KAUNIS SUVEPULM: Anni ja Tomi abiellusid 24. juunil Püha Vaimu kirikus. Viskoosist, siidist ja Itaalia pitsist tehtud pruutkleidi autor on Anni hea sõbranna, disainer Aulikki Puniste, kes tegi stilistika ka Tomile, pruutneitsitele ja peiupoistele. Foto: Annika Metsla
Inimesed
10. august 2013, 08:00

Anni ja Tomi Rahula: soovisime hubast ja mitte liiga erilist pulmapidu (24)

"Oleme mõlemad väga rahulikud ja lihtsad inimesed ning ei muretse ilma, kaalu, perfektse küünlarea ega muu tühja-tähja pärast. Teadsime, et igal juhul on see üks äärmiselt kaunis päev ning kõik läheb nii nagu läheb," ütlevad jaanipäeval Püha Vaimu kirikus teineteisele igavest truudust vandunud Tomi ja Anni Rahula (varasem Pohlak), kes otsustasid pulmad pidada kindlasti suveajal, sest mõlemad on suveinimesed.

Jalgpalliisa Aivar Pohlaku tütar Anni (26) ja muusik Tomi (36) on koos olnud 2011. aastast ning kihlusid mullu 3. novembril. Noored abiellusid 24. juunil, mis on nende jaoks väga tähenduslik kuupäev – jaanipäeval abiellusid ka Tomi vanemad Lydia ja Tõnis Rahula. "Meie pulmakuupäev langeb kokku meid algusest peale jäägitult toetanud väga-väga kallite ja lähedaste inimeste pulma-aastapäevaga. Nad on meile suureks ja tõesti heaks eeskujuks," seletas Anni pulmade eel Õhtulehele.

Paar ei soovinud tähtsa päeva puhul suurt meediakajastust ja jääb nüüdki abieluteemal tagasihoidlikuks. "Nagu kirjutas Rein Taagepera: "Koolis tehakse enne töö ära ja siis saadakse tunnistus. Aga abielus saab enne tunnistuse ja siis alles abielu ülesehitamise töö algab."

Me alles alustame seda teed pisikeste sammude haaval, nii et praegu pole aeg sellest rääkida," kirjutavad Tomi ja Anni ühises kommentaaris.

"Pulmast võime rääkida vaid peopidamise ehk ürituse korraldamise nurga alt. Soovisime hubast, mitte liiga ekstravagantset ja traditsioonilist pidu. Tahtsime korraldada pisikese ürituse – mitte otseselt meile endile, vaid paljuski just lähedastele tänuavalduseks. Toetuse, headuse ja sõpruse eest, mis meile osaks on saanud," räägib noorpaar.

Abielu sõlmiti pühakojas, sest Anni sõnul annab kiriklik laulatustseremoonia abieluliidu loomisele sügavama tähenduse kui tavaline allkiri paberil. Järgnenud peol suuri pulmamänge ega pruudiröövi nad ei korraldanud – söödi, joodi, räägiti juttu, saadeti ära Anni neiupõlvenimi (see lennutati taevasse hulga nootidega kaunistatud õhupallidega) ning pidu sai punkti kolm tundi pärast südaööd.

Külalisi oli kokku tulnud 80 ringis ja ilmaga paaril vedas – terve päeva paistis päike ning õhtulgi oli väga soe. Et pidu peeti kesklinnas Number9 restoranis, said külalised pärast seda soojal suveõhtul koju jalutada. Kuuldavasti jäid nad peoga väga rahule, kuna kõik oli hubane, rahulik ja lihtne, kuid samas väljapeetud ja kaunis. Peopaik oli targalt valitud, sest kui olekski pidanud juhtuma, et õhtul kimbutab vihmasadu, saanuks väliterrassilt kolida restorani siseruumidesse.

Tomi kirjutas Annile pulmakingiks laulu

Pulmareisil Anni ja Tomi veel käinud ei ole ning kas, millal ja kuhu minnakse, ei tea paar veel isegi. Kuid see ei olegi kõige olulisem. Anni Instagrami lehel näeb pilti laulu noodikirjast, pealkirjaks "Kaks etüüdi A-duuris. Pühendusega Annile", mis annab mõista, et Tomi kirjutas kallimale pulmakingiks laulu. Anni sel teemal pikemalt aga peatuda ei taha.

