TEAN, MIDA SA TUNNED: Need sõnad oleks võinud oma tegelaskujule Tony Sopranole lausuda James Gandolfini, sest nii nagu telesarja maffiabossi, vaevasid tedagi viha ja äng. Foto: AOP
Inimesed
21. juuni 2023, 10:08

18. juunil möödus 10 aastat „Sopranode“ tähe James Gandolfini surmast. Artikkel ilmus esmakordselt 22.06.2013

ÕL ARHIIV | Varalahkunud „Sopranode“ staari James Gandolfinit kummitas surm kogu eluaja

Kolmapäeval infarkti surnud telesarja "Sopranod" täht James Gandolfini süda puutus vikatimehega kokku juba ammu enne saatuslikku õhtut Roomas – ta ei saanud iialgi üle oma esimese armastatu traagilisest surmast. Elu ebaõiglus külvas näitlejasse viha, millega ta võitles kogu oma lühikeseks jäänud elu.

Kultusliku telesarja "Sopranod" (1999–2007) peaosatäitjat James Gandolfinit (51) tabanud ootamatu surm tõi ajalehtede veergudele võrdluse näitleja tegelaskuju Tony Sopranoga – seesugune enneaegne ja äkiline lõpp sobinuks pigem maffiabossile. Kuid erinevalt Tonyst, kelle saatus jäi televaatajale sarja viimases osas vaid aimata, on Gandolfini surma kurvad detailid tema fännidele teada, ehkki eluajal eelistas staar meediast pigem kaarega mööda käia, fännidega aga suhtles vahetult, kas või linnatänaval.

Daily Mail kirjutab, et surma vari jälitas Gandolfinit pidevalt. Vähe sellest, et ta oleks juba palju varem võinud oma elu loovutada uimastitele ja napsile, puudutas surm tema südant lähedalt siis, kui tulevane staar oli vaid 19aastane. Tema esimene armastatu sai liiklusõnnetuses surma.

Ajalehe väitel pani kohutav ja ebaõiglane sündmus Gandolfinis idanema vihaseemne, mis elu jooksul üha kasvas, kuni lõpuks viis enesehävituseni. Raevuhoogude poolest oli tuntud nii tegelaskuju Tony Soprano kui ka Gandolfini ise – kui võtteplatsil asjad ei laabunud, peksis ta dekoratsioone puruks või virutas iseendale vastu pead, nii et sõrmenukid verised. Näitlemine olnudki Gandolfinile temas pakitseva viha ja ängi maandamise viisiks – ja iroonilisel kombel mängis ta tihti vihaseid mehi. Raevuhoo raugemise järel oli Gandolfini taas see inimene, kellena teda kolleegid kõige enam on meenutanud – helde ja heasüdamlik.

Gandolfini suri kolmapäeva õhtul kella 10 paiku Roomas oma hotellitoas. Traagilisel kombel leidis südamerabanduse tõttu vannitoas kokku varisenud näitleja tema 13aastane poeg Michael, kes kiiresti abi kutsus. Daily Maili teatel püüdsid meedikud Gandolfinit elustada 40 minutit, aga kahjuks ei kandnud ponnistused vilja. Meediasse on lekkinud ka oletatavalt viimsed fotod Gandolfinist, kes surmaeelsel õhtul pere seltsis õdusat õhtusööki naudib. Oma vanemate sünnimaal oli USAs ilmale tulnud, aga itaalia päritolu Gandolfini puhkusel ja kavatses minna ka Sitsiiliasse Taormina filmifestivalile. Näitlejat jäi leinama abikaasa Deborah, kellega staaril on kõigest üheksakuune tütar Liliana.

Gandolfinile avalikult viimset austust avaldanud lugematute kolleegide hulka kuulub ka filmitäht John Travolta. Ta nimetas varalahkunud näitlejat oma heaks sõbraks ning meenutas, kuidas lahke südame poolest tuntud Gandolfini teda 2009. aastal poeg Jetti ootamatu surma järel toetas. "James tuli pika tee Floridasse ja keeldus lahkumast enne, kui oli kindel, et minuga on kõik korras," vahendab Daily Mail. Travolta 16aastane poeg Jett suri väidetavalt krambihoo tagajärjel. Travolta on koos Gandolfiniga mänginud mitmes filmis, nende hulgas menukomöödia "Get Shorty" ("Tooge jupats"). Enda sõnul olevat tal nüüd aeg võlg tagasi maksta – ta kavatseb Gandolfini perekonnale raskel ajal tuge pakkuda.

Gandolfini korvas heldete žestidega oma staaritsemist

Ajakirjas GQ avaldatud raamatukatkendi põhjal ei valgunud "Sopranode" üleilmse menuga kaasnenud tuntus sarja peakangelast Tony Sopranot kehastanud James Gandolfinilt maha jälgi jätmata. Üha enam vajus ta mõnuainete mülkasse, mis tõi kaasa lahutuse esimesest abikaasast. Kuigi kohal olles andis ta endast kõik, ei ilmunud Gandolfini tihti võtteplatsile, valetas end haigeks ja sulgus oma korterisse. Järgmisel päeval oli tal oma käitumise pärast nii halb, et ta püüdis seda kolleegidele korvata heldete žestidega – näiteks tellis nende meeleheaks platsile sushikoka või massööri. Aastal 2002 leidis aset intsident, mis oleks "Sopranod" aga peaaegu hävitanud. Gandolfini ei ilmunud ülikuluka stseeni – kinni oli pandud terve lennujaam – võttele ning kui ta polnud endast juba tosina tunni jooksul elumärki andnud, olid võttemeeskond ja telekanali HBO bossid valmis halvimaks ning pidasid plaani, kuidas sellest meediale teada anda. "Täna tulevad Hollywoodist kurvad uudised," kuulis stsenarist Terence Winter tööle sõites ja mõtles esimese hooga: "Püha kurat, ta ongi surnud!" Tegemist oli siiski järelehüüdega ühele trummarile. Tookord ilmus Gandolfini – neljandal pineval päeval – lõpuks lagedale elusa ja tervena.

Infarktiks liiga noor

CNN kirjutab, et James Gandolfini enneaegselt teise ilma viinud oletatav müokardiinfarkt (täpsemalt selgub surma põhjus lahangul) saabus talle kaugelt liiga vara – enamasti tabab see ränk haigus üle 60aastasi. Samas võivad riskifaktorid nagu suitsetamine, ülekaal, stress ja vähene liikumine infarkti esile kutsuda ka noorematel, teatab CNNi meditsiinikorrespondent Sanjay Gupta. Ajakirjanik Larry King, kes Gandolfinit hästi tundis, meenutab, et nagu enamik itaallasi, armastas ka näitleja üle kõige hõrke roogi ning pugis neid mõõdutundetult. Väidetavalt meeldis Gandolfinile ka sigareid tossutada.