ROCK SUMMER 25: ETV toob juunis ekraanile nii otselülitused tänavuselt muusikasündmuselt kui ka eri artistide esinemisi pakkuvad värsked salvestised. Vahur Kersna aitab aga meenutada, kuidas kõik alguse sai (pildil meenutus 1988. aasta Rock Summerist). Foto: ERR
Inimesed
1. juuni 2013, 08:00

Telesuvi elustab Rock Summeri, üliõpilasmaleva ja saadab menusarjad kordusringile (3)

Vaevalt plaaniks keegi terve suve teleka ees kügelda, kuid eriti vihmasel õhtul poleks see mingi patt. Õnneks pole ükski telekanal end lõdvaks lasknud ega kavatse üksnes menukite kordustega läbi ajanud.

Nii ETV, Kanal 2 kui TV3 pakuvad uusi originaalsaateid ja värskeid sarju. Muidu paistab aga telesuvi jooksvat samasugust mustrit mööda kui mullu ja tunamullu. Sellest pole midagi, traditsioonid peavadki au sees seisma.

ETV lipulaevadeks on sari EÜEst ja tsükkel Rock Summerist

Suviste ETV saadete esirinnas säravad EÜE 50 aasta juubeliks valmiv sari ja mitmeosaline tsükkel Rock Summerist, mille ajalukku teeb sissevaate Vahur Kersna. Juuni toob laupäevaõhtutesse taas saate "Lauluga maale", mida juhivad Gerli Padar ja Jüri Aarma, juuli aga muheda täringumängu "Eesti mäng".

Kuueosaline sari "EÜE segu" tegijad tahavad kunagise üliõpilaste ehitusmaleva tähendust näidata ka praegustele noortele, selgeks teha, miks tudengid sinna ikka ja jälle kippusid. Sarja tarvis on välja valitud hulk filmi-, pildi- ja helimaterjali, mis seni pole avalikkuse ette jõudnud. Sarja autor ja režissöör on Gerda Kordemets, eetris on see alates 5. juunist.

Saatetsükkel Rock Summerist toob juunis ekraanile nii otselülitused tänavuselt muusikasündmuselt kui ka eri artistide esinemisi pakkuvad värsked salvestised. Vahur Kersna aitab aga meenutada, kuidas kõik alguse sai. Saade läheb eetrisse 13. juunil.

Juuli algusest näeb argiõhtuti kultuurimagasini, mida juhivad vaheldumisi Neeme Raud, Johannes Tralla, Janar Ala ja Gerli Nõmm. Traditsiooniliselt näidatakse juulis Pärnu filmifestivali teoseid. 19. augustil teeb ETV otseülekande öölaulupeost "Järjepidevus" Tartus.

Kultuuri pakub ETV veelgi: 6. juuni õhtul on eetris Viini Filharmoonikute suveöökontsert Schönbrunnist. Võidupüha eel, 22. juuni õhtul, näeb Carolin Illenzeeri Fondi ja Eesti kaitseväe heategevuskontserti "Laulud sõdurile" Haapsalu raudteejaamas. 23. juunil vahendab ETV Haapsalust Kaitseliidu võidupühaparaadi.

Reedeõhtud kuuluvad kodumaistele filmidele, teisipäeviti näeb välismaiseid linateoseid. Tulekul on viieosaline Briti sari "Kirstie retrokodu – vana saab uue elu", mis on eetris alates 6. juunist. Samal päeval algab ka kuueosaline Briti komöödia "Kuidas ei tohiks elada". Uute osadega on alates 2. juunist eetris "Uued trikid" ja 5. juunist "Hung". Spordisõbrad saavad alates 29. juunist ETV vahendusel osa Tour de France’ist, suvesse jagub ka jalg- ning korvpalliülekandeid. "Ringvaade" läheb suvepuhkusele juuni algul, "Terevisioon" jätkub 21. juunini.

Kanal 2 toob ekraanile tõsielusarja suurperest ja Sepo Seemani meresaate

Kanal 2 läheb suvekavale üle 3. juunil. Igapäevane uudistemagasin saab nimeks "Suvereporter" ja algab tavapärasest tund aega hiljem, kell 20. Vahetult enne "Suvereporterit", igal argipäeval, hakkab Kanal 2 näitama armastusdraamat "Tuhat ja üks ööd".

Suvel on Kanal 2s ka mitu uut kodumaist saadet: pühapäeviti, kohe pärast "Suvereporter+", jõuab eetrisse tõsielusari kümnelapselisest Põlvamaa suurperest. Perekond Käo igapäevaelu jälgiv "Jane ja Urmet pluss 10" räägib endaga väga hästi toime tuleva suurpere rõõmudest ja muredest.

