Kristiina Heinmets on peaaegu ainus miss, kes oli tulevase mehega tuttav enne tiitlivõitu. Kristiina ja tema kinnisvaraettevõtjast kallim Aivar Aigro kohtusid juba 1994. aastal.
Inimesed
15. juuni 2013, 07:58

Miks kipuvad missid altari ette ärimeestega? (77)

Ilusad naised ja edukad mehed käivad enamasti ikka käsikäes. Seda näitab ka Miss Estoniate valimiste statistika – enamik iluduskuningannadest abiellub või elab koos jõukate ettevõtjate või muidu oma alal silmapaistvate härradega. Reeglit kinnitab vaid mõni üksik erand.

Enamik meie misse tutvus oma tulevaste kaasadega samal aastal, kui nad Miss Estonia tiitliga pärjati. Perepsühholoog Helle Niit ütleb, et üks põhjus, miks misside kõrval on edukad mehed, on kindlasti see, et mingit staatust omaval mehel on vaja naist, keda teistele näidata. "Naine peab olema esinduslik. Naise noorus ja ilu on staatuse juurde kuuluvad tunnused. Kui sa oled avaliku elu tegelane, siis pead end ikka näitama, ja enamasti koos partneriga," ütleb ta.

Niidu sõnul on partneri väljasõelumisel mängus teatud seaduspärasused. "Meestel ja naistel on partneri valikul erinevad väärtused. Naise puhul on meeste jaoks kõige kõrgemas hinnas tema noorus ja tegelikult ka tervis, mille seisundit loetakse välja klaarist jumest ning ilusatest läikivatest juustest. Naise puhul ei vaadata ilu ainult mingi kindla standardi järgi, vaid tervis, ilu ja noorus käivad koos," räägib Niit.

"Noorus on järglaste saamise kohalt oluline eeldus. Naisel on ju kõik laste saamiseks vajalikud elundid olemas – ma pean siinkohal silmas just munarakke –, ja mida kauem on naine elukogemust omandanud, seda rohkem on ta saanud ka kõikvõimalikke kahjulikke mõjutusi. Seega on naise garantii suurem, kui ta on noor, ilus ja terve."

Meespartneri valimisel tulevad Niidu sõnul mängu teised tegurid. "Mehe noorus ja ilu ei ole vast kõige kõrgema hinde andja – mehe puhul mängivad rolli pigem tema tugevus, positsioon ja jõulisus. Mees on partnerina seda ihaldusväärsem, mida rohkem "saaki" ta koju suudab kanda. Olgu teemaks siis tema positsioon ühiskonnas või raha, mida ta suudab teenida," arutleb psühholoog. "Mehel võib olla oimukohal juba pisut halli, aga ta peab olema suuteline tagama sellist standardit, mis kuulub hea elu juurde."

Miss Estonia 1988 Heli Mets

Esimeseks sõjajärgseks Miss Estoniaks valitud Heli Mets kannab praegu perekonnanime Kraft. Pärast missitiitli võitmist vahetas Heli töökohta – lahkus Tallinna Kaubamajast müüjanna kohalt ja asus tööle konsultatsioonifirma Mainor sekretärina. Just Mainoris kohtuski ta oma tulevase abikaasa, pankur Gunnar Kraftiga, kellest sai hiljem isa eeskujul meesteriietega tegeleva ettevõtte Sangar nõukogu esimees. "Olime töökaaslased. Ka erinevatel koosviibimistel, vabal ajal, hakkas jutt lihtsalt sobima. Kuid mäletan selgesti, et esimene kohtumine võttis põlved värisema ja et ma pillasin kõik paberid, mida käes hoidsin, põrandale. Tema aitas siis need kenasti kokku korjata ja kõndis ükskõikse näoga edasi," on Heli mõni aasta tagasi Kroonikas meenutanud. Paar abiellus 1991. aasta 7. septembril – päeval, mil Venemaa tunnistas Eesti iseseisvust. Helil ja Gunnaril on poeg Andreas ning tütred Katharina ja Christina.

