Lana Turner ja tema abikaasa Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
18. juuli 2013, 06:59

Hollywoodi lahendamata saladused: filmitähtede müstilised surmajuhtumid (1)

Kõmusait Radar kogus edetabeliks Hollywoodi staaridega seotud müsteeriumid, millele otsitakse seletust praeguseni. Tuletagem meiegi mõnda neist meelde: mis juhtus tegelikult märulitäht Bruce Lee ja filmidiiva Natalie Woodiga? Kas seksisümbol Lana Turner mõrvas oma abikaasa? Peale Marilyn Monroe paljukõneldud surma kerkib üha uusi vandenõuteooriaid esile ka eelmainitute kohta.

Kas Lana Turner tappis oma elukaaslase?

4. aprillil 1958 leidis jubeda otsa 1950ndate seksisümboli Lana Turneri elukaaslane Johnny Stompanato. Filmitäht oli mehega tutvunud ligi aasta varem. Kuigi esialgu langes Turner Stompanato hea välimuse õnge, avastas ta oma meelehärmiks armsama sidemed Los Angelese allmaailmaga. Stompanato oli ka äärmiselt armukade ning kuulnud, et naisel võib olla afäär kaasnäitleja Sean Conneryga, marssis ta võtteplatsile ja ähvardas rivaali relvaga.

Saatuslikul õhtul ründas Stompanato väidetavalt taas Turnerit. Pussitamises süüdistati Turneri 14aastast tütart Cherylit, kes olevat ema elu pärast hirmu tundes köögist lihanoa haaranud. Mõnede väidete kohaselt olevat Stompanato ähvardanud Turneri hurmava näo ribadeks lõikuda ja naise karjääri hävitada. Mis edasi juhtus, on segane. Cheryli väitel olevat Stompanato sisuliselt ise noatera otsa jooksnud ja õnnetuseks tabas see tema neeru. Cheryl pihtis täiskasvanud naisena Larry Kingi saates, et ema ei saanud vägivaldsest mehest kuidagi lahti, aga politsei kutsumine oli välistatud – meediakära olevat Turner veel rohkem kartnud kui rusikat.

Ometi pole praeguseni vaibunud kõlakad, et tegelikult tappis oma mehe Turner ise ja veeretas süü tütrele, kuna aimas, et alaealine pääseb kohtusaalis kergelt. Kahtlusi külvas see, et noalt ei leitud sõrmejälgi. Kohtus andis näitleja dramaatilise tunnistuse ja valas ohjeldamatult pisaraid ning lõpuks langetatigi leebe otsus. Stompanato maffiasemud ei jäänud ametlikku versiooni uskuma ja Turner kartis kaua hirmsat kättemaksu.

Täiusliku liivakellafiguuri, ent heitliku armueluga Turner jõudis 74 eluaasta jooksul abielluda seitsme mehega ja pidada lugematuid armukesi. Juba 30. eluaastaks oli tal seljataga neli lahutust. Tema taust oli traagiline: Turneri hasartmängurist isa mõrvati, ema ei suutnud tema eest hoolitseda ja väikest Lanat solgutati ühest orbudekodust teise. Biograafide arvates jättis isata kasvamine Lana hinge tühimiku, mida ta püüdis rohkete armusuhete abil tulutult täita.

Miks tekkis märulikangelasel Bruce Leel saatuslik ajuturse?

20. juulil 1973 suikus vaid 32aastasena igavesele unele märulisangar Bruce Lee. Krambihoog ja peavalu tabasid teda esimest korda paar kuud enne surma. Tal diagnoositi tserebraalne ödeem ehk vee kogunemine ajju. Surmapäeval oli Lee Hongkongis. Saatuslikul pärastlõunal külastas ta Taiwani näitlejatari Betty Ting Peid. Näitlejatari kodus hakkas Leel halb, ta kurtis peavalu ja sai Bettylt valuvaigistit, mis sisaldas aspiriini ja lihastelõõgastit. Rohtu võtnud ja korraks tukastama heitnud Lee ei ärganud aga enam kunagi.

Lahkamislaual selgus, et Lee aju oli märkimisväärselt tursunud. Vandenõuteoreetikud punusid teooriaid Lee mõrvamisest, mille taga olevat olnud kas Hongkongi või USA allmaailm. Ühe teooria kohaselt olla Lee enne surma saanud kurikuulsa dim mak’i ehk "surma puudutuse" osaliseks – väidetavalt oskavat idamaiste võitluskunstide meistrid inimest tappa tema kehal teatud punkte survestades (kas dim mak ka päriselt eksisteerib, pole tõestust leidnud).

Näitleja lesk Linda kirjutas 1998. aastal Los Angeles Timesis, et spekulatsioonid on solvavad ning tema abikaasa suri ravimiallergiast põhjustatud ajuturse tagajärjel. Lee surnukehast leiti ka marihuaana jälgi, kuid lese sõnul olevat kohtueksperdid väitnud, et see ei mänginud surmas rolli. 2006. aastal spekuleeriti, et Lee võis tappa epileptiline äkksurm, millest meedikud tollal midagi ei teadnud – sündroomi kirjeldati esimest korda alles 1995. aastal. The Guardian kirjutas, et seisund, mis tabab tavaliselt 20–40aastasi mehi, võib tekkida unepuudusest ja suurest füüsilisest koormusest, mis oli Lee puhul tõenäoline.