Anni ja Tomi viis kokku jalgpall – mõlemad harrastavad jalgpallikohtuniku ametit. Nad on üks paaridest, kes peale kooselu mõnikord ka tööl koos on: Anni püüab alati olla kohal mängudel, kus kohtunikuvile on Tomi käes. Vahel on nad väljakulgi koos – Tomi peakohtunikuna ja Anni abikohtunikuna. "Meie päevad on üpris korralikult teineteise tegemiste järgi põimitud ja meile see sobib," on nad Naistelehele öelnud.

Viimase kümne aasta silmatorkavamad suvepulmad

2012 Keit Pentus saabus laulatusele valges hobukaarikus

Möödunud aasta 10. augustil vandusid Tallinna Jaani kirikus teineteisele igavest truudust keskkonnaminister Keit Pentus ja tema kauaaegne poliitikust ja sotsioloogist elukaaslane Rain Rosimannus. Pühakoda oli laulatuseks kaunistatud sadade kreemjate nelkidega. Paarkümmend minutit enne tseremoonia algust vuras kiriku kõrvale väike valge lillebukettidega ehitud Mitsubishi elektriauto, millest astus välja meespäevakangelane, tumesinises ülikonnas Rain Rosimannus. Mõni minut hiljem kostis aga kellukeste helinat ja hobuste kabjaplaginat – Vabaduse väljakule veeres uhke valge kaarik, milles istus pruut Keit Pentus oma isaga. Pärast auringi peatus hobukaarik kiriku ukse ees.

Keit sammus altari ette, saateks Helen Adamsoni ballaad „Kas tead“ Rosanna Lintsi ettekandes. Pärast abielutseremooniat siirdus noorpaar koos pulmakülalistega kohvikusse Wabadus pidulikule vastuvõtule. Pidu peeti maalilises Vihula mõisas väga kitsas pereringis, kuhu pruutpaar saabus ilusas vanamoodsas autos.

2011 Andres Operi unelmate pulm Itaalias Como järve ääres: „Romantilisemat paika siin maamunal mina ette kujutada ei oska.“

Eesti jalgpallikoondise edukaim väravakütt Andres Oper pani 2011. aasta 11. juunil oma väljavalitule Merle Johnsonile abielusõrmuse sõrme hingematvalt kauni looduse rüpes Como järve ääres. Selle Põhja-Itaalia rikkurite paradiisi valisid nad seetõttu, et mõlemale oli oluline minna paari romantilises paigas. „Algul mõtlesime Kalvi mõisale, aga kui see ära langes, valisime Como järve. Tõesti, romantilisemat paika siin maamunal mina ette kujutada ei oska. Absoluutne muinasjutt, postkaart!“ ülistas Oper Õhtulehega rääkides.

Pulmapäev algas vutiässale varasel lõunaajal kolmveerandtunnise paadisõiduga tseremooniale, kus ta pruudiga kohtus. „Nii me kõik seal olime – koha ilust hinged kinni, südamed lööke vahele jätnud ja lummatud! Järgnes paaripanek maalilises Villa del Balbianellos, nime ärasaatmine ja õhtusöök otse järve kaldal võrratus Casta Diva resordis,“ jutustas Oper. Noorpaarile ja neljakümnele pulmakülalisele laulis Eda-Ines Etti.

Ines Karu ühendas pulmad taasiseseisvuspäevaga

Ettevõtja ja idamaiste tantsude treener Ines Karu ja tema lapsepõlvesõbrast kallim Martin Salo sõudsid abieluranda 2011. aasta 20. augustil, Eesti taasiseseisvumise 20. aastapäeval. Laulatus oli Viljandi Jaani kirikus, pulmapidu pidasid nad Taagepera mõisas. Külalisi oli kutsutud sadakond. Inese saatis altari ette tema isa, kasiinoärimees Armin Karu. Pulmakleit oli Inese enda disainitud.

Kui pulmaseltskond pärast laulatust Taagepera lossi sõitma hakkas, tabas neid ka väike äpardus: nimelt toimus samal ajal Viljandi linnas ja maakonnas rahvusvahelise velotuuri „Baltic Chain Tour“ etapp. Pulmarong jäi Karksi-Nuia kandis finiši poole sõitvatele ratturitele jalgu ja sunniti peatuma. Pulmas viibinud Publiku fotograaf rääkis, et ehkki peatajatele anti lunastusviin, ei saanud pulmarong liikuma enne 15 minutit.

