Inimesed
27. juuni 2013, 07:00

Green Day laulja kutsus kontserdil fänni lavale ja kinkis talle oma kitarri (12)

"Kes seda lugu teab? Sina? Kaua sa kitarri mänginud oled? Kaks aastat? No tule lavale!" kutsus teisipäeva õhul Lauluväljakul kontserdi andnud punkrokkansambli Green Day solist Billie Joe Armstrong ühe noormehe lava eest enda juurde.

Kui kutt oli püünele pääsenud, kallistas ta muidugi kõigepealt lauljat, seejärel vahetasid nad solistiga mõne sõna ja noormehe innuka noogutamise peale riputas Billie oma kitarri talle kaela. Kutt hakkas mängima, Armstrong võttis mikrofoni ja hakkas esitama Green Day lugu "Longview". Kogu Lauluväljakule kogunenud publik möirgas kaasa elada ja lavale pääsenud noormees ei teinud endale häbi – hüppas mööda lava ringi, mängis pea sama hästi kui Armstrong ja vahepeal patsutas teist kitarristi õlale. Siis kadus solist korraks lava taha ja naasis juba uue kitarriga, et lõpuakordid koos mängida. Kui lugu läbi, võttis Armstrong taskust markeri, kirjutas fänni kaelas olevale kitarrile autogrammi ja teatas: "Sul on nüüd kitarr!", mille peale seni hullunud publik veel pöörasemalt kiljuma hakkas.

Õnnelik kitarriomanik polnud ainus fänn, kelle unistus sel päeval täitus. Teise loo ajal kutsus Billie lavale fänni, kelle näoilmest võis aimata, et noormees hakkab suurest õnnest kohe nutma. Kutt haaras solisti embusse, laulis temaga koos paar fraasi ja lahkus lavalt. Küll mitte mööda turvalist küljetreppi, vaid hüppas, pea ees, otse rahva sekka. Muidugi ei saanud kontserdil mööda väikestest klišeedest, nagu Eesti lipu lehvitamine ning eesti keeles rääkimisest – solist tänas umbes 7000–8000 kohaletulnut puhtas eesti keeles ja ütles: "Ma armastan!" Tundub, et rahvas oli rahul ja muusikud samuti.

Kirsti Timmer: uskumatu, milline energia!

Kontserdil käis ka raadiohääl Kirsti Timmer, kes oli Green Day etteastest vaimustuses. "Uskumatu! Ma ei ole sellist energiat kunagi kontserdil kogenud, nagu seal oli," õhkab Timmer.

"Mulle meeldib küll nende muusika, mida raadiotes mängitakse, ja mul on kodus paar nende plaati, kuid ma ei ole fänn. See kontsert tegi minust fänni," ütleb ta.

"Mõtlesin, et mida see laulja pärast kontserti tunneb – selle, mis ta seal ära andis, sai ta publikult vastu ka. See, kuidas energia lava ja publiku vahel toimis, oli täiesti müstiline," ei ole Timmer kiitustega kitsi.

"Teine asi, mida täheldasin, oli see, et polegi vaja mingit tohutut lava-show’d, valgusetendust ega pürotehnikat, vaid piisab sellest, kui laval on need tüübid ja teevad kõik ise ära."

Veel hämmastas raadio-häält see, kuidas solist Billie Joe suutis rahva terve kontserdi vältel asjas sees hoida. "Lauluväljak võeti esimese taktiga pihku ja enam sealt ära ei lastudki. Rahvas oli nagu show-element."

Timmer ütleb, et peab olema puust, kui keegi ei tundnud lavalt kiirgavat energiat. "See teebki artistist artisti. Eestlane ongi nii kaua tuim, kui talle selline vend ette pannakse," muigab ta.

"Kui see tüüp juhiks riiki, siis jookseks kõik nagu Hitleri järel, pead laiali otsas. Sellele inimesele on lihtsalt antud see kirjeldamatu miski."