Foto: Silja Paavle
Inimesed
12. august 2013, 07:00
Vaata galeriid!

"Viru folgi" fänn: muusika peletab nälja, hinge hoian sees rosina-pähkliseguga (12)

"Käsmu ruulib!" on veendunud Martiina Viil, kellest on kuue aastaga saanud suur "Viru folgi" fänn. Koguni nii suur, et ta ei pea paljuks kolm päeva kestval festivalil endal hinge sees hoida vaid pähkli-rosinaseguga.

Tartlannat Martiina Viili (29) teavad kõik folgihuvilised – kuus aastat ehk täpselt sama kaua, kui Käsmus on folgitud, on ta tänu sildile "Käsmu ruulib!" pannud muhelema kontserdikülastajad ja olnud pildil kõikide meediaväljaannete fotogaleriides.

Folkimine on kulukas lõbu

Kuus aastat tagasi esimesele "Viru folgile" samme seades Martiina tegelikult ei teadnud, et Käsmu tõepoolest ruulibki. "Samal ajal oli telekas populaarne saade "Folkwagenist" ja mul tuli mõte teha ka sõbranna tolleaegse poiss-sõbra autole silt "Folkwagen". Et kõik saaksid aru: see on auto, mis sõidab folgile," meenutab Martiina sildi sünnilugu. Et kanga teine pool jäi tühjaks, ei saanud seda raisku lasta ja nii see lööklause sündiski.

Nüüd ütleb Martiina: "Käsmu on väekas koht, millel on võime teha inimesi paremaks. Siinsest eriliselt ilusast loodusest, suurepärasest muusikast ja toredatest inimestest tekib nii võimas sünenergia, et saabki öelda vaid üht: Käsmu ruulib!"

Loodusest peab Martiina väga lugu. Peale selle, et ta töötab Pikasilla koolis algklasside õpetajana, õpib ta ka Luua metsanduskoolis loodusturismi korralduse erialal.

Folk- ja pärimusmuusika juurde jõudis Martiina aastate eest juhuslikult tänu nüüdseks tegevuse lõpetanud Vägilaste kontserdile. Nüüd püüab ta õpetajana pärimuspisikut anda ka oma õpilastele ning on käinud nendega laste folkloorifestivalil "Taaralinna taaderant" ja Puhja laste folklooripäeval. Ja mõistagi ei jäta ta vahele ühtegi folgipidu. Peale selle laulab naine juba kolmandat aastat rahvamuusikaansamblis Sinimaniseele.

Eesti pärimusmuusikapidude lipulaevad, "Viljandi folk" ja "Viru folk" tunduvad olema nagu Vestmann ja Piibeleht – kord üks all ja teine peal ja siis vastupidi. Kumb festival Martiinale rohkem meeldib? "Ma ei oskagi väga kindlalt öelda. Viljandis on palju häid välisesinejaid ja folk on rohkem traditsioonide ja pärimusekeskne. "Viru folgil" lähenetakse pärimusmuusika mõistele laiemalt ja peale traditsioonilise pärimuse kohtab siin palju ka lääne mõistes folki ehk meest koos oma kitarriga," arutleb ta.

Kindlasti räägib "Viru folgi" kasuks aga keskkond: merelaval kõlavad mõtlikud lood koos lainemühaga, metsalaval on metsikumad kontserdid. "Sümbioos loodusega on võimas!" Viljandi probleemina nimetab Martiina, et sinna jõuavad ka need, kelle jaoks on folgil olemine lahe ja prestiiži küsimus, kuid pärimusmuusika nautimise asemel nad joovad ja lällavad.

Eriti paistab see silma telkides, just telgis Martiina folgil elades raha kokkuhoiu mõttes elabki. "Folkimine on päris kulukas lõbu," tunnistab ta. Aga naine teab, kuidas kokkuhoidlikult elada. Esiteks tuleb folgipassid ära osta juba talvel, siis, kui need kõige soodsamad on. Teiseks ei kuluta Martiinal folgil raha toidutänavatel tossavate friikartulite ja šnitslite peale, tema hoiab endal hinge sees rosina-pähklisegu süües. "Aga ärge seda kodus järele tehke, mitu päeva nii süüa on tegelikult päris ebatervislik," naerab ta.