2010 Vilja Savisaar pulmakõnes: olen leidnud oma jumaliku teispoole

Europarlamendi saadik Vilja Savisaar ja ooperilaulja Taimo Toomast andsid teineteisele abieluvande 2010. aasta 30. juulil Viimsi poolsaarel Villa Marys. Pulmatseremoonia toimus õues, laulatuspaik oli ehitud lilledega. Õhtut juhtis Mart Sander, värskele abielupaarile ja külalistele mängis tantsuks Bel Etage’i swingorkester, laulsid aga ETV lastekoor, Hanna-Liina Võsa, Estonia primadonna Heli Veskus ja otse Viinist kohale sõitnud bassihäälne ooperisolist Ain Anger.

Meeldejäävaimaks osaks olid aga pulmakõned. “Ma tean, et olen sinus leidnud oma jumaliku teispoole,” ütles maani valges kleidis Vilja peigmees Taimole.

“Olen leidnud endale hingesugulase ja partneri eluks... Mu armastus on hell ja õrn. Kannan sind alati oma südames ja tahan sulle rõõmu valmistada,” lubas pruut.

Peiu jäi tagasihoidlikumaks, öeldes, et ei uskunud Viljat kohates, et nad võivad kihluda ja abielluda. “Ma armastan sind, Vilja,” lausus ta kõne lõpus.

08.08.08 Terje Aru miljonipulm: Kalvi mõis, eluslilledega tordid ja Madagaskari rubiinid

Kuigi äridaam Terje Aru oli oma kauase elukaaslase ja äripartneri Aleksandriga juba kaks aastat ilmalikus abielus olnud, lasid nad end 8. augustil 2008 Toompeal Aleksander Nevski katedraalis ka õigeusu kombe kohaselt paari panna. Et pulm oli kakskeelne, soovis Terje, et neid õnnistaks hiljem Kalvi mõisas ka Eesti luterliku kiriku vaimulik. Pargiõues toimunud tseremooniale saabus ta nagu muinasjutus, õe- ja vennatütrest lilleneiude saatel mõisatrepist alla laskudes.

Kroonika rehkendas, et suursugusele laulatuspeole kulus üle miljoni krooni. Terje kleit valmis koostöös Tiina Talumehega. Pilku püüdis ka pruudi hinnaline ehtekomplekt, mis koosnes Madagaskarilt pärit rubiinidest ja teemantidest. Kummagi pulmasõrmust kaunistas 12 briljanti. Pruutpaari sõidutas Excaliburi limusiin. Piduroad olid hõrgutavast hõrgutavamad, mitmekorruselist kohupiimast ja martsipanist valmistatud pulmatorti ehtisid eluslilled. Programmi juhtis näitleja Eduard Toman. Muusikalise meelelahutuse eest vastutas Olav Ehala bändiga, pidulisi lõbustasid ka tuleneelajad. Kõik enam kui 80 külalist majutati Kalvi mõisas ära. Vastlaulatatud veetsid pulmaöö aga kalleimas, Royali sviidis.

07.07.07 Kaido Põldma kolmeosaline pulm: laulatus, vastuvõtt ja järelpidu

Laulja ja muusik Kaido Põldma, kes sai tuntuks ansamblis Soul Militia, jalutas koos armastatu ja tütre ema Illega altari ette Tallinnas Kaarli kirikus. Kuigi numbrimaagiasse Kaido ei usu, nõustus ta naise sooviga, et pulmakuupäev oleks 07.07.07. Mees möönis, et kui järele mõelda, on numbril 7 nende elus päris suur kaal: “Enne abiellumist olime koos olnud seitse aastat ning ka aadressis on 7-7 samuti sees. Pealegi oli abiellumine sellel kuupäeval väike kummardus minu ämmale, kellel on juhtumisi just samal päeval sünnipäev.”

Pärastlõunal aset leidnud laulatusele järgnes õhtune pidulik vastuvõtt Sausti mõisas, kust noorpaar koos külalistega Kaido isa restorani Kullassepa keldrisse järelpeole suundus. Kutsutuid oli 70 ringis.

