TAGURPIDI TEEL: Nagu Tallinnast Pärnusse rulluisutamine poleks veel niigi hullumeelne ettevõtmine, ei piisa Tõnis Paalmele sellest. Tema sõitis eelmisel aastal distantsi läbi tagurpidi. Ka sel aastal võtab ta teekonna ette, kuid ei ole veel otsustanud, kumba pidi teele asub. Foto: Erakogu
Inimesed
28. juuni 2013, 06:59

Selg ees rulluiskudel Tallinnast Pärnusse: "Ei olnudki väga raske." (12)

"Ma arvasin, et see võib raskemaks kujuneda, aga sõitsin koos teistega samas tempos ja ei olnudki väga raske. Teised hädaldasid natuke rohkem kui mina," muigab Tõnis Paalme (29), kes möödunud aastal sõitis rulluiskudel Tallinnast Pärnusse. Tagurpidi.

Juba täna südaööl alustavad rulluisutajad umbes 120 kilomeetri pikkust teekonda Tallinnast Pärnusse. Selline hullumeelsus võetakse ette juba kolmandat aastat. "Mõtlesime ükskord, et Pärnu maantee on korralik ja seal on päris hea uisutada, ning 2011. aastal tegimegi asja esimest korda ära," räägib Tõnis. Esimesel aastal uisutas mees tee läbi n-ö normaalselt, aga see talle erilist pinget ei pakkunud. Järgmisel aastal tõstis ta lati kõrgemale. "Ma olen maratoni tagurpidi sõitnud ja ka Friday

Night Skate’ide (reede õhtuti toimuv rulluisuüritus, kus kambakesi sõidetakse läbi umbes 20kilomeetrine ring Tallinnas – K T) marsruute tagurpidi läbinud ja mõtlesingi, et võiks ju selle tee ka tagurpidi sõita."

Peamine mure on seljavalu

Tagurpidi sõites Tõnis kukkunud ei ole, kuid tema sõnul on keeruline see, et pidevalt peab seljatagust jälgima. "Kogu aeg ikka ei vaata ja kui ei märka, siis võib midagi lihtsalt teele ette jääda," toob ta välja ühe ohu, mis selg ees sõitmisel varitseda võib. "Tuleb osata paremini reageerida. Pidurdada ja manööverdada on samuti, selg ees, raskem." Siiski viib Pärnusse suuremalt jaolt otsetee, mis Tõnise sõnul asja lihtsamaks teeb.

Päris ühe jutiga Pärnusse siiski ei põrutata – vahepeal tehakse ka puhkepause, et jõudu koguda ning pisut süüa-juua. Kõige rohkem osalejaid oli Paalme sõnul esimesel aastal, kui distantsi lõpetas umbes 20 uisutajat. "Eelmisel aastal osales 15 inimest, kellest umbes kümme lõpetas, osa läks vahepeal saateautosse puhkama ja sõitis siis jälle edasi." Seega – kedagi teele maha ei jäeta, kui väsimus võimust võtab. Peamine mure, mis uisutajaid teel tabab, on seljavalu.

Kuigi üritusest võivad osa võtta kõik, paneb Tõnis südamele, et tegu võiks olla ikka kogenud uisutajaga. "Me ei taha väga algajaid võtta, kuna teeme grupis sõitu – sõidame üksteise tuules, kuna nii on lihtsam. Mõni algaja ei suuda ehk grupis püsida või ei oska teiste tuules sõita. Selleks tuleb väga lähestikku uisutada," selgitab ta. Seetõttu on seni suudetud ka suuremaid vigastusi vältida ja pikast teest taastuvad jalad umbes ühe päevaga.

Kõige raskemad on lõpukilomeetrid

Kõige raskem osa sõidust on Paalme sõnul just lõpp, kuna jalad hakkavad ära väsima ja pisut valutama. "Eelmisel aastal hakkas lõpupoole vihma sadama ja viimased viis kilomeetrit oli tee märg. Tagurpidi on märjaga eriti keeruline sõita. Aga sel aastal lubab, et vihma ei saja," ütleb Tõnis. Pärnusse uisutamise kuupäev pandi paika juba kevadel ning ilmateate järgi tiim päeva valida ei saanud. Kui aga peaks juhtuma, et tõesti öösel vihma kallab, jätaks mees parema meelega ürituse ära. "Üldiselt saab vihmaga sõita küll, aga sellist pikka maad on märjaga ebamugav läbida."

Tõnis tegi esimest korda rulluisutamisega tutvust umbes 15 aastat tagasi. "Alguses hakkasin käima Friday Night Skate’idel, siis hakkasin tegelema ka kiirrulluisutamise ja freeskate rulluisutamisega. Viimane kujutab endast tänaval sõitmist, hüppeid, trepist alla sõitmist ja ka tagurpidi uisutamist." Kui tagurpidi uisutamine juba käpas, tekkis tal plaan läbida rulluisumaraton. Ikka tagurpidi. "Ma tegin ka mitteametliku rekordi – ületasin üht maailmarekordit tagurpidi maratoni sõitmises umbes 15 minutiga, kuid ei registreerinud seda Guinnessis ära," räägib ta ja lisab, et rekord jäi registreerimata oma lohakuse tõttu. "Ma küll filmisin kogu sõidu üles ja võtsin kiibiga ka aega, aga ei jõudnud sellega väga tegelda."

Meelespea Pärnusse uisutada soovijatele

Pärnusse rulluisutajad kogunevad täna õhtul kell 23.30 Laagri Statoili juures.

Reis suvepealinna poole algab 29. juuni esimesel minutil.

Retk lõpeb laupäeva varahommikul Pärnu rannas.

Kuna reis Pärnusse on raske ja väsitav, lubatakse osalema vaid kogenud rulluisutajad ja ratturid, kes distantsi ka edukalt läbida suudavad.

Kohustuslik on kanda kiivrit ning helkurvesti ja/või helkureid, mida vajadusel ka korraldajad välja jagavad.

Kaasavõetava varustuse saab panna autode peale nii enne kui pärast Friday Night Skate’i (mis toimub enne uisumatka Pärnusse), samuti Laagri Statoili juures.

Saateautode ja asjade transpordi eest tuleb tasuda osalemistasu 3 eurot.

Kaasa võtta: korralikud rulluisud, kiiver, helkurvest/helkurid, juua, süüa, mõned lisariided, jalanõud ja muu vajalik. Telk ja magamiskott, kui on plaanis Pärnusse puhkama jääda.

Tagasisõit tuleb igaühel ise organiseerida.

Väga vihmase ilma puhul jääb üritus ära.