Inimesed
18. juuni 2013, 06:59

Elektrirattafänn Marek Strandberg naudib ülesmäge ja vastutuult sõitu (5)

Ajakirja Sirp teadustoimetaja ja kunagine Eesti esiroheline Marek Strandberg sõidab elektrijalgrattaga juba aastaid ja ka praegu, kuigi viimastel päevadel peamiselt küll tavalise rattaga. «Käisin just puusaoperatsioonil ja pean oma kehakaalu jälgima,» tunnistab Strandberg.

Kolm aastat tagasi varastati temalt kaks väärtuslikku elektriratast, mida ta pole tänaseni tagasi saanud. Nende väärtus (üks neist oli veel tandem) oli Strandbergi hinnangul kuskil 40 000–50 000 krooni. «Politsei ei teinud nende tagasisaamiseks midagi, ei vaadanud isegi turvakaamera linte,» laiutab ta käsi.

Praegu sõidab Strandberg ülikerge inglaste tehtud Gocycle’i rattaga, millega saab sõita kuni 25 kilomeetrit tunnis. «Kui sa selle kiiruse ülesmäge ja vastutuult ilma juurde higistamata kätte saad, on ikka väga mõnus,» kiidab ta. «Olen katsetanud ka võimsamaid ühekilovatiseid mootoreid, aga nendega on see probleem, et kuna ratas on kerge ja pöördemoment suur, siis võib sellega tolmusel ja purusel teel õnnetult kukkuda.»

Ratta uudistamist on viimasel ajal vähemaks jäänud. «Lapsed ikka teevad seda, see pakub neile huvi, aga muidu on uudistajaid ikka vähemaks jäänud – eks ta ole juba üpris tavapärane asi ka!»