2004 Jaagup Kreem korraldas pulmaoksjoni ja üllatas suurejoonelise ilutulestikuga

Terminaatori ninamees Jaagup Kreem ning tema armsam ja kahe lapse ema Kristiina Neudorf abiellusid 25. juulil 2004 suurejooneliselt Viljandi järve ääres Sammuli puhkekeskuses. Jaagup seletas Õhtulehele, et pulmad said plaanitud juuli lõppu, sest siis peaks olema kõige ilusam ilm, ja ilmaga oli abiellujail tõepoolest õnne. „Pulmad tehakse üks kord elus. Järelikult tähendab see, et tuleb suur pidu!“ lubas muusik pulma eel.

Tseremooniale saabus ta süsimusta hobuse seljas ning valgesse smokingit meenutavasse, ajaloosugemetega kostüümi rõivastunult, silinder peas ja vööl Kreeka meistrite valmistatud mõõk. Kristiina aerutas üle järve puhkekeskusesse kohale Mulgi kuues Viljandi paadimees.

Korraldati ka pulmaoksjon, kus läksid müügiks Jaagupi esimese kitarri tagumine pool, millel Terminaatori asutajaliikmete nimed koos esimese laulu sõnadega (8885 krooni), Kristiina ja tema sõbrannade tüdrukuteõhtul salvestatud video, kus pruudist tegi aktimaali kunstnik Tauno Kangro (10 000 krooni) ning Jaagupi aastate eest maha lõigatud pats (4500 krooni). Pruudipärg mängiti maha Evelin Pangele ja Priit Võigemastile. Hetkel, kui Jaagup ja Kristiina noa tordi sisse lõid, algas võimas ilutulestik.

Eesti kuulsuste suvepulmade kroonika

2013 • 7. juulil abiellusid võistlustantsijad Kaisa Oja ja Marko Mehine Taagepera lossis, kus nad aasta varem ka kihlusid.

• 21. juulil võttis teist korda naise lembelaulik Sulo Tintse. Seekord oli pruudiks Gerli Mäitse ja pulmapidu peeti Kose-Uuemõisal Oxforelli puhkekeskuses.

2012  • 7. juulil pidasid kõige lähemate inimeste ringis pulmad lauljatar Mai Leemet ja riigikogu liige Kalle Palling.

• 10. juulil vormistasid iluvõimleja Janika Mölder ja tema elukaaslane Kaupo Kallemaa oma 17 aastat kestnud kooselu lõpuks abieluks.

• 20. juulil abiellusid endise tüdrukutebändi Nexus liikmena tuntud Helen Randmäe ning tema kauaaegne elukaaslane ja lapse isa, Prike juhatuse liige Reigo Randmets Viimsi Püha Jaakobi kirikus.

• 22. juulil läksid Las Vegases paari valentinipäeval kihlunud ettevõtja Karoli Hindriks ja riskiinvestor Allan Martinson.

• 1. augustil registreeris “Reporteri” saatejuht Olaf Suuder pärast 21aastast tutvust abielu oma kauaaegse armastuse, Vanemuise teatri grimeerija Irina Võsastega.

• 11. augustil võttis jalgpallijuht Aivar Pohlak pärast 14aastast kooselu naiseks FC Flora infospetsialisti Triin Edasi.

• Augusti keskpaigas läks alkoholitootja Liviko suuromanik ja kunstimetseen Enn Kunila paari oma elukaaslase ja kahe poja ema Maris Grichiniga.

• 18. augustil abiellus ansambli The Sun mänedžer ja bassimees Danel Pandre elukaaslase Kristiinaga. Paar vahetas sõrmuseid oma kodus.

• 19. augustil andis türklanna Adelina Niftalijeva, kes sai tuntuks Farmi-Gabrieli kallimana ja saatest “Kaunitar ja geenius”, Tallinnas lillepaviljonis abieluvande eesti mehele, kellega kihlus kõigest kolm päeva pärast tutvumist.

2011 • 22. juunil heitis riigikogulane Marika Tuus Pühajärve puhkekodu klaastornis paari Jõgeva valla majandusspetsialisti ja ühe Keskerakonna asutajaliikme Uno Lauluga.

• 8. juulil purjetas Kersti ja Jaan Tootsi vanem poeg Erhard Toots kaunis Vihterpalu mõisas abieluranda oma kallima Erlega.

