ENERGIAT POLE: Pendlimees Kalju Paldis usub, et Lasnamäe kirik ehitati energiatühjale kohale. Foto: Mati Hiis
Eesti uudised
18. juuni 2013, 06:59

Pendlimees Kalju: Lasnamäe kirik on ehitatud valesse kohta (71)

Kuigi möödunud nädalal valasid inimesed Vene õigeusu kiriku õnnistamisel pisaraid, võis see vabalt olla ka vastureaktsioon kuivamata värvi haisule – pendlimees Kalju Paldise arvates olla kirik nimelt nii vale koha peale püsti pandud, et erilist eufooriat ta inimestes esile kutsuda ei tohiks.

Kalju Paldis usub, et Lasnamäe suursugune kirik on vale koha peal. Et ta näeb pühakoda oma koduaknast, siis teab ta seda kurba tõde juba õige mitu aastat.

Kõige lihtsam tõend, et Lasnamäe servale kortermajade kõrvale rajatud kirikuga pole kõik kõige paremas korras, olevat asjaolu, et seda on ehitatud juba 5–6 aastat, aga töö lõppu ei paista ikka veel. Seevastu Maardu õigeusukirik asuvat Paldise sõnul vanade eestlaste pühamu koha peal ja seda ehitati ainult kaks aastat.

Pendlimees usub, et Lasnamäe kirik paikneb energiatühjal alal. Seetõttu ei jaksanud ehitusmehedki ennast kiiremini liigutada. "Tal ei ole seda looduslikku jõudu. Loodus ja väed ei toeta seda kohta," selgitab ta. Kirik võib küll olla kaua tehtud kaunikene, kuid sellega asi ka piirdub. Erilist kirgastumise tunnet inimesed Paldise sõnul sealt saada ei pruugi.

"Tavaliselt ehitati sarkaalehitised loodusjõudude keskmesse, kus loodusjõud olid tugevama, intensiivsema energiaga. Maapöörisväljad ja kosmilised pöörisväljad võimendasid inimeste tundeid selles kohaväljas ja see tundeelamus tekitas inimkehas ja -teadvuses eufooria," selgitab Paldis, millised kohad on kirikule parimad. Kusjuures enamik Eesti kirikuid pididki olema õige koha peal, ainult mõne üksiku ehitamisel on paigaga mööda pandud. Kui aegade alguses olid inimesed nii targad, et võisid looduses puude, taimede ja muude koosluste järgi kohaväljasid näha, siis levinumad abivahendid on siiski nõiavitsad ja pajuoksad. Saaremaal kasutati aga näiteks kala- ja lihatükke – kui need riknesid, siis sinna kirikut püsti panna ei tohtinud. Paldis alustas oma karjääri pöördli ja pendliga, praegu ta neid enda sõnul aga enam ei vaja. "Ma vaatan silmadega, mul on see teistmoodi."