PÄEVAGA LAVAD PÜSTI: Tehnikadirektor Martti Kitsingu sõnul on tänavuse Rock Summeri puhul eriline lava sügavus – peaesinejad saavad lavakardina taga oma asjad kärmemini korda ajada ning bändivahetused toimuvad sujuvamalt. Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
14. juuni 2013, 07:02

25 aastat lavaehitajana: "Päris rutiini ei teki sellest kunagi!"

Rock Summeri lavaehitusmehest Martti Kitsingust on nüüdseks saanud sama ürituse tehnikadirektor

Rock Summeri tehnikadirektoril Martti Kitsingul on ette näidata töövõidud olümpiamängudelt ja Eurovisioni lauluvõistluselt. Tema karjäär sai aga alguse sealsamas lauluväljakul veerand sajandit tagasi, kui ta oli samal üritusel üks lavaehitajaid.

Nii lauluväljaku ees kui ka taga käib vilgas tegevus. Juba kella poole seitsmest hommikul panevad töölised püsti lavakonstruktsioone. Õhtuks peavad lavad olema püsti.

Rock Summeri tehniline koordinaator, hinnatud lavamänedžer Martti Kitsing oli tööpostil ka 25 aastat tagasi, siis küll lihtsa lavatöölisena. Kui nüüd võrrelda esimest festivali ja praegust, siis mis nüüd teisiti on? "Üldpildis nagu polegi midagi teistmoodi, lavad nagu lavad ikka," muheleb Kitsing. "Aga muidugi on tehnika vahepeal arenenud, lavad läinud suuremaks, ilusamaks ja tugevamaks."

Teinud Eurovisioni ja olümpiamänge

Mida mehe sõnul tänavuse lava juures eriliseks võib pidada, on lava sügavus – peaesinejad saavad lavakardina taga oma asjad kärmemini korda ajada ning bändivahetused lähevad sujuvamalt.

Kui 25 aastat tagasi tuli enamik tehnikat hankida välismaalt, sest Eestis polnud üürifirmasid, siis nüüdseks on Kitsingu hinnangul kuskil 95% tehnikast laenutatud siit.

Hinnatud spetsialistina on Kitsingul ka Moskva Eurovisioni kogemus. Lauluvõistluse lavamänedžeri tööd peab ta karjääri üheks tippsaavutuseks. "Neli nädalat hommikust õhtuni non-stop-andmist," meenutab Kitsing. Eurovisioni laval pidid esinejad vahetuma 25 sekundiga, aga mõnel esinejal käis etteaste juurde kahetonnine poodium, millega proovides tükk tegemist, sest see tahtis alalõpmata lavalt omasoodu maha sõita ja korra lõhkus ka klaaspõranda. Veel on tal eredalt meeles, kuidas kõige pöörasemate vahetuste jooksul rügasid tööd teha 48 lavameest, kes selle 25 sekundi jooksul igaüks ühe liigutuse tegi ja siis lava taha tagasi jooksis.

Eurovisioni Rock Summeriga mehe sõnul võrrelda ei saa. "Eurovision on tegelikult ju telesaade, kus esmatähtis on see, et asi teleekraanil hea välja näeks," seletab ta. "Ajal, kui õues pimedaks ei lähe, pole mõtet valgusele ja videotehnikale nii väga rõhku panna. Inimesed tulevad siia ennekõike head muusikat ja ilma nautima."

Veel on Kitsingul üks oluline töövõit ja väärt kogemus ette näidata Vancouveri olümpiamängudelt, kus nad Tarmo Krimmiga käisid lõputseremooniat tegemas. Tõsi küll, ainult ühte osa – seda, kus olümpialipp anti üle järgmisele korraldajale Sotšile. Sõu kestis 15–20 minutit.

Loodusjõu eest ei kaitse miski

Kui tihti juhtub, et kiiruga püstitatu ehitusjärgus või hiljem kontserdil kokku kukub? Kitsingul pole seda juhtunud kunagi, sest ta järgib rangelt sertifikaadinõudeid. "Eks ikka juhtub, kui inimesed ei järgi ohutusnõudeid ja riputavad lavale liiga palju tehnikat," tõdeb Kitsing ning lisab, et suur osa selliseid õnnetusi on juhtunud riikides, kus pole järelevalet.

Rock Summeri puhul ta riske ei näe, sest siin pole ajafaktor määrav – bändivahetuse peale läheb 2-3 minutit. "Saame vahetused ära teha ilma hullumeelse jooksuta!"

Teisalt ei olda kunagi kaitstud vääramatu loodusjõu eest. Siinkohal toob Kitsing näite äsjasest festivaliõnnetusest Soomes, kus tohutu torm äkitselt lava tükkideks rebis ja selle sisu mööda platsi laiale lennutas.

Tehniline koordineerimine on suures osas hooajatöö, kus puudub kella üheksast viieni rutiin. Talvel jändab Kitsing vahel teleprojektidega. "Päris rutiini ei teki kunagi," räägib ta. "Kui tööd on, siis tuleb seda, hambad ristis, teha 2-3 nädalat. Pärast tuleb võtta väike hingetõmbepaus ja siis juba vaadata järgmist projekti."

Zucchero lavakonstruktsioon on kahekorruseline

Festivali peakorraldaja Jüri Makarov jutustas maikuus pressikonverentsil, et kui tehnikadirektor Martti Kitsing algul Adamsi ja Zucchero, aga ka Metsatöllu ja John Lydoni bändi Public Image Limited lavajooniseid nägi, katkus ta murelikult juukseid. Kahe nädala jooksul selgunud siiski, et kõik ideed on teostatavad, ilma et peaks järeleandmisi tegema. Pealava on 30 meetrit lai, 16 meetrit sügav ja 18 meetrit kõrge. Selle külgedel ja tagaseinas on kolm suurt LEDi ekraani. Bryan Adamsi kontserdiks seatakse lavaauku üles ka neljas, 54ruutmeetrine ekraan, millelt näeb taustaks hobifotograafist laulja omatehtud pilte. Keerukas on ka Zucchero kahekorruseline lavakonstruktsioon.

Mattiiseni viis isamaalist laulu tulevad taas

Rock Summer 25 toimub juba sel nädalavahetusel, 15.-16. juunil Tallinna lauluväljakul. Lavale tulevad Bryan Adams, Skid Row, Zucchero, Mumiy Troll, tantsumuusika edetabelite suurnimi Rudimental ja Röyksopp DJ-settidega. Lisaks astuvad festivalil üles paljud tuntud Eesti artistid, nagu Winny Puhh, Sinine, Vaiko Eplik & Eliit ja Metsatöll.

Pealaval tulevad muu hulgas Ivo Linna & In Spe poolt esitusele ka Alo Mattiiseni ja Jüri Leesmenti "laulva revolutsiooni" aegu loodud viis isamaalist laulu.