LÕBUS TÖÖ: «Ilmateadustaja töö tundub mulle väga huvitav ning ka kollektiiv on äärmiselt meeldiv. Ütleksin, et lausa lust on siin töötada,» kiidab Henri oma uut ametit.Foto: Aldo Luud
Inimesed
30. juuli 2013, 06:56

ETV ilmapoiss Henri: kaamerat ei karda, kuid ükskord hakkasid küll põlved eetris olles värisema! (27)

"Sellist asja polnud kunagi varem juhtunud," naerab ETV ilmateadustaja Henri Laumets (25) oma põlvede üle, mis kord "Terevisioonis" rambipalavikust värisema hakkasid. "Praegu tunnen ennast juba päris kindlalt ning ka pärast ilmateadet on inimlik tunne."

Märtsis teatas kauaaegne ETV ilmapoiss Kristo Elias, et alates sügisest ta enam ilmateadustajana ei jätka, mistõttu hakati talle sobivat asendajat otsima. Konkursi käigus leiti tema asemele aga koguni kaks pädevat meest, üks neist on Henri. Kuigi noormehel on olemas ka põhitöö, mis talle väga meeldib, leidis ta, et on aeg uuteks väljakutseteks.

"See oli varakevadel, kui ma lihtsalt mõtlesin, et ilmateadustaja töö oleks väga huvitav ja tahaksin seda teha. Ning ennäe imet – paar nädalat hiljem räägiti "Terevisioonis" selle koha vabanemisest. Plaanisin siis oma CV ja motivatsioonikirja ära saata, aga lükkasin seda pidevalt edasi," räägib Henri.

"Lõpuks oli asi nii kaugel, et kandideerisin alles 15 minutit enne tähtaja kukkumist. Olin veendunud, et ma ei saa seda kohta, kuid läks hoopis teisiti."

Esimeses voorus pidid kandidaadid vastama kaamera ees küsimustele. Henri arvab, et jäi teletöötajatele silma oma huvitava vastusega, kui uuriti, millist saadet ta ETVs teha tahaks. "Ütlesin, et see võib kõlada huumorina, aga mõtlen seda täiesti tõsiselt ja see oleks "Prillitoos". Kui ma hiljem telemajas Reet Linnat nägin, oli ta seda juba kuulnud ja tundis mu kohe ära," lausub Henri.

Järgmised voorud läksid juba pingelisemaks, sest inimesi jäi üha vähemaks. "Tegelikult oli see väga suur üllatus, et ma edasi sain, kuna nägin kandideerimas ka palju kuulsaid inimesi," tunnistab Henri.

Viimane voor oli tõeline katsumus, sest esimest korda hakati tema juttu parandama ning vihjama, mida võiks teha paremini.

"Alati, kui telemajas käisin, anti mulle positiivset tagasisidet. Kuid viimane kord öeldi lihtsalt ühel hetkel "stopp" ja mind saadeti vaikides minema. Ma ei tundnud ennast üldse hästi. Arvasin, et kõik läks metsa, aga paar päeva hiljem helistati mulle ja pakuti ilmateadustaja kohta," meenutab Henri.

Lennuplaneerija töö on stressirohke

Esinemiskogemust Henril jagub, nimelt on ta viis aastat järjest Tartu öölaulupidu juhtinud. "Mäletan, et kui me Martin Mileikoga (teine uus ETV ilmateadustaja) esimest korda "Terevisiooni" läksime, polnud kumbki meist öösel korralikult magada saanud. Kogu aeg käisid peast läbi mõtted, et mis kõik võib juhtuda ja valesti minna," ütleb ta.

""Aktuaalse kaameraga" mul sellist hirmu ei ole olnud, lihtsalt üksainus kord hakkasid põlved värisema. Sellist asja polnud kunagi varem juhtunud," naerab Henri. Praeguseks on ta küll alles kuus korda ekraanil olnud, kuid tunneb ennast ametis üpris kindlalt.

Üle kolme aasta on Henri oma igapäevast leiba teeninud aga lennuplaneerijana. "Töötan aktsiaseltsis Panaviatic, kus mul on nii päevased kui õhtused vahetused ning stressirohkuse tõttu tavapärasest eestlasest rohkem vabu päevi," ütleb ta. Seetõttu saabki Henri endale kahte töökohta lubada.

"Minu ülesanneteks on hankida lennuload, panna paika lennumarsruut: kui kõrgel lennuk lendab, mis teed pidi ja mis kiirusel ning selles kõiges võtan arvesse ka ilma. Sest üleval õhukihtides on tuulesuunad ja -tugevused hoopis midagi muud kui siin maa peal," räägib Henri. Kõige lõpuks esitab ta lennuplaani piloodile ja lennujuhile.

Nagu teada, suhtutakse ilmapoisi ametisse Eestis enamasti naljaga ning ka Henri on seda huumorit juba tunda saanud. "Ikka küsitakse, mis ilm homme tuleb või – kui on halb ilm – miks sa nii tegid. Pigem pannakse nagu minu süüks seda, et suve viimased nädalad nii kehvad on olnud," lausub ta.

"Aga loomulikult on see sõbralik tögamine, mitte halvustav nali."

Televisioon – võimaluste maa

Siiski ei võtnud Henri endale televisioonitööd kõrvale kui mingisugust naljategemist. "Ma ei kavatse ETVs ainult paar kuud olla ja siis kuskile mujale minna. Andsin lubaduse, et olen seal vähemalt kaks aastat," lausub ta.

"Töö tundub minu jaoks väga huvitav ning kollektiiv on äärmiselt meeldiv. Ütleksin, et lausa lust on ilmateadustajana töötada!"

Ühel hetkel, kui see amet peaks ennast ammendama, ei välista Henri ka telemajas edasi töötamist: "Tean, et televisioonisiseselt pidi väga palju pakkumisi tulema. Kas saab uudislugusid tegema hakata, kuskile saatesse edasi minna või hoopiski kaamera taha tööle minna. Võimalusi on palju – eks elu näitab, mis saab."