ISE TRENDILOOJA: «Miks mitte näidata inimestele, et alati ei pea kandma ülikonda koos kingadega, vaid võib ka stiilsete tossudega,» ütleb Jantson. Muide rõivaid ostab mees tuju järgi. Foto: Mirjam Veisner
Inimesed
11. juuni 2013, 06:59

Sten-Erik Jantsonil on üle 200 paari valgeid ketse! (13)

Tuntud eesti meeste moekiiksud ja –lemmikud

"Olen vist jah jalanõude friik," tunnistab ööklubiärimees Sten-Erik Jantson, kelle kapis leiab paarsada paari valgeid ketse. Peale selle on tal ka kollaseid ja roosasid tossusid ja paarkümmend kingapaari.

"Ma ei oska öelda, miks mulle kunagi just valged tossud meeldima hakkasid, aga millegipärast on need minu nii-öelda trade-mark’iks kujunenud," muigab Jantson.

Tema lemmik tossumudel on Air Force 1. "Neid on mul aegade jooksul jalast läbi käinud vähemalt sada paari," tõdeb Jantson. "Ja iga kord, kui USAsse satun, ostan viis kuni kümme paari juurde."

Huvi valgete tossude vastu kujunes Jantsonil välja juba noorpõlves, kuid see ei tähenda, et ta ainult seda karva või ainult tosse kannaks.

"Vahel eksivad jalga ära ka plätud, ja mul on ka väga palju kingi – nii mõnikümmend paari kindlasti," lausub mees mööndes, et mingisugune friiklus tal jalanõudega tõesti on.

Moevoole ärimees ei järgi.

"Trende võib ka ise luua, neid ei pea järgima," naerab Jantson. "Valged tossud said trendiks enne seda, kui mina nendega käima hakkasin. Aga miks mitte näidata inimestele, et alati ei pea kandma ülikonda koos kingadega, vaid võib ka stiilsete tossudega."

Lõviosa garderoobist on Jantson samuti soetanud Ameerika reisidelt: "Ma ei näe nagu põhjust, miks peaksin riiete peale kulutama kümme korda rohkem, kui need tegelikult maksavad." Kui aga äkitselt on mingit riideeset tingimata vaja, käib ta loomulikult ka Eesti poodides šoppamas.

Ženja Fokin armastab kampsikuid: meriino villast kampsun on suvel jahe ja talvel soe

"Mulle meeldib kanda puuvillast või flanellist pikkade varrukatega pluuse. Samuti meriino villast kampsuneid, sest nendega on suvel jahe ja talvel jällegi soe," räägib stilist Ženja Fokin oma lemmikriietest.

Kuna Ženja Fokin tegutseb moe köögipoolel, saab ta väga hästi aru, kuidas seal maailmas eku käib: "Ma ei osta endale kokku suurtes kogustes asju – ostan ainult seda, mida hetkel vaja või mis mulle väga meeldib. Aga päris palju riideid lasen ka teha eratellimusena."

Stilistina tuleb tal šoppamist ette igal pool, kuid kõige lihtsam on tänapäeval väisata muidugi internetipoode: "Tellin palju riideid asos.com ja fashiondays.ee lehelt ning Eesti netipoodidest on päris tore ka siison.ee – sealt saab kõigile midagi."

Ženja riidekapis pole ühegi riideeseme variatsoone liiga palju: "Eriti palju on suhteline asi – mis ühe jaoks on palju, see teise jaoks on vähe. Ma arvan, et mul pole mitte midagi üleliia, kuna annan päris palju riideid ära – nii oma sõpradele kui ka väiksemale vennale."

Jalanõude puhul eelistab Ženja nahkkingi – need on küll kallimad, kuid peavad see-eest kaua vastu. "Lemmikbränd on kindlasti Ecco," ütleb mees. "Mul on ühed kingad seitse aastat vanad, aga nad näevad ikka veel väga head välja."

Kuna stilist on praktilise meelega, siis meeldivad talle eranditult kõik jalatsid, mida ei pea paeltega kinni siduma, vaid saab hopsti jalga tõmmata. Ta soovitab ka teistel meestel praktiliste moehullustega kaasa liikuda.

"Näiteks simsid on väga lahedad ja stiilsed ning nendega sobib minna igale poole – randa, linna peale, tööle. Nad näevad välja nagu mokassiinid, värvitoone on palju ja neid on väga kerge hooldada – viskad lihtsalt pesumasinasse," jutustab Fokin.

Tema sõnul võiksid mehed enda isikupära rõhutada just aksessuaaridega. "Selleks võiks olla näiteks käekell või ilusad kingad. Ei pea käima ainult tossude või sandaalidega, kuigi tänapäeval on need ka visuaalselt väga stiilseks muutunud," räägib Fokin. "Ja igaüks võiks endale ka korralikud päikeseprillid soetada – need on vajalikud, aga samas ka lahe aksessuaar."