Miss Estonia 1990 Liis Tappo

Pisut kirevama armueluga paistab silma miss Liis Tappo, kes läks 1992. aastal paari Marati kinnisvaradirektori Rene Treialiga. Paaril sündis neli last – Kirke, Krõõt, Katariin ja Joosep.

2010. aastal lõhkes aga uudispomm, kui selgus, et Liis ja Rene on lahku läinud. Põhjuseks tõi Liis eneseteostuse soovi. Samal ajal hakati sahistama, et ta on oma kaasa juurest läinud multimiljonärist ärimehe Vello Väinsalu kaissu. Kuigi Vello asja ei kommenteerinud, oli selge, et midagi toimub, sest kaks nädalat varem oli ta jätnud oma abikaasa Kristeli ja nende kaks last. Liisi ja Vellot tundvad inimesed kinnitasid, et nende vahel tõepoolest midagi on, sama ütles ka Kristel. 2011. aasta varakevadel tundus aga, et Liis ja Rene on erimeelsustest üle saanud. Liis ütles ajakirjandusele, et nad ei püüa oma vana abielu päästa, vaid tahavad alustada hoopis uut suhet.

Miss Estonia 1991 Erika Bauer

Erika Bauer abiellus kaks aastat pärast missikrooni pähe saamist Arne Flinkiga, kes esialgu töötas Rakvere Lihakombinaadis, kuid hiljem hakkas tegelema metsandusega. Missi-issi Valeri Kirss on Kroonikas öelnud, et Arne oli Erika austaja juba pikka aega. "Selle suhte kohta julgen ma küll kinnitada, et see oli abielu puhtast armastusest ilma ühegi muu kõrvalnüansita." Arne ja Erika abielust sündis poeg Martin. Liit jõudis aga kesta vaid mõne aasta. "Kuna elasime kõik koos ämma majas, siis teadagi, millega see asi lõppeda võis. Ja nii ta lõppeski," põhjendas Erika 2007. aastal Naistelehes. Selleks ajaks oli ta juba üheksa aastat nautinud kooselu endast 11 aastat vanema Georgi Litvinoviga, kes on – üllatus, üllatus! – ärimees. Mitme ettevõtte omanikeringi kuuluv Litvinov oli endise Rakvere Viljasalve üks omanikke.

Eesti Miss 1998 Karin Laasmäe

Eesti kõigi aegade edukaim miss – ainus eestlanna, kes on jõudnud Miss Maailma valimisel kümne finalisti hulka – pidas 2010. aasta augustis pulmad koolitaja Hanno

Järvetiga. Suhtlemis-, avaliku esinemise ja meeskonnatöötreenerina tuntud mehel on oma koolitusfirma Jarvet Consulting. 2011. aasta varakevadel sündis paaril poeg Karl.

Miss Estonia 1998 Kadri Väljaots

Arstiharidusega jõukas liibanoni-ameerika ärimees Munir Uwaydah on suutnud jalust nõrgaks võtta kaks Eesti missi: esmalt võrgutas ta 1988. aasta Miss Estonia II printsessi Eha Urbsalu, siis 1998. aastal Eesti ilusaimaks naiseks kuulutatud Kadri Väljaotsa. Õnne ta kummalegi kaunitarile paraku ei toonud.

