KURB KAOTUS: Maffiaboss Tony Soprano kingades mälestusväärse rolli teinud James Gandolfini suri ootamatult vaid 51aastasena. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
21. juuni 2013, 07:00

"Sopranode" täht James Gandolfini suri infarkti

Kultussarja "Sopranod" maffiabossist peakangelast Tony Sopranot kehastades maailmakuulsaks saanud näitleja James Gandolfini suri kolmapäeval vaid 51aastasena. Meedia andmetel põhjustas ootamatu tragöödia ilmselt südamerabandus.

Ajakirja People andmetel heitis James Gandolfini (51) hinge kolmapäeval Itaalias, kus on nii tema enda kui ka tema suurima rolli, kultussarja "Sopranod" depressiivsest seelikukütist maffiabossi Tony Soprano juured. Kuigi näitleja sündis USAs New Jersey osariigis, hindas ta sarnaselt suure osaga ameerikaitaallastest esivanemate kodumaad väga ja käis sageli Itaalias. Surmahetkel oli Gandolfini Roomas puhkust veetmas ja kavatses sel nädalavahetusel osaleda ka Sitsiilias peetaval Taormina filmifestivalil.

Ajalehe New York Post teatel viibis Gandolfini oma päritolumaal koos õe ja 13aastase pojaga. Hiljaaegu oli James kolleegidele rõõmu ja uhkusega teatanud, et sõidab koos esimesest abielust sündinud teismelise Michaeliga Itaaliasse ehtsale isa-poja puhkusele. Kolmik oli veetnud Roomas tujuküllase päeva, naasnud Boscolo hotelli ja võttis kella kümne paiku õhtul Gandolfini numbritoas parajasti einet, kui James tualettruumi läks. Kuid sealt tagasi ta ei tulnud. Ajalehe andmeil läinud õde venda otsima ja leidnud ta oimetuna WC-põrandalt. Ent Boscolo direktor väitis today.comile, et hirmsa vaatepildi peale oli esimesena sattunud hoopis poeg Michael. Poiss kutsus abi, hotelli töötajad üritasid näitlejat elustada, kuid tulutult. Boscolost umbes kolmeminutilise sõidu kaugel asuvas hospidalis tunnistati Gandolfini surnuks. Veel pole teada, kas Gandolfini oli enne reisi terviseprobleemide all kannatanud.

Algul kahtlustati sotsiaalmeedias, et teade armastatud telekuulsuse surmast on liba-

uudis, mille sarnased internetis aeg-ajalt ikka paanikat külvavad. Ent infot Gandolfini ootamatust lahkumisest kinnitas ka "Sopranode" kodukanali HBO pressitiim. "Oleme šokis ja kurvad, et meie tiimi hindamatu liige on lahkunud," kirjutab telekanal oma pressiteates. "Ta oli suur mees ja suur talent, aga mis kõige tähtsam – tasase loomuga hea inimene, kes kohtles kõiki võrdselt, olenemata nende positsioonist. Jääme temast sügavalt puudust tundma."

Suurem kuulsus tuli kultussarjast

Ajakiri meenutab, et koolipõlves oli hiiglasekasvu Gandolfini innukas korvpallimängija ning osales ka koolinäidendites. Tema ema oli sündinud ja kasvanud Napolis, isa oli samuti itaallane. Gandolfinid austasid esivanemate traditsioone ka kodus: pere oli sügavalt katoliiklik ning omavahel räägiti itaalia keeles.

Enne kui ta sai peaosa 1999. aastal eetrisse jõudnud ja praeguseks kultuse maine omandanud maffiasarjas "Sopranod", jõudis Gandolfini oma näitlejatalenti lihvida mõnes filmis. Suurema kuulsuse tõi talle aga just ikooniline Tony Soprano roll – Gandolfini oli otsekui loodud kehastama maffiabossist pereisa, kes vaevles sandi iseloomu, talle hammast ihuvate konkurentide ning keeruliste suhtesaagade küüsis. Poole teleseriaali osadest veetis Tony Soprano imekauni nais-psühhiaatri kabinetis, pajatas oma emakompleksist ja sassis armusuhetest ning neelas tohtri soovitusel kamaluga antidepressant Prozacit. Keerulise karakterrolli eest teenis Gandolfini kolm Emmyt ning lõpuks küündis tema töötasu sarja üheainsa osa eest miljoni dollarini. "Sopranod" on jooksnud ka ETV ekraanil.

"Ta oli geenius," sõnas sarja looja David Chase. "Selles ei kahtle keegi, kes on kas või mõnda tema väiksematki osatäitmist näinud. Ta oli üks kõigi aegade hiilgavamaid näitlejaid."

Gandolfinit jääb leinama lesk Deborah Lin, kes mullu 10. oktoobril sünnitas Jamesile tütar Liliana Ruthi. Paar abiellus 2008. aastal Hawaiil. "Alles 51aastane, alles abiellunud, ja tal oli väike laps. Poeg jäi isata. Ta võeti liiga noorelt," sõnas "Sopranodes" Vito Spataforet kehastanud Joe Gannascoli.

