TÕELINE PÕRGU: Umbes nii võisid Teise maailmasõja lahingud Eestis välja näha tänapäevaste sõjaajaloohuviliste nägemuses. Foto: Erakogu
Inimesed
7. august 2013, 06:52

Sinimägede lahingud taaselustuvad Nüganeni filmis (12)

Rahvusvahelisel Valga militaarajaloo festivalil saab 18. augustil künklikul Jaanikese krossirajal, mis sel päeval muutub sõjatandriks, võitlemas näha arvatavalt poolt tuhandet sõjameest. Vähemalt osa etendatavast lahingust peaks jõudma ka Elmo Nüganeni käe all peatselt valmivasse filmi "1944".

"Olen mitu korda lugenud filmi "1944" stsenaariumi, mille kirjutas Leo Kunnas. See ei propageeri ühtegi okupatsiooni, vaid näitab tõetruult, kuidas sõjasündmused 1944. aastal lahti rullusid," ütleb augusti keskel peetava rahvusvaheline Valga militaarajaloo festivali peakorraldaja major Meelis Kivi.

Vähemalt osa filmis nähtavatest Sinimägede lahingutest võetakse üles tänavu viiendat korda peetava festivali raames. "Oleme mängufilmi "1944" meeskonnaga teinud koostööd juba eelmise aasta detsembrikuust alates," ütleb major Kivi. "Võtted algavad Punaarmee suure pealetungiga Sinimägedes. Selle jaoks oleme tänavu ette valmistanud täiesti uue ja tunduvalt suurema lahinguplatsi, kus saab nii suurt rahvamassi ära kasutada. Ning vähemalt osa meie militaarfestivalil toimuvast jõuab ka Elmo Nüganeni uude filmi," kinnitab major Kivi.

"Kindlasti pole meie rahvusvaheline militaarfestival propaganda-, vaid pigem kultuuriüritus, kus tutvustatakse Eesti sõjaajalugu ja Eesti meeste valikuid, millest on väga hästi saanud aru ka väljastpoolt Euroopa Liitu festivalil osalevad riigid, nagu Venemaa, Ukraina ja Valgevene," rõhutab Kivi. "Näiteks lauldakse laagris mõlema poole laule ja samas tutvustatakse oma riigi sõjaajalugu."

Film saab valmis järgmisel aastal

Pakkumine koostööks filmiinimestega tuli samuti festivali poolt. "Sest meil on taas kokku tulemas nii paljude riikide esindajad. Näiteks eelmisel aastal osales meie üritusel üksteist riiki."

Sel aastal on lubanud Valga militaarfestivalist võtta osa ka Iisrael, Itaalia ja Prantsusmaa, mis eeldab, et osalejatering laieneb veelgi.

"Kusjuures ainuüksi Venemaalt võttis mullu osa kuusteist sõjaajalooklubi. Seega on siin tegemist proffide läbi viidava sõjamänguga, mida saab väga edukalt ära kasutada sõjafilmi massistseenides," seletab Kivi, miks ennast filmitegijatele koostööpartneriks pakuti.

"Nii on plussis meie üritus ja filmitegijad saavad eeldatavalt mõnegi massistseeni kergemini kätte – arvestades, et muidu peaksid nad hakkama neid spetsiaalselt lavastama," vaeb Kivi ühistöö plusse.

2015. aastal esilinastuv mängufilm "1944" räägib sõjategevusest Eestis Teise maailmasõja lõpus ja kirjeldab eestlaste osa Narva jõe lahingutest kuni Sõrve säärel aset leidnud sõjasündmusteni.

Filmi lavastaja on Elmo Nüganen, käsikirja autor Leo Kunnas ning produtsent Kristian Taska. Film peaks esilinastuma 2015. aasta veebruaris.