Ženja Fokin moesoovitus: ruudu juurde ei sobi kombineerida teist ruutu

"Kõik, mis moeajakirjades ja -lavadel näidatakse, ei ole sulatõsi. Sealt tasub pigem mingeid mõtteterasid võtta ja neid siis vastavalt oma stiilile ja vajadustele kohandada. Kui kanda kirjut või ruudulist pluusi, siis püksid peaksid olema lihtsama tegumoega ja ühevärvilised. Ja ruudu juurde ei sobi kombineerida teist ruutu või kirju aplikatsiooniga riideeset."

Rolf Junior fännab pintsakuid: neid on nii igapäevaseid kui ka intrigeerivamaid!

"Minu riidekapp on päris kirju – inimesed, kes on selle ukse lahti teinud, on seal päris kaua tuhninud ja igasugu huvitavaid hilpe avastanud. Peale tavariiete leiab sealt palju kostüüme, mida olen kunagi sõudes kandnud," lahkab Rolf Roosalu oma garderoobi.

Laulja Rolf Roosalu hindab riiete juures eelkõige mugavust. "Tavapäevadel eelistan nii-öelda casual-rõivaid, kuid esinemas käin ikka vähe teistsuguste riietega. Aga aegade jooksul on kõige rohkem pintsakuid kogunenud. Neid on nii igapäevaseid kui ka intrigeerivamaid," hindab mees.

Trendidega Rolf väga kaasas käia ei armasta: "Ega ma nüüd paaniliselt otsi, mis on hetkel väga moekas, on tähtsamaid asju, millega tegeleda."

Eesti suhteliselt konservatiivne riietevalik lauljat väga ei köida, mistõttu eelistab ta muretseda vajalikke riidetükke välismaalt: "Ma ei šoppa eriti riidepoodides, sest minu arust on Eestis väga igavad ja ülehinnatud riided. Siin pole võimalik lihtsalt moešopingut teha, pigem külastan toidu- kui riidepoodi. Paaril korral aastas satun ikka kuhugi piiri taha ja sealt on ikka palju odavam rõivaid tuua. Aga kui mul ongi mingi riidesoov, siis lasen selle pigem õmmelda, kui ostan casual-brändi poest."

Sünge ja heitliku Eesti ilma tõttu eelistab Rolf riietuda värviliselt. "Meie kliimas võiks kanda ikka midagi erksamat, sest tumedad toonid ainult võimendavad seda morjendavat ilma meie ümber. Kuidagi tuleb sellele vastu hakata ja miks mitte teha seda riietega." See aga ei tähenda, et Rolfi meelest peaks end üleni värviliseks kirjama, ta soovitab lisada komplekti kas või mõne erksama detaili – ja kohe on kandjal teine jume.

Moeapse lauljale ei meenu. "Riietun vastavalt hetkeemotsioonile. Kui see kellelegi ei meeldi, siis ma arvan, et ta on lihtsalt kade või halvas tujus," ütleb Rolf. Samuti usub ta, et kõiki riideid on võimalik kuidagi kokku sobitada. "Näiteks fotolavastustes on stilistid mulle kõige absurdsemaid asju selga kombineerinud."

Lemmikdisainerit Rolfil pole, sest koostööd on ta teinud päris paljudega. Kuid ta mainib ära Londonis tegutseva moelooja Kristian Steinbergi, kes koostab meestele väga huvitavaid kollektsioone.

Farmi-Gabrielile meeldib šopata Türgis!

"Türgis on väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega kaup," ütleb Gabriel Kubjas ja tunnistab, et välimus on tema jaoks tähtis ja suvaliste riietega ta toast välja ei astu.

Riidejahil Gabriel lähtu hetkeemotsioonidest. "Šoppan tõesti pigem emotsioonide ajendil: kui näen midagi, mis väga meeldib ja seljas ilusti istub, siis ostan ära," kommenteerib mees.

Päris tähtis on tema jaoks ka hind, sest ta ei ole nõus ühegi asja eest üle maksma ja seepärast käibki ta poodlemas välismaal. "Türgis on näiteks väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega kaup," on ta lausunud Buduaarile. "Hiljuti ostsin sealt kollase mustriga teksad ning sinna juurde ka sama värvi kingapaelad ja lipsu ning komplekt oligi valmis."

Kuid mida Gabriel kunagi selga ei paneks? "No olgem ausad – sokid ja plätud ei lähe ikka mitte mingi nipiga kokku. See on ju kohutav vaatepilt," naerab strippar.