RÕÕM JA KURBUS: Justkui võluväel on suurelt ekraanilt tuttav võlur Gandalf (Sir Ian McKellen) ilmunud lavastaja Peter Jacksoni kõrvale. Pilt on tehtud «Kääbiku» viimasel võttepäeval. Meeste näost on näha väsimus, kuid nagu Jackson ütles: «Naeratused ja rõõm, ent samas ka kurbus.»Foto: Scanpix Sweden
Inimesed
1. august 2013, 06:52

"Kääbiku" viimane võttepäev: mis rõõm, ikka kurbus! Kas ongi tõesti kõik? (3)

Ööl vastu laupäeva lõpetati Uus-Meremaal "Kääbiku" kolmanda osa filmimine. Lavastaja Peter Jackson lasi fännidelgi viimasest võttepäevast osa saada, postides Facebooki pilte ja olukirjeldusi.

Ilmselt kirtsutaks paljud 20aastased nina, kui neile öeldaks, et veedavad järgmised 15 aastat ühel tööpostil. Päevad pole küll vennad, ent tööülesanne on suhteliselt sarnane. Ka kriitilised ülemused ei tee järeleandmisi, kõik peab olema täiuslik nii esimesel tööpäeval kui ka aastaid hiljem.

Peter Jackson võttis aga taolise väljakutse vastu. Nõnda kaua on ta tegelenud sellega, et tuua filmisõpradeni J. R. R. Tolkieni looming. Esiti kolm filmi "Sõrmuste isanda" ainetel ning seejärel triloogia "Kääbiku" põhjal.

"20 tundi päevas... 15 aastat Tolkieni... 771 võttepäeva," kirjutas Jackson laupäeva öösel oma Facebooki-leheküljel. Veidi hiljem poseeris ta lõpetuseks oma kassi, härra Smudge’iga.

Sellel fänniküljel on ligi miljon jälgijat. Kõigi rõõmuks hoidis Jackson terve reede ja laupäeva esimeste tundide jooksul huvilisi võtetega kursis. Ta postitas sinna lisaks tekstidele ka rohkelt pilte.

Eesootav päev kummitab

Lavastaja alustas juba varasel hommikutunnil, kui raporteeris kell 8.20, et see pole tegelikult parim osa tema päevast. "Kui sõidan stuudiosse, olen üldiselt närvis ja eesootav päev kummitab. 100 inimest vaatavad mulle peagi otsa, et teada saada, milline näeb välja järgmine võte, millist kaamerat tahan kasutada."

Pika võttepäeva jooksul filmiti viimased võitlusstseenid ja arutati helilooja Howard Shore’iga selle üle, kuidas muusika ja pilt kokku sobitada. Jackson tunnistas stseenide vahel: "Naeratused ja rõõm, ent samas ka kurbus. Jestas, suur kurbus!"

Õhtul kassiga poseerides tänas Jackson kõiki, kes olid tema ja võttemeeskonna tegemistele kaasa elanud. Kinodesse on siiani jõudnud vaid filmitriloogia esimene osa "Kääbik: Ootamatu teekond", "Kääbik: Smaugi laastatud maa" esilinastub tänavu detsembris ja lõppvaatus "Kääbik: sinna ja tagasi" aasta hiljem.

Kõik vaid raha nimel?

Võib eeldada, et kokkuvõttes on "Kääbik" tõeline rahamagnet. Juba esimene film tõi sisse üle miljardi dollari. Fännid on ka arutlenud, kas tõesti oli vaja üks keskmise paksusega raamat hakkida kolmeks filmiks. The Guardian on kirjutanud, et "Kääbik" on lühem kui ainuüksi "Sõrmuste vennaskond", mis mahtus ühte filmi. Väljaanne arutles, et ehk venitab Jackson projekti nõnda pikaks, sest tal lihtsalt pole vaatajatele midagi muud pakkuda, filmistuudio omakorda rõõmustab kopsakate vaatajanumbrite üle. On ju need otseselt rahas arvestatavad.

Ehk on Jackson mattunud Tolkieni maailma niivõrd, et muud reaalsust enam tunnistada ei tahagi?

Jackson põhjendas MTV-le, et "Kääbiku" autor kirjutas palju märkmeid laiendatud versiooni kohta, millega ta plaanis jätkata pärast "Sõrmuste isandat". Seal oli palju tagasivaateid "Kääbikule", mida ta tahtis kasutada. Paraku Tolkien selleni ei jõudnud. Jackson rõhutas, et kirjaniku nägemus taheti nüüd edasi anda. Jacksoni sõnutsi on esmane eesmärk ikkagi rõõmustada Tolkieni tulihingelisi fänne.

Sõpradest said vaenlased

Filmi- ja telemaailm on tõesti väike. BBC hittsarja "Sherlock" staarid Martin Freeman ja Benedict Cumberbatch jagavad eetriaega ka "Kääbiku" filmides. Kui sarjas on tähelepanu keskpunktis Cumberbatch (Sherlock) ja Freeman on pelgalt tema abiline John Watson, siis "Kääbikus" on rollid hoopis teistsugused. Freeman kehastab peategelast Bilbot ja Cumberbatch on andnud hääle tema suurimale vaenlasele ehk lohe Smaugile. Talvel linastuva triloogia teine osa keskendub just Bilbo võitlusele hirmuäratava lohega.

Nii Freemani kui Cumberbatchi tihe graafik on morjendanud aga ustavaid "Sherlocki" fänne. Kolmanda hooaja ootus venis aina pikemaks. Leevendus peaks saabuma sügisel, kui linastuvad kolm uut osa. Loodetavasti jõuavad need seejärel kiiresti ka Eesti krimisõpradeni, kahte esimest hooaega vahendas ETV.

Bilbo Bagginsi seiklused

"Kääbik" on J. R. R. Tolkieni fantaasia- ja lasteraamat, mis ilmus esimest korda 1937. aastal. Eesti keeles avaldati see 1977. aastal. Raamat räägib kääbikust nimega Bilbo Baggins, kes elab Kääbiklas. Ühel päeval tulevad tema juurde 13 päkapikku ja võlur Gandalf. Viimase algatusel võtavad päkapikud Bilbo kaasa oma retkele läbi metsikute maade, eesmärgiga jõuda Üksildase mäe juurde ja tappa seal lohe Smaug, kes kunagi ajas päkapikurahva nende kuningriigist välja. Teekond on pikk, raske ja seiklusrikas. Raamatus kujutatud maailma, Keskmaad, kasutas Tolkien ka hilisemates teostes. Tuntum neist on romaanitriloogia "Sõrmuste isand".