Kadri kolis 1999. aasta augustis Ameerikasse Ohiosse Muniri tollase elukaaslase Eha kutsel. Nende suhe aga purunes septembris ja Eha süüdistas selles just Kadrit. Viimane omakorda ütles, et tema ja Munir hakkasid teineteisele lähenema oktoobri lõpul. "Alguses olime lihtsalt sõbrad, aga siis avastasime, et sobime teineteisega," rääkis Kadri ajakirjale Seltskond. Juba detsembris registreerisid nad kooselu. 2000. aasta lõpul sündis neile tütar Carmen, hiljem ka poeg Marwan. Algul oli neil kodu nii USAs kui ka Eestis. Kadri ostis Märjamaa lähedal asuva Päärdu mõisa ja hakkas seal tegelema hobusekasvatusega. 2006. aastaks olid Kadri ja Munir Kroonika andmeil kolinud Liibanoni Beirutisse, ent mees viibis tööasjade tõttu endiselt palju aega Californias.

Kolme aasta eest avaldas Eesti Ekspress jahmatava loo sellest, et USA politsei kahtlustab Muniri mõrva tellimises. Juurdluses koorus välja, et Munir Uwaydah elas hämmastavat topelt-elu – Ekspressi andmeil oli tal kahel pool Atlandi ookeani korraga vähemalt kolm peret ja kuus last. U. S. Newsi andmeil pole Munir siiani mõrvasüüdistust saanud – suudetud on tõestada üksnes seda, et ta käskis mõrvaril ohvrit ähvardada, mitte tappa. Kadril sai siiski villand. Tunamullu sügisel väitis Ameerika uudisteportaal Adjustercom, et Liibanonis resideeriv naine lahutab abielu.

Miss Estonia 2000 Evelyn Mikomägi

Evelyn Mikomägi oli enne missivõistlusel osalemist kaks aastat elanud koos rootslasest fotograafi Sven-Olof Englundiga, kel hüüdnimeks Svenne. 15aastasest kooselust esimesed seitse veetis paar Stockholmis, nüüd pesitsevad nad Kiilis oma foto- ja filmistuudioga ühendatud kodus ja kasvatavad poega Sandersit (4). Kahe aasta eest toonitas naine tõsielusaates "Minu imeline elu", et ei valinud meest rahakoti paksuse pärast. "Me lihtsalt sobisime kokku. Raha oli teisejärguline, meil polnud suhte algusaastatel autotki," tunnistas Evelyn, kes on üheksa aastat vanema elukaaslase näol leidnud hea äripartneri. Peale XL Studio on nad rajanud modelliagentuuri Living Models ja baariketi Sushi Cat.

Miss Estonia 2001 Inna Roos

Inna Roos on olnud lühikest aega abielus kahe ettevõtjaga. 2004. aasta juulis pidas ta Maardu mõisas kauaaegse kallima Roman Hensoniga luksusliku pulmapeo, mis maksis üle 250 000 krooni. Pulmapäeval lendu lastud valged tuvid ja romantiline pulmareis Rhodosel ei päädinud kummatigi õnneliku abieluga, mis sai otsa juba seitse kuud hiljem. Inna mustas ekskaasat Kroonikas täie rauaga: Roman vassinud talle, et on ühe IT-firma omanik, kuid istunud pärast pulmi päevad läbi niisama internetis. Haridus- ja teadusministeeriumi koduleht küll väidab, et Roman on noor ja edukas ettevõtja, kes alustas äritegevust juba 23aastaselt. Maagilisel kuupäeval 07.07.07 läks Inna paari ehitusärimees Raivo Rohtjärvega. Abielu sõlmisid nad Austraalias Brisbane’is, kus nad end ka sisse seadsid. Neil on tütar Rosabelle Elis (5) ja poeg Ron Robert (4). 2011 märtsis tuli ilmsiks, et nad on lahutanud, kuid Inna elab endiselt maakera kuklapoolel.

