Seisukoht
22. juuni 2013, 07:51

SEISUKOHT | Ainult üks Kaika Laine

Inimesed usuvad, et asendamatuid pole ka imeliste võimetega õnnistatud inimeste seas. Kaika Laine sai juba oma elu ajal legendiks, 40 päeva pärast tema lahkumist kergitati küsimus, kes võiks olla kas või ajutiselt ja teatud mööndustega Eesti esitervendaja. Kas või senikaua, kuni tiksub täis aasta 2027 ning täitub Kaika Laine ennustus tema mantlipärija osas. "Kaika-Laine järeltulija jälgi ei maksa sellelt maalt otsida!" kinnitab Jäneda nõid ja teeb mõttes Lainele kummarduse.

Ükski tervendaja ega sensitiiv ei kipu Kaika-Laine missiooni enda kanda võtma. Laine Roht, ei pidanud ennast oma eluajal kellestki ei ülemaks ega alamaks. Laine ütles ühes intervjuus, et inimlapse kõige suurem viga on see, et tema tahab olla teistest üle, teisi kõrvale nügida. Ja kui elu allamäge läheb, siis just selle pärast.

Eesti kirjandusmuuseumi vanemteaduri ja folkloristi Mall Hiiemäe repliik peaks maha jahutama kõik need, kes esiravitseja otsingute nimel pingutavad: "Lausung: "Eestile on kombeks üks president korraga" ei kehti rahvatarkade kohta. Ja esinõid polegi valitav."

Ent inimesed leiavad ise tee – mitte enam ravijate, vaid raviva väe juurde, erinevaid tegevusvorme ja teid selleks jagub juba nii palju, et igaüks leiab just endale sobiva.