• 11. augustil lasi julgeolekunõunik ja ettevõtja Eerik-Niiles Kross end Tallinna toomkirikus laulatada New Yorgist pärit kunstniku Mary Jordaniga. USAs läksid nad ametlikult paari poolteist aastat varem, ent Eestis naitusid nad kiriklikult ja korraldasid Mustpeade Majas pulmapeo vaid 48tunnise etteteatamisega.

• 20. augustil pidasid restoraniärinaine Margit Hakomaa ja laevandusspetsialist Tanel Härma Vertigo terrassil esmapilgul tavalisena näiva kokteilipeo varjus maha pulmapeo. Paar oli isekeskis abielu registreerinud ja andis sellest nüüd sõpruskonnale teada.

2010 • 26. juunil vormistasid tipptantsija ja tantsutreener Olga Kosmina ja tema kauane elukaaslane Leonid Lõsjuk Õpetajate Majas oma kooselu ametlikuks.

• 30. juunil abiellus Rocca al Mare kooli asutaja ning ekspankur Hannes Tamjärv endale kuuluvas Esna mõisas elukaaslase ja tütre ema Dina Tertsiusega.

• 25. juulil pidas Smilersi solist Hendrik Sal-Saller Võrtsjärve-äärse maagilise looduse rüpes pulmad kauaaegse elukaaslase ja poja ema Berit Veiberiga.

• 30. juulil sõudis ärimees Anders Tsahkna Jõelähtme kirikus abielusadamasse ammuse elukaaslase ja laste ema Annely Rebasega. Järgnes mereteemaline pulmapidu Kaberneeme sadamas, kuhu oli kutsutud üle saja külalise.

• Juulis läksid viieaastase kihluse järel Ammende villas paari ka lauljatar ja modell Trinity ehk Triin Sommer ning ärimees Artur Hunt. Tervelt seitsmeaastane kooselukogemus ei taganud aga püsivat abielu – paar lahutas mullu kevadel.

• 13. augustil, reedel, astus kirjanik Kati Murutar Tallinnas Issanda Muutmise kirikus altari ette dokumentaal?lmimehe Peter Murdmaaga. Kahjuks ei jätkunud abieluõnne kauaks: juba sügisel kolis linnapoiss Peter Kati juurest maalt ära, uue aasta alguseks oli lahutus ametlik.

• Samal päeval sõlmis “Selgeltnägijate tuleproovist” tuntud maag Sergei abielu Kadrianniga, kellega tutvus saate võtetel. Sõbrad korraldasid pruutpaarile rocn’n’rolli ja rockabilly stiilis peo.

2009 • 7. juunil läksid Linnateatri näitlejad Hele Kõre ja Alo Kõrve paari oma äsja valminud kodu trepil Sakus, kuid pidu peeti teatrimajas, kuhu oli kutsutud poolsada külalist. Pulmaautoks oli 50 aastat vana kirsipunane Volga, mille Alo oli ise üles putitanud.

• 26. juunil abiellus Ivo Nikkolo disainer Ksenia Joost fotograaf Jürgen Joostiga. „SuperNoova“ moekonkursile eelnenud pulmapäeval esitles Joost pruutkleitide kollektsiooni “Minu pärand”.

2008 • 7. juunil läks riigikogulane Kadri Must Tartu õnnepalees mehele ajakirjanik Priit Simsonile, kellega tutvus ülikooli ajal. 120 külalisega pulmapidu peeti maha Sangaste lossis.

• 19. juulil naitusid saatejuht Elo Mõttus ja vandeadvokaat Indrek Leppik peiu vanemate talus Valgamaal. Taluõuele kogunes üle 100 külalise, pruutpaar vahetas abieluvanded purde peal, mille Indrek paar nädalat varem ehitas.

• Maagilisel kuupäeval 08.08.08 lasid end Viimsi Püha Jakobi kirikus laulatada teles ilusaateid juhtinud Anneli Järvet ja ettevõtja Illimar Lahe. Pidu peeti Umbusi vesiveskis, õhtuseks vahepalaks oli Merle Palmiste monoetendus “Kuidas dresseerida meest”.

2007 • Juuni algul võtsid näitlejad Raivo E. Tamm ja Helena Merzin kahekesi käigu õnnepaleesse ette nõnda salaja, et isegi pereliikmed sellest ei teadnud.

