Frontline jpt.

Produtsent Maria Avdjuško ütleb, et sõnalisi rolle on filmis üle 70. Suur plejaad on noorema põlvkonna meesnäitlejaid, üheks tuumikuks on Elmo Nüganeni kursus, lavakunstikooli 25. lend. Peategelast mängib Kristjan Üksküla.

Filmi 1,8 miljoni eurost eelarvet rahastavad Eesti Filmi Sihtasutus, kaitseministeerium, kultuurkapital, Soome partnerid ja eraisikud.