VESI SUURED LAEVAD KANNAB, VESI PALJU JÕUDU ANNAB: Kassiahastuse korral on ravim number üks mineraalvesi; pohmelli õllega ravimine võib viidata juba tärganud alkoholismile. Foto: AOP
Inimesed
22. juuni 2013, 07:51

Lahkame pohmelli: miks peojärgsel hommikul pea lõhub ja kurk kuivab? (17)

"Kui te pärast pidu oksendate, siis olge õnnelikud – teie tervis on korras, te pole alkoholisõltlane ja teie organism oskab mürgiga väga hästi ümber käia: viskab ta lihtviisiliselt välja!" kuulutab kiirabiarst Mare Liiger rõõmusõnumit. Mis siis alkoholi seltsis veedetud õhtupooliku järel meie kehas õigupoolest toimub ja mida selle vastu ette võtta? Mare Liiger seletab.

Alkoholi lagundamine kulutab organismis vett ja suhkrut ning lõviosa hommikusi vaegusi on seotud just nende defitsiidiga.

"Ühelt poolt soodustab alkohol neerude tööd, aga teisalt saavad neerud alkoholi kehast välja viia ainult siis, kui see on kõvasti lahjendatud," räägib Mare Liiger, et natukenegi vilunum napsitaja joob peoõhtul pitside vahele kapaga mahla või mineraalvett.

Kuidas pea paksuks läheb?

Kui see ununeb, või jääb kõrvale joodud kraadita vedelikku vajaka, on veresooned hommikuks alkoholi mõjul algselt laienenud ning siis ahenenud, veri paksenenud ja vererõhk kerkinud. Selliste nähtude tagajärg on pulseeriv peavalu ja puperdav süda. Paks veri haarab istumisel pikalt all olnud jalgade veresoontest seal moodustunud rakukogumikke ehk agregaate, mis omakorda annab aluse trombide tekkele ja seega soodustab ka aju- või südameinfarkti teket.

Õnneks ei eelda pohmelli korral esmaabi andmine meditsiinidoktori kraadi.

"Pohmell on üks haruldastest juhtumitest, kus aspiriin on näidustatud," dotseerib Mare Liiger. Nimelt on aspiriin eeskujulik vere vedeldaja. Tema töö lihtsustamiseks on tark juua peale mineraalvett, liiter-kaks julgesti.

"Seda eriti laialt ei saa soovitada, aga kui algajal võtjal on hommikul ikka väga paha, siis üks – aga mitte rohkem – pudel energiajooki võiks olla kasulik. Ja peavalutablett kindlasti otsa," pillab Liiger lisaks. Samas on energiajoogi tarvitamine alkoholi pruukimise ajal õli tulle valamine, vedelikukaotus süveneb.

Kindlasti tuleks pohmellis peaga eemale hoida ihugümnastikast.

"Noored on kuskilt pähe võtnud, et pohmakat on hea ravida spordiga!" Mare Liiger kohe ohkab. "Pohmakat ei ole hea ravida spordiga! Peavalupäeval ei ole mõtet minna 10 kilomeetrit jooksma või 50 kilomeetrit jalgrattaga sõitma. Inimene on niikuinii vedelikust lage, veri on paks ja kui ta siis läheb kuuma ilmaga sarivägitegusid tegema, on õige pea kiirabi kohal."

Kas küpsisest on kasu?

Veedefitsiidi kõrval on teine suur mure organismi suhkrupuudus.

"Alkohol lagunemise käigus tarvitab organism kõvasti suhkrut ning veresuhkru langus joomise ajal ja vahetult pärast seda on küllaltki suur," veenab Liiger. "Suhkruhaige võib minna alkoholijoobes madala suhkru koomasse. See on väga sage nähtus, muuseas, et keegi vajub laua alla mitte selle pärast, et ta on purjus, vaid et tal tekkis madala suhkru kooma. Kui ta nüüd sinna kauaks jääb, on lugu väga kurb."

Seega on magustatud tee või kohv pohmellihommikul mineraalvee kõrval omal kohal.

"Kofeiin vähendab oluliselt halba enesetunnet, kofeiini on kunagi kasutatud spetsiaalselt pohmellirohuna," valgustab Mare Liiger.

Vana anekdoot, kus poodi peaparanduse järele saadetud sell toob kaaslastele küpsiseid, pole põhjani vale – kui need on magusad ja loputatakse alla ohtra kraadivaba vedelikuga.

Miks Alka-Seltzer aitab?

Suur kassiarmastaja Mare Liiger kasutab kassiahastusest rääkides muu hulgas väljendit: suus oleks nagu seitse kassi essul käinud. Tõsi on, et pohmellihommikul tahaks rohkem sissepoole hingata – mitte et sest palju kasu oleks. Kust siis see ebameeldiv aisting suus?

"Kõigepealt: alkoholi lagundamisel maksas vabaneb rida jääkprodukte; lisaks muutub organism kõvasti happelisemaks, kõik see annab kokku vastikult lõhnava ja maitseva segu," valgustab Mare Liiger.

Ka siin saab abi alkoholivabadest keelekastetest.

"Alka-Seltzer ja teised samalaadsed kihisevad joogid on meeletu happekeldri vähendamiseks head nõksud," õpetab Mare Liiger. "Kas või aluseline mineraalvesi võiks olla päris kaval vahend happe neutraliseerimiseks. Muide, paljud pohmellirohud baseeruvad soodal, mis normaliseerib ülihappesust nii maos kui ka organismis tervikuna, aspiriin vedeldab verd; lisaks on neis ohtralt B-vitamiini, mille defitsiit alkoholi lagunemise järgselt tekib."

Kõige parem pohmelliravimravim on aga muidugi ennetus: tunne oma mõõtu ja pea piiri!

Mida alkoholi tarvitades silmas pidada?

Mare Liiger soovitab: Ära joo mitut marki segiläbi; kange naps koos õllega garanteerib enamikule raske pohmelli. Õnneks on jaanipäev tänuväärne sündmus, kus ka grillitakse – söö rasvast ja joove tuleb väiksem, sest rasv seob alkoholi, ei lase sel imenduda. Anna organismile peo ajal vett; kui me kangemat võtame, on vee peale joomine väga oluline. Kui õhtu otsa on teravat rüübatud, jäta reispassiõlu võtmata.