KURB KAOTUS: Maffiaboss Tony Soprano kingades mälestusväärse rolli teinud James Gandolfini suri ootamatult vaid 51-aastasena. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
20. juuni 2013, 07:05

ŠOKK: Tony Soprano rolliga kuulsaks saanud James Gandolfini on surnud (34)

Kultussarja "Sopranod" maffiabossist peakangelast Tony Sopranot kehastades maailmakuulsaks saanud näitleja James Gandolfini suri kolmapäeval vaid 51aastasena. Meedia andmetel põhjustas ootamatu tragöödia südamerabandus. 

Ajakirja People andmetel heitis James Gandolfini hinge kolmapäeval Itaalias, kus olid nii tema enda kui ka tema suurima rolli, kultussarja "Sopranod" depressiivsest seelikukütist maffiabossi Tony Soprano juured. Kuigi näitleja sündis USAs New Jerseys osariigis, hindas ta sarnaselt suurele osale ameerikaitaallastest oma esivanemate kodumaad väga ning külastas Itaaliat sageli. Surmahetkel viibis Gandolfini Roomas, et osaleda Taormina filmifestivalil.

Infot on kinnitanud ka "Sopranode" kodukanali HBO pressitiim. "Oleme šokis ja kurvad, et meie tiimi hindamatu liige on lahkunud," kirjutab telekanal oma pressiteates. "Ta oli suur mees ja suur talent, aga mis kõige tähtsam – tasase loomuga hea inimene, kes kohtles kõiki võrdselt, olenemata nende positsioonist. Jääme temast sügavalt puudust tundma."

Ajakiri meenutab, et koolipõlves oli hiiglasekasvu Gandolfini innukas korvpallimängija. Enne, kui ta sai peaosa 1999. aastal eetrisse jõudnud ning tänaseks kultusliku maine omandanud maffiasarjas "Sopranod", jõudis Gandolfini enda näitlejatalenti lihvida mõnes filmis. Suurema kuulsuse tõi talle aga just ikooniline Tony Soprano roll – Gandolfini oli otsekui loodud kehastama maffiabossist pereisa, kes vaevles sandi iseloomu, talle hammast ihuvate konkurentide ning keeruliste suhtesaagade küüsis. Poole teleseriaali osadest veetis Tony Soprano imekauni naispsühhiaatri kabinetis, pajatas oma emakompleksist ja sassis armusuhetest ning neelas tohtri soovitusel kamaluga antidepressant Prozacit.

"Ta oli geenius," sõnas sarja looja David Chase. "Selles ei kahtle keegi, kes on kas või mõnda tema väiksematki osatäitmist näinud. Ta oli üks kõigi aegade hiilgavamaid näitlejaid."

Gandolfinit jääb leinama lesk Deborah Lin ning nende vaid kaheksakuune tütar Liliana. Eelmisest abielust oli staaril ka 13aastane poeg Michael. 

Tony Soprano saatus jäigi segaseks 

Kui Gandolfini on surnud, on põhjust meenutada ka Tony Soprano saatust. Kui sari pärast kuut menukat hooaega 2007. aasta suvel otsa leidis, lõppes see viisil, mis jättis paljud andunud fännid segadusse. Küsimus, mis juhtus sarja viimase osa lõpus Tony Sopranoga, ringleb seriaalile pühendatud foorumites tänaseni. Meenutuseks: "Sopranod" lõpeb stseeniga, kus end maffiabosside verises konkurentsis keerulisse rolli mänginud Tony Soprano einestab perekonnaga restoranis. Samal ajal näitab kaamera aga sealsamas ringi hiilivaid kurjakuulutavaid kogusid, kes justkui valmistuksid teda maha nottima. Kuid Tony võimalik saatus jääbki vaid vihjena õhku, sari katkeb nagu noaga lõigatult USA rokkbändi Journey kuulsa loo "Don't Stop Believin'" ("Ära eales lootust kaota") saatel.

Hiljutistest filmidest oli Gandolfinil roll näiteks vastuolulises sõjadraamas "Zero Dark Thirty". Näitleja viimseks filmiks jäi osa linateoses "The Incredible Burt Wonderstone", kus ta mängis koos Steve Carelli, Olivia Wilde`i ning Jim Carreyga. "Ta oli heatahtlik, suurepärase huumorisoonega ja lihtsalt imeline mees," ohkas nukker Wilde Twitteri vahendusel. "Olen õnnelik, et temaga koostööd teha sain."