Soojendab end talvel folgimälestustega

Ja tegelikult, nagu tunnistab Martiina, polegi aega ja mahti folgipeol mingit suurt söömaaega ette võtta. Programm on ju tavaliselt tihe ja kõike seda endasse ahmides ei pane näljatunnet tähelegi.

Martiina tsiteerib Saksa luuletajat Hermann Hesset, kes ühes oma kunstmuinasjutus on öelnud, et tõeliselt hea muusika ja luule on selline, mis paneb inimesed mõtlema selle peale, mida nad armastavad või vihkavad. "Käsmus kõlav muusika laseb kõike seda tunda, armastuse kõrval ka vihkamise selgeks mõelda ja inimestel nii paremaks saada," usub Martiina.

Tema meelest ongi folk justkui muinasjutumaailm, kus on kõik võimalik. "Seda tunnet peab kogema ja alles hoidma, et sellest pikal ja pimedal talvel soojust ammutada," kostab naine, et päris kindlasti on folgipidu võimalus argitoimetused paariks päevaks kõrvale heita ja hetke nautida.

Tõsi, Martiina plaanis Käsmus ka koolist suveks jäetud ülesannet lahendada ja herbaariumi koostada, sest taimede puudust siin ju pole. "Kokku on vaja üle 50 taime, mul on umbes 25. Kaustakaaned on küll kotis, kuid kuna iga päev on vihma sabistanud, siis kardan, et niisked taimed lähevad telgis hallitama," selgitab ta. Aga see jätab jälle teisalt võimaluse rohkem muusikat nautida. Ning koju sõitis Martiina tõelise folgihundina ühes teiste omasugustega pühapäeva hilisõhtul pärast "Viru folki" lõpetanud kontserti "Virumaa laul" Looduse Omnibussiga.

Vene muusik: eestlased oskavad folkida!

"See on uskumatu, kuidas siinne publik hakkab meile kaasa elama. Oleme esinenud mitmel pool maailmas, kuid Eestis tajume selgelt – siinne rahvas mõistab pärimust ja oskab folkida," lausus Otava Yo laulja ja muusik Aleksei Belkin rahulolevalt pärast seda, kui "Viru folgi" publik oli nad kaks korda lavale tagasi plaksutanud.

Aleksei Belkin teab, millest räägib, sest Eestis oldi esinemas juba viiendat korda. Peterburist pärit bändiliikmed armastavad tema sõnul Eestit väga. "Siinne loodus on võrratu, siin on kõik nii ilus ja puhas. Ja tüdrukud on ilusad," muheleb Belkin.

Kuigi kõik siinsed esinemised on olnud menukad, lähevad Belkini silmad vaimustusest eriti särama, kui ta meenutab Kihnus käiku. "Merel oli torm. Ma ei tea, mitu palli see oli, kuid laine loopis meid siia ja sinna. See oli isegi veidi jube. Aga Kihnus oli laste viiulilaager, kus me mängisime koos väga paljude lastega," kõneleb ta.

Otava Yo, kelle looming on lustakas segu folgist, pungist, rokist ning filmi- ja multifilmidest, oli "Viru folgil" tõeliseks publikumagnetiks, pannes ennast-unustavalt kargama terve pealavaesise väljakutäie rahvast. Kolm aastat tagas nentis Belkin Õhtulehele antud intervjuus, et ta ei tea, kas nad on kuulsad. Kas nüüd juba on? "Kuulsad on ikka Nick Cave ja Rolling Stones. Aga eks meid ka ikka juba teatakse," muheles Belkin.

Igatahes pidi ta koos bändiliikmetega pärast kontserti vastu võtma paljude fännide vaimustusest tulvil kiitust. Ning kümneid kordi vastama küsimusele, millal bänd taas Eestis esinemas on. Millal siis on? "Esialgu plaani pole. Septembris ilmub meil kolmas plaat, teeksime meeleldi plaadiesitluskontserdi, kui keegi korraldada aitab," jättis Belkin otsad lahtiseks. Riias astuvad popid poisid püünele aga juba 22. augustil.