Alates 9. juunist on pühapäevahommikuti eetris Sepo Seemani juhitav "Merevaade", mis tutvustab kõike mere ja sadamatega seonduvat – alates vanadest kaluritest kuni Eesti laevaehitajateni välja. Räägitakse ka avaliku elu tegelastega, kelle hobid või elu on ühel või teisel viisil mere- ja veeteemadega seotud.

Tulekul on ka uusi välismaiseid saateid ning sarju. Alates 8. juunist on laupäeviti Kanal 2s uus Rootsi krimisari "Irene Huss" hittsarjade "Wallander" ja "Lohetätoveeringuga tüdruk" tegijatelt. Alates 7. juunist sisustavad reedeid dokkfilmid ning tõsielusari "Põrgulikud köögid". Kui alates 3. juunist toob Kanal 2 ekraanile uue teleromaani "Rosario", siis 4. juunist on eetris ulme-põnevussari "V" ning 9. juunist krimisari "Eelmine elu".

Suvekavasse kuuluvad ka möödunud hooaja lemmikute kordusringid alates sarjast "Meie elu Siberis" ja lõpetades "Heeringaga Veenuse õlal". Suvel jätkuvad "Krimi", "Suur lotokolmapäev" ja "Galileo" ning hankesarjad alates "Mentalistist" ja lõpetades "Jahtunud jäljega".

TV3 esitleb intervjuud Elton Johniga ja Venemaa uusi veidrusi

Sarnaselt möödunud suvega ei liigu nüüdki uudised oma kohalt, alustatakse ikka kell seitse ehk nii nagu "Seitsmestele uudistele" nimejärgselt kohane. Suvisemale meeleolule mindi üle juba mai keskel, kui uudistetegijad taas Pirita suvesadamas randusid.

"Seitsmeste uudiste" juhi Marko Paloveeri kinnitusel jätkatakse ka suvel täie tempoga: "Kindlasti teeme mitmelt poolt Eestimaalt haaravaid otselülitusi ehk kui keegi soovib meid külla kutsuda, oleme pakkumistele alati avatud. Käime eksklusiivsetel üritustel – näiteks on vaid TV3 uudistel võimalus teha eriintervjuu Elton Johniga ning kajastada kontserdi telgitagustes toimuvat, aga samas jõuame ka rahvapidudele ning lihtsatele Eesti inimestele külla." Uudistes jätkuvad erirubriigid, näiteks Marek Lindmaa eksperimendid, Sirje Eesmaa elustiilinurk jms.

Uute tulijatena leiab TV3 suvekavast rahvusvahelised sarjad "Kodumaa" ja "Leidja". Tänu saate "Võimalik vaid Venemaal" suurele menule on Venemaalt hangitud värskelt humoorikat videomaterjali saadetesse "Vaid Venemaal Pluss". Alates 7. juunist on reedeõhtuti uus kodumaine sari "Paradiisiaiad" .

Juunist leiab ka kevadel alanud "Reisijahi" ja "Minu imelise muutumise". Kordusringile lähevad "Kättemaksukontor", "Ment" ning "Kerge elu" ja talvel eetris olnud "Nurjatud tüdrukud". Jätkuvad "CSI Miami", "Hawaii 5-0", "Monk" jpt.

"Elu keset linna" ja muutumissaade ei naase

TV3 sarjad "Kättemaksukontor", "Ment", "Suletud uste taga" ja "Kerge elu" lähevad küll suvepuhkusele, kuid on TV3 avalike suhete juhi Annely Adermanni sõnul sügisel tagasi. Sarjad "Elu keset linna" ja "Minu imeline muutumine" seevastu eetrisse ei naase, ent TV3 toob sügisel ekraanile mitmeid uusi asju.

Kanal 2 ja ETV sügisplaanid jätkajate ning lõpetajate suhtes veel nii konkreetsed ei paista olevat. "Kõik ETV teada-tuntud saated, millega vaatajad harjunud on, tulevad sügisel taas ekraanile," lubab ERRi meediasuhete juht Anneli Tõevere-Kaur.

"Kanal 2 sünnipäevasügis on juubilarile kohaselt üllatusterohke ja põnev, millelt ei taha me saladuseloori veel kuidagi kergitada," räägib Kanal 2 avalike suhete ja turundusjuht Heili Klandorf. "Paljud selle hooaja hittsaated jätkuvad ka sügisel, aga kõige tihemini meile esitatud küsimusele – kas draamasari "Pilvede all" jätkub? – võin vastata, et jätkub ka sügishooajal koos teiste juba lemmikuks saanud saadetega."