Foto: Joosep Martinson
Inimesed
29. juuni 2013, 07:24

Fixi liider Väino Land: "Surm on alati rabav. Eriti Silvi surm." (59)

Laulja ja pedagoog Silvi Vrait suri eile Järve hooldushaiglas.

"Ega mulle olegi veel Silvi lahkumine õieti kohale jõudnud," tunnistab legendansambli Fix liider Väino Land. Ta on löödud.

"Surm on alati rabav. Eriti Silvi surm," ohkab mees, kes on Silvi Vraidiga koos muusikat teinud aastakümneid. "Peaaegu terve elu," poetab Land. "Aga vast leian musast lohutust."

Tõenäoliselt võtab Land teiste lugude seas kuulata ka aastal 2001 salvestatud laulu "Kell", mille Vrait salvestas Eesti Raadios. Lauljannaga koos esitas seda Vello Toomemetsa lugu The London Community Gospel Choir. "See on laul, mis mul alati esimese hooga Silviga seostub," ütleb Land, kellel on tänini meeles, kuidas koor, Silvi Vrait ja Fix täiesti juhuslikult kokku sattusid.

"Kokkusaamine oli huvitav," meenutab Land. "Meil oli gospelkooriga Kaarli kirikus kontsert, Fix astus üles Amigos. Läksime kooriga pärast sinna ja juhtusime täpselt selleks ajaks, kui Silvi laval oma häält näitas. Koori vastupanu oli kohe murtud, nad lõid veel terve õhtu Amigos tantsu ja olid järgmisel päeval stuudios kohal."

Landi sõnul võttis toonase ühisetteaste üles ka TV1, kuid kuhu see jäänud on, pole teada. Küll on seitsme minuti pikkune laul alles Eesti Raadio arhiivis. "See on müstiline laul," räägib Land. "Niisugune lugu oli siis Silvi hääle ja selle looga."

"Ta oli teistsugune kui tavaliselt."

Aastaid Tallinna Prantsuse Lütseumis õpetajana töötanud Vrait oli haiguslehel aasta algusest saadik. Tuttavad ja kolleegid küll mõistatasid, mis tõbi teda tabanud on, kuid panid lauljanna meeleolumuutused, tööhuvi kadumise ja ebaharilikud mäluhäired ometi stressi ja isikliku elu keeruliste seikade arvele. Ent keegi ei teadnud Vraidi peavaludest, mida ükski valuvaigisti leevendada ei suutnud. "Mullu novembris nägin teda viimati laval laulmas, ühel sünnipäeval," kõneleb üks lauljanna anonüümseks jääda soovivaid sõpru.

"Andis erakordse jatsukontserdi. Ma ütlesin veel talle, et ta läheb iga aastaga aina paremaks. Kuid tunne teda vaadates oli mul imelik – nagu oleks tal sees minekuaimdus. Ta oli teistsugune kui tavaliselt." Minek nihkus tõepoolest päev-päevalt ligemale.

Veel kümme päeva enne oma sünnipäeva 28. aprillil tegi Vrait ajakirja Tiiu tarvis särava fotosessiooni. Sädemed lendasid ja staarigeen möllas. "Fotosessiooni lõpus näeb aga Silvi nii väsinud välja, et otsustame viimase võtteseeria üldse ära jätta. Kuigi ta oleks nõus ka selle ära tegema," räägib Tiiu lugu.

"Uuesti näen Silvit nädal hiljem, kui meil on intervjuu. Taas on lauljanna samm ebakindel. Kohvikus istet võttes ütleb mu intervjueeritav jälle, et tal on tugevad peavalud ja seljataga mitu unetut ööd." See vestlus oli kaks päeva enne diiva 62. sünnipäeva, haiglasse viidi ägedatest peavaludest kurnatud Vrait mõne päeva pärast. Ja sinna ta jäigi. Järgmine samm oli operatsioon.

"Lootus kustus kahjuks kiiresti."

Land räägib, et tegelikult aimas lähim ring lõppvaatust ette. "Siis, kui tal operatsioonid ära olid, tundus, et tal endalgi tekkis väike lootus. Aga see lootus kustus kahjuks kiiresti," kõneleb ta.

Tallinna Prantsuse Lütseumi direktor Lauri Leesi ütleb, et teade pikka aega ses koolis õpetajana töötanud Silvi Vraidi surmast kurvastas teda väga. "Ma olen väga kurb, kuid oleme koolikollektiiviga seda meelt, et see kurb sündmus saab olema väärikas, oleme selleks valmis," sõnab Leesi lauljanna ärasaatmise kohta.

Land lisab, et sügisel pidanuks Silvi üles astuma Fixi 45. sünnipäeva kontserdil. "See on kurb, et Silvit meiega laval ei ole," sõnab ta, et kahjuks peavad mehed juubelilugulaulul ilma Silvita esinema. Küll aga on Land otsustanud korraldada Silvi Vraidi mälestuskontserdi. "Esinejaid järjest koguneb," lausub Land. "Jaan Elgula, Priit Pihlap, Jassi Zahharov, Maria Listra..." Mälestuskontsert on 14. juulil kell 13 Tartu lauluväljakul.

Silvi Vrait

• 28. aprill 1951 – 28. juuni 2013

• 1968. aastal lõpetas ta Kehra lastemuusikakooli klaveri erialal, 1969 Kehra keskkooli. Aastal 1974 Tartu Ülikooli inglise filoloog-pedagoogi alal.

• 1994–2013 töötas inglise keele õpetajana Tallinna Prantsuse Lütseumis.

• On õpetanud ka Tallinna Georg Otsa nimelises Muusikakoolis.

• Aastatel 1976–1983 tegutses Vanemuise teatris.

• Lauljakarjääri alustas aastal 1972, esinedes telesaadetes "Kaks takti ette" ja "Käokava".

• Aastail 1973–1975 laulis Tartu Kultuurihoone ansamblis Suuk, hiljem 1975–1984 ja 1995–2003 ansamblis Fix.

• 1994. aastal esindas Eestit Eurovisioni lauluvõistlusel lauluga "Nagu merelaine", mis pälvis 24. koha.