PEAGI EESTIS: Kerlit näeb pärast kaheaastast pausi kodumaal järgmisel laupäeval, kui ta annab kontserdi Pärnu rannas «Monster Music Festivalil». Foto: EPA
Inimesed
18. juuli 2013, 06:59

Kerli Kõiv: tahaksin oma plaadifirmast minema saada! (4)

"Mu plaadifirma on kõigest energia välja imenud ja ma püüan sealt minema saada," tunnistas lauljatar Kerli Kõiv nädala algul Facebookis fännidele. Ta kurdab, et Island Def Jam ei anna talle loomingus piisavalt vabu käsi.

Teisipäeva öösel postitas Kerli Facebooki foto, millel ta koos lemmikprodutsendi PJ Biancoga muusikat salvestab. Pildi juurde kirjutas laulja, et pole ammu nii suurt loomingulist vabadust tundnud. Kui üks fänn uuris, miks keegi tema uut muusikat kuulda ei saa, kui ta seda kogu aeg juurde teeb, vastas Kerli: "See muutub peagi. Mu plaadifirma on kõigest energia välja imenud ja ma püüan sealt minema saada."

Teine kommenteerija soovitas fännide nimel Kerlil oma teed minna. "Ma tean. See rokiks!" vastas Kerli ja lisas: "Mul on poole albumi jagu materjali olemas. Olen seda viimastel kuudel vaikselt teinud koos mu enda produtsentidega, kes asjale pihta saavad."

Rahulolematust avaldas Los Angeleses elav lauljatar juba märtsis, kui ilmus tema teine album "Utopia". "Eelmine plaat tuli küll välja viis aastat tagasi, aga see pole seisnud minu taga kinni," kinnitas Kerli Eesti Päevalehele ja selgitas: "Asjad jäävad suurte korporatsioonide taha. Saadan neile sada lugu ja nad ütlevad, et ükski pole piisavalt popp, et raadios mängida – ma ei saa midagi parata. Nad otsivad seda ühte lugu!" Siiski olevat "Utopia" olnud valmis tervelt aasta enne, kui see müügile jõudis.

"Mul on plaadifirmaga keerulised suhted. Olen mitmeid kordi neile öelnud, et nad laseksid mul minna, aga nad ei lase," rääkis Kerli, ent möönis, et kuna plaadifirma albumi ilmumist kaua kinni hoidis ja ta oli sunnitud rohkemate lugudega lagedale tulema, on ta laulukirjutajana palju arenenud.

"Kõigel on oma koht, ma ei stressa selle pärast," säilitas ta optimistliku meele.

Konflikt on aga ilmselt paisunud, sest Kerli soovib teha teist stiili muusikat, kui ootab Universali tütarfirma Island Def Jam. Laulja on korduvalt öelnud, et tal on kolmanda plaadi jaoks varuks üks väga hull idee, mida ta veel reeta ei saa. Igal juhul erinevat tema uued laulud väga tema viimase aja tantsuhittidest.

Plaadifirma esindaja üllatunud

"Meieni ei ole küll info jõudnud, et Kerli plaadifirmat vahetama plaanib hakata," väidab Õhtulehele Universal Music Groupi Baltimaade esindaja Leen Kadakas. "Tegu on väga suure korporatsiooniga ja kindlasti võib aeglane masinavärk aeg-ajalt frustratsiooni tekitada, kuid kahtlemata hindab Kerli ka võimalust, mille Island on talle andnud, ja seniseid investeeringuid. Emotsiooni pealt kindlasti selliseid otsuseid ei tehta," arvab Kadakas.

Lauljal olevat teatud asjaoludel muidugi voli end plaadifirma tiiva alt lahti rebida. "Artisti lepingud on väga erinevad ja detailid konfidentsiaalsed – ettemaksudest territoriaalsete ja ajaliste õigusteni ning selleni, kui mitut plaati firma artistilt ootab. Alati on seal ka kohustustest taganemise tingimused ära toodud ja kõik on võimalik, kui kummagi poole huvid ja investeeringud kannatada ei saa," seletab Kadakas.

Island Def Jamiga õnnestus Kerlil leping saada 2006. aastal pisut pärast Ameerikasse kolimist. Universalile kuuluvad Kerli muusika fonogrammiõigused, kirjastusõigused on oktoobrikuust aga Warner Music Groupi haru Warner/Chappelli päralt.

Billboardi tantsu- ja klubimuusikaedetabeli esikümnesse murdnud lauljatar ütles kahe aasta eest Õhtulehele, et edetabeliedu motiveerib plaadifirmat, teda ennast aga huvitab kunsti loomine.