• Suvisel maagilisel kuupäeval 07.07.07, mis vallandas kogu Eestis pulmabuumi, panid ka suusataja Kristina Šmigun ning kinnisvaraettevõtja ja Kristina mänedžer Kristjan-Thor Vähi teineteisele Pakri pangal abielusõrmuse sõrme. Plaanitud suure peo asemel tähistati pulma pereringis.

• 07.07.07 meelitas Austraalias abielluma ka Miss Estonia Inna Roosi ja tema ehitusäriga tegeleva kallima Raivo Rohtjärve. Märtsis 2011 selgus, et nad on abielu lahutanud.

2006 • Augusti keskel vandusid ettevõtja Sigrid Hartmann ja lätlasest hotellijuht Juris Zudors teineteisele igavest truudust Reval Hotel Olümpia kõige luksuslikumas apartemendis, presidendisviidis.

• 4. augustil viis IRLi poliitik, nüüdne riigikogu liige Margus Tsahkna Tartu Jaani kirikus altari ette erakonnakaaslase Anne-Greta Gutmani.

2005 • 29. juulil pidasid näitlejapaar Priit Võigemast ja Evelin Pang Raplamaal Tarsi talus eraldatuna keset raba maha võimsa, ligi 150 külalisega pulmapeo.

• Juuli algul võttis ettevõtja ja autospordi edendaja Toivo Asmer naiseks noore elukaaslase Kristel Pihelgase.

• 10. augustil sõlmisid Pärnus Ammende villas oma liidu ametlikuks näitlejatar Karin Lätsim ja ettevõtja Rasmus Rask.

• 25. augustil purjetasid abieluranda muusik Veljo Vingissaar ja vanalinnas pubi pidav Ülle Vaarik, kes on Andrus Vaariku eksabikaasa.

2004 • 3. juulil läksid Ammende villas pärast seitsmeaastast kooselu paari endine Eesti esikaunitar Kristiina Heinmets ja kinnisvaraärimees Aivar Aigro. Täpselt samal päeval ning kellaajal – kell viis pärastlõunal – olid 34 aastat varem abielu sõlminud ka Kristiina vanemad.

• Juulis pidas poplaulja Sulo botaanikaaia palmimajas pulmad internetist leitud kallima Reilikaga. Kuigi kooselu hakkas mõranema juba paar aastat pärast liidu sõlmimist ja 2006. aasta sügisest nad enam koos ei elanud, jõustus lahutus alles tänavu kevadel.

• 6. augustil kõndis lauljatar Nancy Kaarli kirikus altari ette ärimees Aivar Mantsikuga. Noorpaar saabus tseremooniale kahehobusekalessis. Järgnes pidu Sausti mõisas. Kuigi ühe pulmarituaalina uputas Nancy murekotikese mõisatiiki, sai abielu viis aastat hiljem otsa.

• 26. augustil registreeris ettevõtja Sigrid Hartmann oma abielu Reio Rahumägiga, päev hiljem õnnistas liidu Toila oru pargis sisse frantsiskaani munk isa Augustini. Vaid viis kuud hiljem oli see abielu läbi.

• Augustis lasid ka modelliärinaine Beatrice ning DJ ja indiaanilaagrite korraldaja Priit Kuusik end indiaani kombe kohaselt paari panna. Nad lahutasid 2011. aastal.

2003 • Suve hakul laulatati Olustvere mõisas poliitik ja riigikogulane Mailis Rand ja Läti jurist Agris Repšs.

• 22. juunil, võidupäeva eelõhtul naitusid võistlustantsija Helen Klandorf ja jurist Erkki Sadam kaks korda – nii luterliku usu tavade kui ka õigeusu nõuete kohaselt. Jaanipühad on neile erilise tähendusega: esimest korda kohtusidki nad jaanilaupäeval ja samal kuupäeval nad aasta enne pulmi ka kihlusid.

• Juuli lõpus abiellus lauljatar Hannah kinnisvaraarendaja Ander Ildiga. Paar tegi teineteisele pulmakingid, mille tingimuseks oli: “ei midagi materiaalset”. Nii kinkis Hannah mehele oma laulu ja Ander omakorda Hannahile ilutulestiku.