Miss Estonia 1989 Cathy Korju

Cathy Korju on abielus ärimees Gennadi Tullkvistiga, kelle ärid hõlmavad nii Rootsi kui ka Eesti turgu. Maarjamaal on Tullkvist eelistanud avalikkuse tähelepanu vältida. Cathy ja Gennadi abiellusid Rootsis. Pärast laulatust loobus Cathy pea täielikult moemaailma pakkumistest ja pühendus rohkem kodule. Paaril on kaks last – 1996. aastal sündinud Patrick ja aastatuhandevahetusel ilmavalgust näinud Sophie Alexandra. "Ma ei ole seda tüüpi, et sünnitan lapsed, siis võtan lastele hoidja ja mind ennast ei olegi," ütles Cathy 2005. aastal Õhtulehele. Kuna aga härra Tullkvist on Eesti avalikkuse tähelepanust hoidunud, tunnevad paljud Cathy imetlejad teda endiselt pigem Cathy Korju nime all.

Miss Estonia 1992 Ruth Merila

1992. aastal krooniti Miss Estoniaks esimene brünett kaunitar, Ruth Merila. Austajaid – nii allilmast kui ka legaalsest ärist – oli Ruthil meedia teada palju, kuid

tema otsustas autoäriga tegeleva Jura Dimitrievi kasuks, kes on suutnud talle võimaldada väga hästi kindlustatud elu. Ka Ruth ise on ettevõtluses tegev. Vahepeal kolis paar Floridasse, kus mees tegeles kaatrite väljaüürimisega, 2003. aastaks naasid nad Eestisse ning asusid elama Tallinna lähedale. Neil on teismelised lapsed Karl-Kevin ja Mary-Carleen.

Miss Estonia 1993 Lilia Üksvärav

1999. aasta märtsis lasid Lilia Üksvärav ja kinnisvarateenindusettevõtete omanik Marko Kristianson end laulatada Tallinna roomakatoliku kirikus – nende abielu saab lahutada vaid Rooma paavst. Sisearhitektina töötaval Lilial ja kinnisvaraarendajal Markol on pojad Hugo ja Lukas.

Miss Estonia 1994 Eva-Maria Laan

1997. aastal sündis Eva-Maria Laanel ja tema ärimehest elukaaslasel Raivol tütar Lauren. 2000. aastate algul paar abiellus. Ka ise ettevõtluse vallas tegev Eva-Maria on üles kasvatanud ka Raivo nüüdseks 22aastase tütre Crislyni.

Eesti Miss 1994 Auli Andersalu

Auli Andersalu on 1999. aastast abielus helilooja ja reklaamiärimehe Mikk Targoga, kellega tal on 12aastane tütar Margaret. Auli jäi 17 aastat vanemale Mikule silma 90ndate teisel poolel suvetuuridel. "Paaril tuuril mängisime rahvaga telemängu "Kuum hind", kus õnneratast keerutati, ja Auli oli ilusa tüdruku rollis, kes auhindu näitas," meenutas Mikk 2009. aastal Postimehes. Meest võlus see, kui hellalt Auli suhtles väikeste tüdrukutega, kes talt autogrammi küsisid. "Mõtlesin siis, et ma ei tea, mida annaksin, kui see inimene oleks minuga. Kui tema oleks ka minu laste ema."

Miss Estonia 1996 Helen Mahmastol

1996. aastal sai missiks Helen Mahmastol. Samal aastal kohtus ta oma tulevase elukaaslase Kuno Tehvaga auto- ja tehnikanäitusel "Motorex", kus tema oli modellina ja mees ajas tööasju. Pärast seda on Helen ja Kuno ka enamiku töödest koos teinud – näiteks on nad juhtinud autoõlisid tootvat firmat ja korraldanud klubiüritustesarja "Vibe". Mõlemad kuuluvad populaarse Tallinna ööklubi Club Privé omanikeringi. Vutisõpradele on Kuno Tehva tuntud jalgpalliklubi Nõmme Kalju presidendina. Aastal 2005 sündis paaril tütar Kätty Li.

