Ilmar Raag külastas filmi "Kertu" õnnestumise tänutäheks Saaremaa kõiki 13. sajandi kirikuid. Foto: Irina Mägi
Eesti uudised
7. juuli 2013, 19:42

GALERII: Ilmar Raag vabastas Karala külakella helistades Kertu

Täna kell 15.37 tegi Ilmar Raag sissekande Karala seltsimaja külalisteraamatusse, lõpetades seega seitse päeva kestnud palverännaku.

Eelmisel aastal filmi "Kertu" võtetel korraldati filmi tarvis jaanituli Lõmala sadamas. "Kui me Lõmalas jaanitule stseeni tegime, siis oli oodata 200-300 inimest. Me mõistsime, et kui vihma sajab ja nad ei tule, siis teist võimalust selle stseeni filmimiseks ei saa. Ja siis ma palusin, et kõigevägevam, või ükskõik kes aitaks hea ilmaga. Ja nii juhtuski. Nüüd on loogiline, et kuidas sa ikka tänad, kui mitte kirikutes käies," kirjeldas Raag retke eesmärki ajalehele Saarte Hääl.

Alates eelmisest esmaspäevast külastati rännaku käigus Saaremaa kõiki 13. sajandist pärit kirikuid. Igasse kirikusse jäeti maha oma mõte ja leiti hetk endaga olemiseks. Alustati esmaspäeval Muhu Katariina kirikust, külastati veel Valjala, Püha, Kaarma, Karja ja Kihelkonna kirikut.

Raagi sõnul tuli retke jooksul kokku kilomeetreid 166 ja kaks viimast päeva oli rännaku pikkuseks kolmkümmend kilomeetrit.

Veidi peale kella kolme jõuti Karala külalistemaja juurde, kus rahvas juba alates keskpäevast rändureid ootas. Koos lauldi Karala hümni, seejärel helistasid Terevisiooni saatetrupi poolt Karala külale kingitud külakella Kertu (Ursula Ratasepp) ning Ilmar Raag. Raagi sõnul sai Kertu selle kellahelinaga lõplikult vabaks.

Praegu käivad filmi juures veel helimeeste viimased viimistlused, filmi esilinastus on 8. oktoobril Saaremaal, pealinnas esilinastub "Kertu" 10. oktoobril.

Vaata fotosid SIIT.