UUS ANU VÄLBA: «Elus tuleb ju saatusele võimalus anda. Ja kui saatus selle võimaluse mu teele veeretas, siis tuli see vastu võtta,» hindas Grete Lõbu võimalust end proovile panna Anu Välba asemikuna «Ringvaates». Foto: ERR
Inimesed
1. juuni 2013, 08:00

"Ringvaate" uus naissaatejuht Grete Lõbu: "Anu Välba asemele ei ole kerge tulla." (30)

"Uus Anu Välba oleks minu kohta liiga suurejooneline öelda, aga "Ringvaate" uus saatejuht olen ma septembrist küll," muigas Grete Lõbu enne eilset "Ringvaadet", kus teatati, et just tema hakkab lapsepuhkusele mineva Anu Välba asemel koos Marko Reikopiga saadet juhtima.

"Anu asemele ei ole kerge tulla," tunnistas Grete. "Ta on ju tippude tipp, aastaid parima naissaatejuhi preemiaid võitnud. Kindlasti hakatakse meid võrdlema, aga ma loodan, et vaatajate südames on ka minu jaoks koht olemas."

"Ringvaate" saatejuhi ameti pakkumise peale ei öelnud Grete sugugi kohe jah-sõna. "Mõningase mõtlemisaja võtsin, sest see tähendab siiski elukorralduse muutust," viitas ta tõsiasjale, et saade on eetris iga äripäeva õhtul. "Uisapäisa ma küll otsust ei teinud. Rääkisime asja lähedastega läbi, sest sellegagi tuleb arvestada, et vanem laps läheb sügisel kolmandasse klassi. Ideeline plaan on meil olemas, kuidas toime tulla, ning nüüd tuleb hakata seda teostama."

Grete lisas, et õnneks on uue töö alguseni aega kolm suvekuud ja see aitab asjadel paika loksuda. Mis saab tema juhitavatest "Tähelaevadest", ei osanud ta veel öelda. "Seda näeb," tähendas ta. "Tegelikult olen "Tähelaevu" teinud 1–2 tükki poolaastas, inimesed imestavad, et nii vähe, sest tänu kordustele on neile jäänud illusioon, et teen neid rohkem." Tõsi, üks "Tähelaev" on Gretel sügisesse siiski planeeritud. Ka mõni "Meie inimeste" lugu tuleb sügisel veel, aga nende võtted tehakse suvel ära. Muud pole tal esiotsa sügishooaega planeerinud. "Tuleb sisse elada ja vaadata, kuidas aja- ja elurütm on," arvas Grete. "Tahan süveneda ja pühenduda ja näha, kuidas läheb. Elu näitab."

Marko Reikopiga pole Grete saateid varem koos teinud, ent ta ei näe selleski probleemi. "Me oleme tuttavad, aga ülemäära hästi me teineteist ei tunne," lausus ta. "Küll me tutvume. Eks seegi lähe korda, see ei ole raske."

Nüüd, mil otsus ja plaanid on tehtud, tunnistas Grete rõõmsalt: "Praegu on tunne väga põnev. Elus tuleb ju saatusele võimalus anda. Ja kui saatus selle võimaluse mu teele veeretas, siis tuli see vastu võtta."

"Ringvaate" vastutav toimetaja Kajar Kase ütles, et saatejuhi kohale kandideeris kümmekond inimest ning neist viis proovis ka seda ametit. "See on väga tähtis ja vastutusrikas amet, me kõik teame, et ega Anu Välbat pole võimalik asendada, ta on olnud aastaid armastatuim naissaatejuht," kommenteeris Kase portaalile Menu. Õhtulehele lausus Kase, et teisi kandideerijaid ta nimetada ei soovi, kuid "Ringvaate" toimetus mõtles Anu Välbale asemikku otsides kõigi naisajakirjanike peale, kes Eestis olemas on. Grete Lõbu ja Marko Reikop asuvad üheskoos "Ringvaadet" juhtima septembris.