LÕHKI: Telekokk Nigella Lawsoni ja kunstimagnaat Charles Saatchi abielu ei pidanud skandaalsetele kägistamisfotodele vastu. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
8. juuli 2013, 07:00

Telekokk Nigellast lahutav abikaasa: "Ma jälestan naistevastast vägivalda!" (4)

Nigella Lawsoni abielu väidetavast jõhkardist kunstikoguja Charles Saatchiga on läbi

Telekokk Nigella Lawsoni ja kunstimagnaat Charles Saatchi abielu on läbi. Üllatuslikult ei teatanud otsusest lahutada mitte Nigella, vaid Saatchi ise, kes kuu aega tagasi tabati restoranis oma naise kõri pigistamas. "Ma pole teda näpuotsagagi puutunud ja olen solvunud, et ta mind avalikult ei kaitsnud," raiub kibestunud multimiljonär.

Maailmakuulus kunstikoguja Charles Saatchi (70) avaldas väljaandele The Mail on Sunday, et raske südamega olevat ta otsustanud staarkokast abikaasast Nigella Lawsonist (53) lahku minna: "Mul on tõesti kahju seda öelda, aga me lahutame." Kirgliku ja äkilisena tuntud mehe sõnul on tema prioriteediks taastada oma renomee, mis kuu aega tagasi sai hävitava hoobi – Briti meediasse lekkisid fotod, kus Saatchi Londonis ühes mainekas restoranis oma naise kõri pigistab ning näppudega jõhkralt tema nina väänab. Pealtnägijate kinnitusel lahkus Nigella tookord söögikohast pisaraid valades.

Kibestunud Saatchi märgib ajalehele, et eeldas Nigellalt avalikkuse ees tema kaitsmisele asumist. "Olen olnud ise Nigellale ilmselt terve viimase aasta jooksul pettumuseks, ja olen omakorda pettunud, et ta ei teinud avalikkusele avaldust, kui väga ma jälestan igasugust naistevastast vägivalda. Ma ei ole teda mitte iialgi füüsiliselt ahistanud," rõhutab ärimees.

Nigella tahtis meest häbiposti naelutada?

Selle asemel et mehele poolehoidu avaldada, kolis Nigella vahetult pärast fotode ilmumist hoopis õe katuse alla ning viis mõni päev hiljem ka oma potid-pannid nende ühisest kodust minema. Naise kahvatust näost ja rusutud olekust võis välja lugeda, et vahejuhtum polnud sugugi nii tühine, nagu Saatchi on väitnud.

Pärast fotode ilmumist tegi politsei Saatchile hoiatuse, mida too vabatahtlikult aktseptis – enese väitel vaid selleks, et end inetust intsidendist võimalikult ruttu vabaks raputada. Saatchi väitis toona meediale, et mingit vägivalda polnud ja tegu olnud mängulise žestiga. Nad olevat Nigellaga parajasti sõnelnud ja Saatchi tahtnud naisele üht mõtet näitlikustada. "Rõhutan veel kord, et minu liigutustes polnud midagi vägivaldset," seisab ka Charles Saatchi värskes avalduses. "Neile, kes on näinud vaid pilte, on küllap raske selgeks teha, et mu käed ei avaldanud tema kaelale mingit survet." Et Saatchi sugugi vägivaldne ei ole, on ajakirjanikele kinnitanud ka tema eelmine abikaasa Kay.

The Mail on Sunday väidab ilmselt Saatchilt kuuldud ühepoolsele versioonile tuginedes, et pärast meediakära lahvatamist olevat mehega ühendust võtnud Nigella Lawsoni avalike suhete tiim. Nigella palgalised olevat Saatchit survestanud, et too avalikult andestust anuks ja tunnistaks, et tunneb sügavat häbi. "Segi oled või? Tead ju väga hästi, et see pole tõsi!" olevat Saatchi seepeale naisele pahvatanud. Nigella olevat endale kindlaks jäänud, väites, et neil ei jäävat muud üle. Seepeale tülitsenud paar tuliselt ning Nigella tormanud mehe käsul kohvreid pakkima.

Politseile olevat naine Saatchi sõnul aga kinnitanud temapoolset versiooni juhtunust ning politseist on ajakirjanikke informeeritud, et avaldust pole Nigella oma abikaasa vastu igatahes esitanud. Abielupaari tuttavad öelnud The Mail on Sundayle, et Nigella ei saanud meest avalikult kaitsma asuda, sest kartis, et siis võib jääda mulje, nagu püüaks ta abikaasa vägivallatsemist kinni mätsida, ja see mõjuks tema kuvandile kahjulikult. Saatchi väitel võiks vägivallatsemises sama hästi süüdistada Nigellat: "Ka tema on mul minevikus kõrist haaranud!"

Lahutusuudis tuli nagu välk selgest taevast

Kui ajalehte uskuda, ei aimanud Nigella kuni siin tsiteeritava loo ilmumiseni, et mees lahutust tahab. Miskipärast on nii leht kui ka Saatchi veendunud, et naine ägab uudisest kuuldes südamevalus ja kahetsuses. "Meie armastus oli ääretult sügav, aga viimase aasta jooksul olime hakanud teineteisest võõranduma," pihib Saatchi.

Nigella Lawsoniga on Charles Saatchi abielus olnud kümme aastat. Ühiseid lapsi neil ei ole, aga mõlemal on – Saatchil üks, Nigellal kaks – teismelised järeltulijad eelmistest abieludest (Nigella laste isa ajakirjanik John Diamond suri vähki paar aastat pärast seda, kui nende ema tutvus Saatchiga). Varem on Briti meedia spekuleerinud, et üks Saatchi ja Nigella tüliõunu oli naise poeg Bruno, kellega mees polevat läbi saanud. Saatchi olevat nõudnud, et 17aastane noorsand omaette elama koliks. Restoranitüli olnud The Mail on Sunday väitel aga ajendatud lahkhelidest Nigella 19aastase Cosima tulevikku puudutavas.

Pärast seda, kui Nigella oma kraami abielukodust minema vedas, ei olevat paar enam sõnagi vahetanud. Telekokal oli vägivallaga kogemusi juba lapsepõlves: teda olevat iga tühiasja eest klobinud haiglaselt nõudlik ja rahulolematu ema.

Staarkokk söötis meest viis aastat järjest kalaga

Charles Saatchi on The Mail on Sunday väitel tuntud iseäralike söömisharjumuste poolest, seega polevat Nigella Lawson saanud oma kuulsat kokakunsti koduköögis demonstreeridagi. Nimelt olevat Saatchi viimased viis aastat järjest õhtusöögiks nõudnud ainult aurutatud või õlita grillitud kala. Nigella valmistatud keerulisi pudingeid polevat mees suu sissegi võtnud. 2008. aastal muigas Nigella ise ühes leheloos, et Saatchi ei söönud üheksa kuud järjest muud kui mune. Munadieedil võtnud ta kaalust 30 kilo alla.