Foto: Tairo Lutter, ERR
Inimesed
17. august 2013, 08:00

Maire Aunaste: kaks meest, ükskõik kui hea inglise keelega, ei vaataks teineteisele säravate silmadega otsa (64)

"Väga tore, kui inimesed räägivad, et halb keel oli. Mina ütlen ainult: aga palun – töötage ka ennast üles ja tehke järgmine kord paremini. Väiklus ei üllata mind Eestis juba enam väga ammu," ütleb Maire Aunaste inimestele, kes tema inglise keele pihta kriitikanooli pilluvad.

Neljapäeva õhtul oli ETVs eetris saade "Muutunud mees: Robbie Williams. Küsitleb Maire Aunaste", kus telesaatejuht

Maire Aunaste intervjueeris superstaar Robbie Williamsit, kes juba teisipäeval, 20. augustil annab Tallinna lauluväljakul kontserdi. Nii internetikommentaarides kui ka Facebookis lendab aga kriitikanooli Aunaste inglise keele pihta. "Miks pandi Aunaste teda intervjueerima? Aunaste üllatas vaevu äratuntava inglise keelega. Samuti tema grammatikavead – kas tõesti keegi enne neid küsimusi üle ei vaadanud?" küsib üks. "Üks asi on keel, aga selline kollane suhtumine. Aunaste stiil ei sobinud sellesse konteksti üldse. Kas selline intervjuu oli kuskil režiis nii ette nähtud?" pärib teine.

Mitte kõik ei tee Aunastet siiski maha. Kõvasti kiidetakse läbimõeldud ja huvitavaid küsimusi ja korralikult tehtud kodutööd. "Polnud sel intervjuul häda miskit ja saage aru, kõik inimesed ei suuda võõrkeeli perfektselt omandada. Aunaste sai kenasti hakkama!" arvab üks. "Maire oli väga, väga tubli. Ta oskab üllatada ja teeb oma tööd hästi. Edu edaspidiseks!" kiidab teine. "Intervjuu toimis, RW vastas küsimustele sügavamalt, kui oleks seda teinud mõne teise puhul. Aunaste sai RW-lt siiruse kätte. Ja kogu lugu. Punktid Aunastele," kirjutatakse kommentaariumides.

Aunaste: kui keelt pole õppinud, ei saagi seda osata

Aunaste ise kriitikatulvaga kursis pole, kuna ta on hoopiski Soomes. "Ma pole isegi saadet näinud, ma polnud montaažis ja ei suuda oma saateid vaadata. Sõitsin nimelt Eestist ära, et olla kaugel kogu sellest pahnast, mis mulle kaela tuleb."

Aunaste ütleb, et ei olegi üldse inglise keelt õppinud. "Kui ülikoolis käisin, ütlesime õppejõule alati, et teeme inglise keele õppimise asemel hoopis midagi muud, kuna meil ei lähe seda kunagi vaja," ütleb ta vastuseks kommenteerijatele. Samuti ei leia Aunaste, et tema Ameerikas elamine oleks põhjendus, miks ta peaks seda keelt perfektselt valdama. "See, et sa kuskil elanud oled, ei tähenda mitte midagi. Terve maailm räägib inglise keelt nii, nagu neil vaja on ja mitte keegi ei hakka neid parandama. Mis tähendab seda, et kui sa ise korralikult koolis ei õpi, siis sa ei saagi keelt osata."

Aunaste ütleb, et kui talle intervjuu tegemise pakkumisega helistati, tänas ta kõne eest ja palus helistada kellelegi teisele. "Ma olin kindel, et see pole võimalik ja ma ei tee seda kindlasti." Siiski otsustas Aunaste kohtuda produtsent Andres Arro ja meelelahutusärimees Peeter Rebasega, kes ta lõpuks ümber suutsid veenda. "Ma pakkusin vähemalt kümmet nime, kes võiksid minu asemel minna ja nad olid kõigi nende peale mõelnud, kuid soovisid, et see oleks naine. Ma saan ka aru, sest kaks meest, ükskõik kui hea inglise keelega, ei vaataks teineteisele säravate silmadega otsa."

