AVALIK SALVESTUS: Saade sai linti neljapäeval kinos Sõprus. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
15. juuni 2013, 07:58

"Hallo, kosmos!" sukeldus tulevikku

Kolmandat sünnipäeva tähistava raadiosaate "Hallo, kosmos!" avalikul salvestusel palus saatejuht Ingrid Peek seekord saatekülalistel esitada oma visioon tulevikust. Endine moekunstnik ja praegune õnnelike suhete ekspert Tiina Tiitus usub, et kunagi tuleb ka aeg, kui noored vanema põlvkonna vigu enam ei korda.

Kinos Sõprus esitasid neljapäeva õhtul oma tulevikuvisiooni 11 tuntud inimest – teiste seas näiteks riigikogu astronoomiharidusega esimees Ene Ergma, teoloogid Toomas Paul ja Einar Laigna, paranormaalsete nähtuste uurija Igor Volke ja loodusemees Fred Jüssi. Salvestise esimest osa saab kuulata juba sel pühapäeval.

Tiina Tiitus ei räägi saates sellest, mis saab olema teisiti lähitulevikus ehk viie aasta pärast, vaid pöörab oma pilgu kaugemasse tulevikku. "Noored ei tee enam vanema põlvkonna vigu," räägib endine moekunstnik, kes on tähele pannud, et praegu pöörduvad noored tema poole juba täiesti teiste teemadega. "Enam ei räägita sellest, et mees joob või petab," räägib ta ning mõistab hukka praeguse arusaama leida endale kohe partner kogu eluks. "Tegelikult peaksime tantsima eri partneritega, nuusutama eri lõhnu," arvab Tiitus. Ta usub ka, et surve partnerit leida üldse väheneb. "See pole enam kohustus!" räägib Tiitus.

Samuti usub ta, et lastesaamine pole enam juhus. "Iga laps, kes sünnib, on tohutu kingitus tervele inimkonnale," arvab ta.

Naine usub, et lahkuminek pole tulevikus enam draama. "Peab selle eest tänulik olema, mis oli," arvab naine.

Selle kõige saavutamiseks peab Tiitus vajalikuks oma soovide väljaütlemist. "Kui ma küsin inimestelt, mida nad oma elult soovivad, siis 99% räägib hoopis, mida nad ei taha!" räägib suhteekspert, kes õpetab inimesi unistama. Tiina teab, et unistuste asemel räägivad inimesed sellest, kuidas midagi saavutada. "Nad ütlevad, et see on raske ja saavad sellele iga päev kinnitust. Aga teistpidi peab seda endale selgitama," õpetab naine, kuidas mõtlemist muutes oma elu muuta.

Tiina Tiituse sõnul ei tohi asju elus ja suhetes liiga keeruliseks ajada. "Kui ma palun õnnelikus suhtes naistel kirjeldada oma meest, siis nad ei oska. Ütlen neile siis, et öelge kas või üks sõna – ilus," räägib naine, kes ütleb ka ise oma mehe kohta samamoodi, kuivõrd ilu sisaldab korrastatust.

Tiitus soovitab veel asjad enda jaoks lihtsaks teha. "Mina pole kunagi pidanud suhtes tööd tegema!" räägib Tiitus.

"Looja vastutab!"

Teiste seas saab saates sõna ka Eesti esoteerika grand old lady’ks kutsutud Mai Väljataga. "See, mis sada aastat tagasi oli müstika, on praegu reaalsus. Mõelge kas või Jules Verne’i peale," toonitab Mai.

Tema sõnul on sise- ja väliskosmos omavahel seotud ning päikesesüsteem liigub tulevikus sellise tähekogu mõju alla, mida valitseb süda. See tähendab, et tulevikus peab ka inimene sisemiselt muutuma. "Ja kui ei muutu, läheb katki. Sureb ära," teatab Väljataga.

Inimesed on tema sõnul looja osad. "Looja on kõik maailma ookeanid. Teie olete selles üks tilk," räägib Väljataga, kelle sõnul me olemegi maale tulnud selleks, et õppida loomist. Loomine saab naise sõnul alguse mõtetest ja tunnetest. "Tunded on meie loomejõud," selgitab ta ning küsib, kas inimene saab olla õnnelik, kui tema sees on negatiivne loomejõud. Ta mõtleb negatiivse loomejõu all seda, kui sisendame endale, et oleme mahajäetud, üksi, süüdi või usume, et õnn sõltub majandusseisust, sõpradest või riigikogust. "Õnn sõltub sellest, millised tunded teie sees on," teab naine.

Oluline on tema sõnul võtta vastutus oma mõtete, sõnade ja tegude eest. "Looja vastutab!" teatab Väljataga. Millal aga võtab inimene vastutuse? "Praegu on meie vastutus suurem kui varem – meie käsutuses on võimsamad vahendid. Kui tahate olla õnnelik, õppige end armastama. Kui õpite end armastama, õpite ka lähedast armastama," räägib Väljataga, kelle meelest pole meil vaja partnerit, et tema õla najal nutta, vaid selleks, et partner käivitab meie loovust ja teeb iseendaga tuttavaks.