NAUDIB LAULMIST: Kuigi Ele Kõlar otsustas aastate eest, et ilma varalahkunud õeta enam ei laula, sai ta laulmise mõnusa maitse suhu mullu surfilaagris esinedes. Sestap ei mõelnud ta kaua, kui teda popkooripeole laulma kutsuti. Foto: Raivo Sersant
Inimesed
29. juuni 2013, 07:24

Ele Kõlar: üksinda laulda polegi võimatu! (1)

Pärast õe surma 18 aastat lavalt eemal olnud lauljanna esineb täna popkooripeol.

Kuigi ma otsustasin pärast õe surma, et üksi enam ei laula, kogesin möödunud aastal, et see polegi võimatu. Hoopis vastupidi, laulda on kihvt," räägib Ele Kõlar, kes astub täna üle aastate suure publiku ette Tartus peetaval popkooripeol.

Esinemise mõnusa maigu sai Ele Kõlar (62) õigupoolest üle aastate suhu juba möödunud aastal, kui esines ühes Voldemar Kuslapi ja Heidi Tammega Battery surfilaagris peetud kontserdil "Kümnendite kuld". Sinnamaani ei olnud Ele suurel laval üles astunud peaaegu 18 aastat.

Varem esines ta koos õde Kaja Kõlariga, kuid kui viimane 1994. aastal nahavähi tõttu suri, otsustas Ele üksi edasi mitte laulda. "Eelmisel suvel olin ma meeldivalt üllatunud, et üksi laulda polegi võimatu. See on hoopis päris tore kogemus," kostab ta nüüd.

Seepärast ei mõelnud Ele pikalt, kui popkooripeo korraldajad ta koos Genka ja Inesega laulu "Palmisaar" eestlauljaks kutsus. "Palmisaar" oli mullu toimunud esimese popkooripeo üks menukamaid laule.

2006. aastal ansambli A-Rühm esituses uue hingamise ja pealkirja saanud laul kuulus originaalis Ele ja tema varalahkunud õe Kaja Kõlari repertuaari ning kandis algselt pealkirja "Tulen saarelt". Laul jõudis Eestisse pärast õdede kontserditurneed Lääne-Aafrikasse sealsest muusikast inspireerituna.

"Nüüd on ilmselt paljud Aafrikas käinud ja sealset elu näinud, aga tol ajal mitte. Tõime selle loo oma hinges kaasa sealse iseloomustamiseks," meenutab Ele.

"Pensionärina ma end küll ei tunne!"

Ta tunnistab, et on popkooripeo eel päris põnevil. Pole ju päris igapäevane, kui tuhandete lauljatega üheskoos pannakse kokku ühe laulu moodne ja klassikaline versioon.

Lauljana Ele siiski taas põhikohaga tegutsema hakata ei plaani. Igapäevaleiba teenib ta kosmeetikatootja Henkeli &Schwarzkopfi kosmeetikatoodete müügiesindajana. Tõsi, ta muheleb, et veebruaris jõudis talle aastate järgi kätte ka pensioniiga. "Aga pensionärina ma end küll ei tunne," naerab ta.

Tänaval Elet silmates ei saa teda samuti kuidagi pensionäriks pidada. Mis on tema hea vormi saladus? "Tuleb lihtsalt teada, kuidas enda eest hoolitseda. Teada, kuidas keha töötab ja millised on seal sees toimuva seosed. Tuleb liikuda, tervislikult toituda, välimuse eest hoolt kanda ja rõõmsat meelt hoida," loetleb ta üles kõige tähtsama.

Ele kõige suurem unistus on reisida kuskile kaugele pikemaks ajaks nii, et ei peaks mingiks kindlaks ajaks töö pärast tagasi tulema. Ta nendib, et see unistus pole kättesaamatu, sest kõik on otsustuse asi. "Aga praegu ma armastan oma tööd ja seda firmat, kes meist hoolib," põhjendab Ele. Tööd tahab ta teha niikaua, kuni vähegi saab ja kõik laabub.

30 poppi laulu popkooripeol

Täna toimuval teisel popkooripeol esitatakse 30 laulu Eesti pop- ja rokkmuusika varasalvest.

Laule on esitamas 151 koori ligi 5500 koorilauljaga. Eestlauljaiks on armastatud solistid, nagu näiteks Maarja, Koit, Genka, Kaire Vilgats, Lea Liitmaa, Bonzo, Ines, Voldemar Kuslap ja Vello Toomemets. Üle hulga aja saab laval kuulda ja näha ka Boris Lehtlaant ja Ele Kõlarit.

Saateorkestriks on Estonian Dream Big Band, dirigendid on Lauri Breede, Raul Talmar, Tomi Rahula, Kuldar Schüts, Janne Fridolin ja Jaanus Väljaots. Pidu juhib Gaute Kivistik.

Popkooripidu algab täna kell 19 Tartu lauluväljakul.