Miss Estonia 1995 Enel Eha

1995. aastal Miss Estonia tiitliga pärjatud Enel Eha ja samal aastal Eesti Missi võistluse võitnud Marilin Poom moodustasid helilooja ja muusikaprodutsendi Ivar Musta eestvõttel ühesuvebändi Miss II Miss. Eneli ja Ivari tihe läbikäimine kujunes peagi kooseluks. Neil on 12aastane tütar Rebecca, kuid abiellunud nad pole. 2011. aastal rääkis Ivar Naistelehes, et mõne aasta eest peeti küll kirikliku laulatuse plaani, kuid tema entusiasmi tõmbas tagasi tõsiasi, et kirikus abiellumiseks tuleb käia leerikoolis. Ivar naljatas, et nad on kaalunud ka Las Vegasesse abielluma lendamist.

Miss Estonia 2006 Kirke Klemmer

Mullu mais kirjutas Kroonika, et Kirke Klemmer semmib näitleja Marko Lehega, kes on tuntud Henry osatäitjana seriaalides "Kodu keset linna" ja "Elu keset linna". Armunuid nähti Raekoja platsil suudlemas ja Lounge Butterflys üheskoos kokteile nautimas. Tuttavate sõnul hakkasid Kirke ja Marko tihedamalt lävima eelmise aasta algul.

Miss Estonia 1997 Kristiina Heinmets

Kristiina Heinmets on peaaegu ainus miss, kes oli tulevase mehega tuttav enne tiitlivõitu. Kristiina ja tema kinnisvaraettevõtjast kallim Aivar Aigro kohtusid juba 1994. aastal. Viis aastat hiljem viisid nende teed taas kokku, 2003. aasta sõbrapäeval paar kihlus. Pulmad peeti 2004. aastal. Kristiina ja Aivari peres kasvab kaks poega: seitsmene Airon Kindlus ja neljane Charlton Leonhard. Mõne aasta eest tunnistas Kristiina ajakirjale Naised, et nende elu läikiva pealispinna varjus on olnud väga raskeid hetki, kuid tema ja Aivari abielu on õnnelik, kuna nende vahel on usaldus. "Usaldus teineteise vastu on see, mis hoiab pere koos ja säästab inimesi liigsetest probleemidest. Kui pole usaldust, pole ka armastust," ütles ta.

Miss Estonia 2003 Maili Nõmm

Modell ja tantsija Maili Nõmm kohtas 2008. aastal teisel nädalal pärast Miamisse kolimist juudist investeerimisärimeest Brett Cole Fingerhutti. Mõni kuu hiljem kolisid nad kokku. "Julgen väita, et olen tema näol leidnud oma hingesugulase, parima sõbra, kaaslase ja armastatu," pajatas Maili portaalile Trend24. Teispool ookeani mitmel iludusvõistlusel pärjatud Maili rääkis 2010. aasta märtsis Kroonikale, et nad otsivad Brettiga Miami Beachil päris oma kodu.

Eesti Miss 2005 Laura Kõrgemäe

Suurim jõukate kallimate plejaad on ette näidata Laura Kõrgemäel. Kolm aastat oli ta koos korvpallur Gregor Arbetiga, kellest läks lahku 2008 augustis. Laurat on ka seostatud NBAs mängiva lätlase Andris Biedrinšiga ja egiptuse kettaheitja Omar Ahmed El Ghazalyga. 2010. aasta algul tutvus kaunitar ööklubis finantsgeeniuse Veikko Maripuuga. Pikalt rahandussfäärides tegutsenud, pangandus- ning kapitaliturgude ja varahalduse kogemusega mees palus 2010.–2011. aasta vahetusel Laura kätt. Peagi sündis neil poeg Karl Marcus. Pulmakellad aga ei helisenud. Jaanuaris tuli ilmsiks, et Laura ja Veikko kolisid mullu aasta lõpul lahku ning Laura veedab aega Eesti ühe rikkama aktsionäri, kasiinoärimees Armin Karu poja Eriku seltsis. Värske Kroonika kirjutab, et noored hauvad pulmaplaane.