Samuti ei soovitud, et intervjueerija loeks küsimusi paberilt maha. "Ma tahaks näha, mitu inimest Eestis oleks suutnud minna sinna ilma küsimusteta," ütleb Aunaste, et kuigi ERR oleks võinud kohale saata väga hea keeleoskaja, vajab intervjuu tegemine peale keeleoskuse ka palju muud.

Aunaste tunnistab, et pabistas enne intervjuud oma inglise keele pärast kõvasti. "Ma vabandasin enne intervjuud Robbie mänedžeri ees ja ütlesin, et loodan, et Robbie saab minust ja mina temast aru. Mänedžer hakkas naerma ja ütles, et see pole mingi probleem, kuna Robbie on rääkinud ajakirjanikega üle maailma, kes ei oska inglise keelt. Jaapanis oli neil kolm tõlki ühe intervjuu jaoks."

Aunaste ütleb, et sai intervjuuga hakkama ja keegi ei öelnud ühtegi halba sõna. "Küll ütlesid nad pärast, et intervjuu oli väga hästi ette valmistatud. Väga tore, kui inimesed räägivad, et halb keel oli, mina ütlen ainult: aga palun – töötage ka ennast üles ja tehke järgmine kord paremini. Väiklus ei üllata mind Eestis juba enam väga ammu."

Valmistus intervjuuks kuu aega

Juuli lõpul vahendas ERRi meelelahutusportaal Menu Aunaste muljeid intervjuust. "Me tohtisime teha intervjuud täpselt 30 minutit. Minu eeltööst ei jäänud midagi alles. Valmistasin ette 51 küsimust, millest kasutada sain umbes 12–15." Williams, kes eriti tihti intervjuusid ei anna, rääkis Aunastele avameelselt sellest, kuidas ta on end aegamisi tükkidest taas kokku lappinud ning selles on oluline osa tema perekonnal. "Ma siiralt tahan uskuda, et ta ongi hinges selline kaheksa-aastane poiss, nagu ta ise räägib," tõdeb Aunaste intervjuule tagasi mõeldes.

Ta tunnistab Õhtulehele, et ettevalmistused ja taustauuringu tegemine intervjuu tarbeks võttis tervelt kuu aega. "Ma lugesin läbi kolm tema elulooraamatut, üks neist oli väga paks ja ingliskeelne." Aunaste ütleb, et tegemist on kõige mahukama taustainfo kogumisega, mis tal üheks intervjuuks teha on tulnud. "Loomulikult. Teisi intervjuusid teen ma ju eesti keeles."

ETV: oleme Aunaste tehtud tööga rahul

ERRi meediasuhete juht Anneli Tõevere-Kaur ütleb, et võimalus Robbie Williamsiga intervjuu tegemiseks saadi kohaliku kontserdikorraldaja abiga. "Tegelikult oli esialgne vastus hoopis eitav, kuid enne Williamsi Kopenhaageni kontserti saadi siiski jah-sõna – et kui sõidetakse kohapeale, saab ka intervjuu," ütleb ta. "Küsitleja leidmise juures kaalumist ei olnud, pakkumine tehti ainult Maire Aunastele, kes selle ka vastu võttis. Intervjueerimine, inimestesse süüvimine – see on just tema tugevus," põhjendab Tõevere-Kaur, miks valiti intervjueerijaks just Maire Aunaste. "Tehtuga ollakse ETVs rahul, intervjuu oli sisuliselt tugev ja eristuv, vestlejad said omavahel hea kontakti. Vastukaja on mitmekesine ja igal juhul paistab, et saade läks vaatajaile korda. Kriitilisemate häälte kõrval kostab tegijate rõõmuks ka palju kiitvat."