VENNAD KOOS: Ansambel Bee Gees 1991. aastal.
Inimesed
6. juuli 2013, 08:00

Ainsana Bee Geesist veel elus: "Vendade surm oli kohutav trauma!" (1)

"Viis viimast aastat ei suhelnud me üldse," nendib bändi Bee Gees moodustanud vendadest Gibbidest veel ainsana elav Barry. Vend Robini igavikku lahkumine mullu suvel masendas Barryt eriti rängalt seetõttu, et nende suhted olid lootusetult sassis.

"Robini surm tekitas mul depressiooni ja oli hetki, kui mõtlesin, et elu pole enam elamist väärt," pihtis Barry Gibb (66). Tema vend Maurice suri 2003. aastal, Robin mullu kevadel. Noorim vend Andy, kes tegi soolokarjääri, heitis hinge kõige esimesena, 1988. aastal. Üsna noorelt lahkus ka Gibbide isa Hugh, kelle murdis infarkt varsti pärast Andy surma. Saatuse irooniana on ainsana veel elavate kirjas Barry, vendadest vanim.

Nooruses käis äärmuslik võitlus

Suurimat meelehärmi olevat Barryle valmistanud see, et enne kui vikatimees nad igaveseks lahutas, mõranesid vendade omavahelised suhted. Pärast Maurice’i surma polevat Barry ja Robin enam tundnud, et Bee Gees on üks tervik, nende vahel idanes konkurentsiseeme ja nad hakkasid teineteisest üha enam võõranduma. Eriti ambitsioonikas olnud Robin. "Maurice oli ekstravert. Robin muretses lakkamatult. Ma ise pidin hoolt kandma, et ikka palka saaksime ja püsiksime esinemisvalmis," kirjeldas Barry Bee Geesi rollijaotust. "Nooruses käis meie vahel äärmuslik võitlus – kes osutub populaarsemaks, kellele jätkub rohkem rambivalgust? Viis viimast aastat ei suhelnud me Robiniga üldse," nentis Barry mõrult.

"See oli ligikaudu sama seis, mis Lennonil McCartneyga," vihjas ta legendaarse The Beatlesi liikmetele (kui John Lennon 8. detsembril 1980 mõrvati, olid tema teed bändikaaslastega lahku läinud ning suhted Paul McCartneyga üsna teravad). "Mis mind eriti masendas – Robiniga polnud mul võimalust korralikult hüvasti jätta. Ainuke hetk, kui tundsin, et oleme lõhest üle saanud, oli siis, kui teda surma eel suudlesin. Andy ja Maurice’i juurde ma enne nende surma ei jõudnudki. Maurice lahkus ainult paari päevaga, niisiis väga kiiresti. See oli kõigile šokk."

"Kui Robin suri, tundsin süüd ja kahetsust."

Robin Gibbi maksa- ja soolevähki hääbumine kestis kaks aastat. "Terve aasta jagu ei mõistnudki ma, kui rängalt haige ta oli. Taipasin alles siis, kui lehes tema pilte nägin, et midagi peab olema väga valesti. Aga ma ei suutnud kelleltki vastuseid välja pigistada. Robini naine Dwina hakkas asjade seisu vähehaaval avama ning alles siis, kui venna surmani jäi pool aastat, hakkas ta avameelitsema," meenutas Barry. Tema sõnul ärgitas teda venna surivoodile kihutama tohter, kellele ta ajalehest Robini pilti näitas. Lõpu eel ei suutnud Robin enam rääkida. Ta oli hapnikumaski all ning veel vaid haruharva täiel teadvusel. Robini surmahetkeni Barry tema sängiserval vastu ei pidanudki: "Ma ei suutnud seda taluda. Kui Robin suri, tundsin süüd ja kahetsust. Meie vahel oli nii palju seda, mida me ei suutnud näha. Elul oli pakkuda paljugi, mille järele me isegi ei küünitanud," jätkas Barry kibedat pihtimust. Barry sõnul on tal siiamaani ääretult kahju, et ei tema ega vennad õigel ajal mõistnud, milline erakordne nähtus oli Bee Gees.

Leinast üle saada aitas Barryl taas lavalaudadele ronimine. Et ta end üksildasena ei tunneks, kutsus ta kampa oma kitarristist poja Stepheni ja Maurice’i vokalistist tütre Sami.

Gibbide needus – surmakülvavad haigused

Suurbritannia ja Iirimaa vahelisel Mani saarel sündinud vendadele Gibbidele oli saatuse poolt määratud kõrge tähelend (nad müüsid üle 220 miljoni plaadi), aga paraku ka raske saatus. Noorim Gibbi vend Andy suri vaid 30aastaselt südamelihasepõletikku, millele arvatavasti aitas kaasa tema ennasthävitav eluviis – ta oli juba aastaid alkoholi- ja narkosõltlane. Vahetult enne Andy surma olid Bee Geesi kuulunud vennad Gibbid otsusele jõudnud, et ka Andy liitub bändiga. Kolm aastat pärast Andy surma niitis infarkt vendade isa Hugh’, kes oli nooruses samuti muusik. Paraku ei olnud sel määratud täituda.

Viinakuradiga oli kimpus ka Maurice Gibb, kes püüdis 1990ndatel selle vastu viimaks ka abi otsida. Paraku oli kahju juba tehtud. 12. jaanuaril 2003 suri 53aastane Maurice ootamatult infarkti. Järgmine hoop tabas perekonda 2011. aastal, kui Maurice’i kaksikvend Robin sai teada, et põeb maksavähki. 2012. aasta kevadel langes kopsupõletikku haigestunud 62aastane Robin koomasse ja suri 20. mail. Barry Gibb rõhutas Daily Mailile, et pärast vendade surma on ta oma tervise suhtes vaat et paranoiline. Ta ei söö punast liha ja on loobunud piimatoodetest. Barryst kaks aastat vanem õde Lesley on Daily Mirrorile öelnud, et Robin uskus needust: "Ta arvas, et meid karistatakse kuulsuse ja jõukuse eest."