MAASIKAD TEGID ELU PÕRGUKS: Pesemata maasikate söömisest toidumürgituse saanud Kertu tunnistab, et talle tundus siis, et lõpp on lähedal. «Kehv enesetunne saatis mind aga veel järgmine päevgi,» lisab ta.Foto: ERAKOGU
Inimesed
1. juuli 2013, 06:58

Kertu Jukkum: "Enesetunne oli nii kehv, et käisin toas ringi nagu pöörane!" (42)

"Tegelikult ma maalapsena ei tarbi pesemata puu- ja juurvilju ning marju, kuid arvasin sel hetkel, et maamehe enda käest ostes pole pesu hädavajalik. Vanaema põllult maasikaid korjates söön neid ka pesemata," räägib raadiohääl Kertu Jukkum, kes nädal tagasi sai pesemata maasikatest toidumürgituse.

Kertut, kel muidu tervis korras, vaevas mõni aeg tagasi mitu häda järjest. Kõigepealt oli väike kurguvalu ja nohu. "Tavaline konditsioneeri ohver. Mitte et ma ise seda oma autos kasutaksin, aga iga kord, kui satun kellegi teise autos sõitma, saan laksu kätte," kirjutas ta oma blogis "Kertu suudab". "Raadiotöötajad teavad hästi, kuivõrd efektiivne tervisetapja konditsioneer on." Õnneks sai kaunitar paari päevaga tatisest ninast ja valutavast kurgust lahti.

Lasi maasikatel hea maitsta

Uus häda ei lasknud end aga kaua oodata. "Mul tekkis soov kuskilt tee äärest otse mõne taluniku käest kodumaiseid maasikaid osta. Ikka ehe ja eestimaine, mõtlesin. Ilusad ja magusad pealekauba. Maalapsena ma sel hetkel isegi ei mõelnud, et aedmarja pesu võiks olla hädavajalik, kui need otse talumehe käest ostetud – puhas kraam ju. Lasin hea maitsta ja kuigi ei söönud liiga palju, siis hiljem selgus, et ikkagi piisavalt," räägib Kertu.

Umbes kolm tundi pärast marjadega maiustamist, kui ta magama hakkas minema ja pikali heitis, tuli jube iiveldus. "Ikka nii, et pikali olla ei kannatanud ja oksendama olin sunnitud jooksma. Sealtmaalt käis kõik nii kähku, et järje pidamine kadus. Sümptomiteks olid iiveldus, oksendamine, kõhuvalu, kuumahood ja nõrkus," meenutab Kertu ja tunnistab, et siis tundus talle suisa, et lõpp on lähedal. "Helistasin suures mures õele, kes just praegu läbimas parameediku koolitust, ja sain vastuse, et kohe tuleb kutsuda kiirabi."

Sai abi külmast dušist

Õe manitsusest hoolimata Kertu hädaabinumbril helistama ei kiirustanud. "Kiirabi on niigi koormatud igasugu põhjendamatute kutsetega. Arvasin, et esiti pole nende abi ehk vaja. Püüdsin esialgu oma vägedega toime tulla," põhjendab ta. "Enesetunne oli nii kehv, et käisin toas ringi nagu pöörane, et leida paremat kohta ja enesetunnet."

Siis turgatas talle pähe, et abi võiks olla külmast dušist. "Ma ei tea, miks ja kuidas, aga see mõjus." Lõpuks toodi Kerule ka iiveldusrohtu, mis pidavat kiirelt mõjuma ja halva enesetunde ära võtma. Ise ta apteeki minema võimeline polnud. Õnneks saadud rohi aitaski.

"Tund-kaks oli kriitilist aega nagu toidumürgituse puhul tavaline. Kehv enesetunne saatis mind aga veel järgmine päevgi," ütleb Kertu. Pärast rohu võtmist julges ta lõpuks uuesti voodisse minna ja jäi kohe magama. Järgmisel päeval oli enesetunne juba talutav.

Vahel juhtub, et ühe halva kogemuse pärast läheb isu söödud asja järele tükiks ajaks üle. "Esialgu arvasin küll, et sel hooajal ma maasikaid enam ei taha, kuid olen pärast vahejuhtumit neid justkui prooviks söönud ja tundub, et negatiivne assotsiatsioon sel korral puudub," tunnistab Kertu, et maasikate söömisest ta siiski ei loobunud. Tegelikult tuleb aga ikka kõik puu- ja juurviljad ning marjad enne söömist korralikult puhtaks pesta, manitseb ta. "Muidugi olen ma seda siiani teinud ja teen ka tulevikus. Vanaema põld jäägu erandiks." See polnud muide esimene kord, kui Kertul toidumürgitusega maadelda tuli. "Üks kord varem oli mul ka toidumürgitus, aga tol korral saime selle koos perega."