Traagilise saatusega on ka üks Lee kahest lapsest. Isa eeskujul näitlemise ja võitluskunstidega leiba teeninud 28aastast

Brandon Leed tabas 1993. aasta märtsis filmivõttel õnnetu surm – paukpadruni asemel oli relvas ehtne kuul. Vandenõude punujad on ka Brandoni surma mõrvaks tembeldanud ning väitnud, et selle taga olid samad jõud, kes tapsid tema isa.

Miks ikkagi uppus Natalie Wood?

Üks oma aja kuulsamaid filmitähti

Natalie Wood uppus 29. novembril 1981 Californias Santa Catalina saare lähedal. Tema surma asjaolud on praeguseni segased.

Näitlejast abikaasa Robert Wagneri ja noore kolleegi Christopher Walkeni seltsis jahil pidutsenud 43aastane Wood leiti järgmisel hommikul merest uppununa. Viimastel eluaastatel viinakuradiga maadelnud näitlejatar oli ka saatuslikul ööl purjus ja tülitses abikaasaga. Ühel hetkel Wood haihtus jahilt, aga kuidas, ei tea keegi. Wagner on oletanud, et naine kavatses mingil põhjusel väikese paadiga maale sõuda, aga kukkus vette. Kohtuekspertiis tuvastas Woodi verest alkoholi ja valuvaigisti jälgi. Laibal olid vermed ja verevalumid, mida selgitati uppuja võitlusega elu nimel. Pole välistatud, et Wood sai enne surma abikaasalt peksa.

2011. aastal avati Woodi surmajuhtum uuesti, kuna jahi kapten Dennis Davern väitis, et valetas kohtus ja tegelikult kukkus Wood vette Wagneriga tülitsedes. Mees polevat üritanudki naist välja aidata ja käskinud oma kaaslastel tegelik lugu maha vaikida. Uus uurimine loosse valgust ei toonud, aga selle tulemusena märgiti Woodi surmatunnistusele senise "õnnetuse" asemel "teadmata asjaolud".

"Kill Billi" täht David Carradine tapeti?

Quentin Tarantino hitist "Kill Bill" tuntud näitleja David Carradine leiti 4. juunil 2009 oma Bangkoki hotellitoa riidekapist pooduna. Ametliku versiooni kohaselt olid 72aastase staari surma asjaolud piinlikud – et köis oli mässitud ka tema randmete ja genitaalide ümber, oletati, et ta püüdis end perverssel viisil rahuldada (erootilise eneselämmatuse tõttu olevat 1997. aastal surnud ka muusik Michael Hutchence). Mehe iseäralikku fetišit kinnitasid ka tema mõlemad eksnaised.

Ent näitleja tutvuskonnas on ka neid, kes usuvad, et Carradine on mõrvaohver. Tema agent Chuck Binder väitis CNNile, et Carradine’i käed olla seotud selja taha ja tema voodilt leitud jalajälg polevat kuulunud talle.

Kas Kennedyd lasid Monroe kõrvaldada?

Vaid 36aastaseks elanud Marilyn Monroe surma puhul näib ainus kindel fakt olevat, et ta leiti 1962. aasta augusti hakul oma kodust surnuna. Selle ümber, kas tragöödia leidis aset annaalides märgitud 5. augustil või siiski päev varem ning kas Marilynile võidi saatuslikuks saanud unerohi vägisi manustada, spekuleeritakse aga pidevalt.

Monroe kannatas depressioonihoogude ja unetuse käes ning võttis pidevalt uinuteid ja rahusteid. Vandenõuteoreetikute väitel oli huvi temalt elu võtta nii maffial kui ka Kennedyte poliitikuteklannil. Marilyni vaimne ebastabiilsus võis aidata mõrva õnnetuseks või enesetapuks maskeerida. Väidetavalt oli Monroel enne surma intiimsuhe nii president John F. Kennedy kui ka tema justiitsministrist venna Robertiga. Kennedyd olevat pärast isu täis lustimist Marilyni hüljanud ning haavunud naine ähvardanud loetud päevad enne surma, et toob need afäärid pressikonverentsil avalikkuse ette.

Siiski usuvad tõsiseltvõetavamad biograafid, et Marilyni ei mõrvatud. Tõenäolisemalt võis ta mitme psühhiaatri määratud erinevaid uinuteid kogemata eluohtlikult kombineerida. Välistatud pole ka enesetapp, sest mõne biograafi väitel olevat Robert Kennedy Marilyni tema surmapäeval külastanud ning talle selgeks teinud, et näitlejatar peab lõpetama presidendi ahistamise – mahajäetud Marilyn olevat lakkamatult Valgesse Majja helistanud ja nõudnud, et Kennedy talle selgitusi annaks.