Tony Soprano saatus jäigi segaseks

Kui Gandolfini on surnud, on põhjust meenutada ka Tony Soprano saatust. Kui sari pärast kuut menukat hooaega 2007. aasta suvel otsa leidis, lõppes see viisil, mis jättis paljud andunud fännid segadusse. Küsimus, mis juhtus sarja viimase osa lõpus Tony Sopranoga, ringleb seriaalile pühendatud foorumites tänaseni. Meenutuseks: "Sopranod" lõpeb stseeniga, kus end maffiabosside verises konkurentsis keerulisse rolli mänginud Tony Soprano einestab perekonnaga restoranis. Samal ajal näitab kaamera aga sealsamas ringi hiilivaid kurjakuulutavaid kogusid, kes justkui valmistuksid teda maha nottima. Kuid Tony võimalik saatus jääbki vaid vihjena õhku, sari katkeb nagu noaga lõigatult USA rokk-bändi Journey kuulsa loo "Don’t Stop Believin’" ("Ära eales lootust kaota") saatel.

Pärast seriaali lõppu proovis Gandolfini kätt dokumentalistina ning tema käe all valminud film Iraagis teeninud veteranide saatusest ja emotsionaalsetest üleelamistest pälvis tunnustust. Hiljutistest filmidest oli Gandolfinil roll näiteks vastuolulises sõjadraamas "Zero Dark Thirty". Näitleja viimseks filmiks jäi osa linateoses "The Incredible Burt Wonderstone", kus ta mängis koos Steve Carelli, Olivia Wilde’i ja Jim Carreyga. "Ta oli heatahtlik, suurepärase huumorisoonega ja lihtsalt imeline mees," ohkas nukker Wilde Twitteri vahendusel. "Olen õnnelik, et temaga koostööd teha sain."

Teletähe kirju minevik: mees flirtis kokaiini, napsi ja prostituutidega

James Gandolfini esimese abielu karilejooks aastal 2002 tõi avalikkuse ette tema varjatud pahed. Abikaasa Marcy väitis lahutuspabereis, et näitleja oli aastaid pummeldanud ja kokaiini pruukinud.

Filmi "Mehhiklane" võtetel 2000. aastal olevat Gandolfini nii sügavale narkootikumi- ja alkoholimülkasse vajunud, et linateose väntamine tuli vahepeal katkestada. Narkootikume olevat James kolleegide seltsis tarvitanud ka "Sopranode" võtetel, kinnitas Marcy Wudarski.

Gandolfini oli sunnitud oma pressiesindaja vahendusel tunnistama, et kannatas tõepoolest kokaiini- ja alkoholisõltuvuse all. Kuid näitleja pressiesindaja Dan Klores toonitas ajalehele New York Post, et need pahed on jäänud tema kliendi minevikku. "Nende jutuksvõtt eesmärgiga lahutuse ajal mõjuvõimu ja suuremat valuraha saada on laiduväärt."

Ka teletähe sõber ütles toona, et Gandolfini on võõrutusravil käinud, viimati 1998. aastal. "Ta tuli välja. Aeg-ajalt käis uuesti sees. See mees on juba mõnda aega narkovaba olnud," kinnitas anonüümseks jääda soovinud lähedane. USA kõmulehe National Enquirer teatel oli näitleja saanud võitluses uimastisõltuvusega hingetuge mitmelt sõbralt, nende seas superstaar Julia Robertsilt, kellega koos ta oli mänginud filmis "Mehhiklane".

Marcy, kes taotles kohtult toona kolmeaastase poja Michaeli ainuhooldajaks saamist, tuli lahutuspabereis lagedale teistegi skandaalsete väidetega. Nii olevat Gandolfini soetanud tulirelva, et tunda end turvaliselt New Yorgi kurikuulsas Harlemi linnajaos uimasteid ostes. Veel olevat abikaasa Marcyt petnud terve hulga prostituutidega ning kurameerinud ühe striptiisitariga, vahendas Briti leht Daily Telegraph. Marcy süüdistas Jamesi ka seksuaalperverssustes.

Gandolfini väitis, et abikaasa Marcy oli emotsionaalselt tasakaalutu ja ähvardas end alailma tappa. Abielu purunemises 2002. aasta algul olnudki teletähe väitel süüdi Marcy ebastabiilne närvikava. Just Gandolfini oli see, kes lahutuse toona sisse andis, pannes abikaasale süüks julma ja lausa ebainimlikult halba kohtlemist. Tookord väitis Marcy, et Jamesi lahkumine nende ühisest kodust oli tulnud talle täieliku üllatusena.

30. augustil 2008 viis Gandolfini Honolulus altari ette eksootilise välimusega kaunitari, Hawaiilt pärit endise modelli Deborah Lini, kellega ta oli kurameerima hakanud 2006. aastal. Mullu sündinud pisitütar lasi "Sopranode" tähel end uuesti noore papana tunda. Gandolfini on tunnistanud, et minevikus võis ta vägivaldselt käituda. Mulluses intervjuus Associated Pressile rääkis Gandolfini, et oli näitlejaks hakanud selleks, et sisemuses pulbitsevat viha ohutult välja elada. "Ma ei teagi, mille pärast ma vihane olin. Üritasin tol hetkel vältida teatud asju ja teatud vägivallaliike. Olen ka vanemaks saanud. Ma ei taha enam inimesi niimoodi läbi peksta. Ma ei taha enam naisi läbi peksta ja selliseid asju teha." (Autor: Marion Mänd)