35 AASTA EEST: Tol ajal mängis ajarändurist doktorit Tom Baker, tema assistenti Romanat aga Eesti päritolu Mary Tamm. Nende vahel on sarja kolmas tollane põhitegelane - robotkoer. Foto: AOP
Inimesed
7. august 2013, 06:52

"Dr. Who" fännid pahased: uus nimiosaline on liiga vana! (7)

Brittide 50 aastat kestnud kultussarjas vahetub 30aastane ajarändur 55aastase vastu

Juba 50. aastat eetris oleva Suurbritannia kultusliku ajarändesarja "Dr. Who" fännide hulgas kerkib pahameeletorm: järgmise aasta alguses nimikangelast mängima hakkava Peter Capaldi (55) on fännid liiga vanaks tituleerinud. "Doktor peaks olema noor, ent nüüd võtsid nad mingi vanamehe," kurdab üks fänn Twitteris.

Doktor (The Doctor) on salapärane ajarändur, kes reisib oma ajalaevaga ajas ja ruumis ning aitab seal, kuhu ta satub, õiglust jalule seada. Telesarjas on peategelast läbi aegade mänginud eri näitlejad, keda vaatajad sarja traditsioonide kohaselt nummerdavad (nt William Hartnell oli Esimene Doktor, Tom Baker Neljas Doktor jne), kusjuures iga Doktor on eelmisest erinevate iseloomujoonte, huvide ja iseärasustega.

Sarja esimene jagu läks eetrisse 1963. aasta 23. novembril. 55aastane Capaldi on kaheteistkümnes Doktori keha (väärib märkimist, et vahetult enne teda, alates 2010. aastast Doktorit mänginud Matt Smith oli 30aastane). Capaldi on varemgi sarjas kaasa löönud: 2008. aastal näitles ta tol ajal kümnenda Doktori, David Tennanti kõrval (Doktor aastatel 2006–2009).

Seriaali ninamees Steven Moffatt kaitseb oma valikut järgmiselt: "Doktor valib enesele näo riiulilt. Teda ei huvita, kas ta keha on noor või vana." Pealegi on 55aastane näitleja tegelikult täpselt sama vana kui rolli kõige esimene näitleja William Hartnell aastal 1963.

Capaldi osatäitmine avaldati pühapäeva õhtul kanalil BBC1. Uus osatäitja paljastus pärast mitut nädalat spekuleerimist. Doktori osas sooviti näha näiteks "Harry Potteri" saagast tuntud Rupert Grinti, "James Bondi" filmides osalenuid Ben Whishaw’d ja Rory Kinnear’i ning Damian Lewist.

Astub rahva ette jõulu-eris

Uue staari väljakuulutamise tunnistajaks oli saate publikuna ligi 400 "Dr. Who" fänni, mõnigi oma lemmiktegelaseks kehastunud. "Imeline, et ma ei pea enam seda saladust endale hoidma!" jagas Capaldi oma elevust. "Tükk aega ei saanud ma isegi oma tütrele seda öelda. Ta otsis internetist pidevalt, kes võiks uus Doktor olla ja oli üsna endast väljas," rääkis Capaldi.

"Tegelikult oli rolli vastuvõtmine raske, sest kuigi ma olen eluaegne "Dr. Who" fänn, kehastusin ma Doktoriks viimati üheksa-aastaselt mänguväljakul. Ma laadisin alla vanu käsikirju ja lugesin need läbi," kirjeldab Capaldi, kuidas Doktoriks saamiseks valmistus.

Mõni sotsiaalmeedia kasutaja on uut osatäitjat kirjeldanud kui põnevat ja ideaalset, ent enam oli kriitilisi. "Peter Capaldi ei ole selles rollis atraktiivne, sest ta on liiga vana," ütleb üks fänn. Teine fänn on veelgi radikaalsem: "Ma ei vaata enam "Dr. Who’d". Peter Capaldi on liiga vana!"

Capaldi ilmub põgusalt sarja juba jõulu-eris, kui praegune Doktor Matt Smith lahkub. Esimesed episoodid Capaldiga on eetris tuleva aasta algul.

Sari on jälgitav ka Eestis

Kogu maailmas näevad ajaränduri seiklusi 50 riigi vaatajad, teiste hulgas näiteks Soome, Austraalia, Austria, Belgia, Kanada, Horvaatia, Tšehhi, Taani, Prantsusmaa, Saksamaa, Norra ja Poola filmihuvilised. Ainuüksi Ühendkuningriikide vaatajanumbrid küünivad ligi 11 miljoni vaatajani.

Kuigi kodumaised kanalid legendaarset ulmeseriaali ei näita, saavad Eesti vaatajad Doktori tegemisi jälgida taeva- ja kaablikanalite vahendusel kanalilt BBC Entertainment.