Vello Orumetsa surm aasta tagasi pole ta sõpradele siiani kohale jõudnud
Inimesed
25. mai 2013, 07:57

Anne Velli: "Taevake, mulle sai selgeks, et Vello ei helista mulle enam!" (11)

Vello Orumetsa surm aasta tagasi pole ta sõpradele siiani kohale jõudnud

"Enam Vello mulle ei helista!" ütleb lauljanna Anna Velli enne oma sõbra Vello Orumetsa esimest surma-aastapäeva. Kui Vello möödunud aastal lahkus, ütles Velli, et tema surm pole talle siiani kohale jõudnud. Ja pole nüüdki. "Taevake, mulle sai selgeks, et enam ei helista mulle mitte keegi!"

"Me rääkisime iga päev 2–3 tundi telefoni teel," rääkis Anne Velli aasta tagasi, et vestlus Vello Orumetsaga kuulus raudselt tema päevakavva. Teemad olid igapäevased – alates sellest, mida teine sööb, ja lõpetades sellega, mida kumbki teeb. Või siis lihtne küsimus "kuidas läheb?", mida Vello Orumets tavatses esitada.

"Tavalised sõprade jutud," ohkas Velli, kelle murekoormat vajutas toona raskemaks see, et pärast Vello lahkumist pole enam, kellega kõnelda: "Kes mulle nüüd helistab? Ei olegi ilmselt enam nii, et keegi helistaks iga päev." Ei helistagi. Sest Vello Orumetsa enam pole. "See on nii kurb!" ütleb Velli. "Vello oli päriselt mu parim sõber."

"See on nii suur lein!"

Velli lisab, et tegelikult on Orumets praegu Georg Otsa mantlipärija. Ning pole midagi imelikku, kui Orumets näiteks Elmari raadios tohutult populaarne on. "Mind on ka kutsutud esinema kui Vello Orumetsa sõpra, meil oli omal ajal ju nii palju duette," räägib Velli. "Tema kuulsus laienes väga paljude asjade, laienes ka minu peale."

Lauljanna ei varja, et tunneb siiamaani kaotusvalu. "See on nii suur lein," tunnistab ta, et Orumetsa lahkumine pole talle siiani kohale jõudnud. Aega on lihtsalt liiga vähe mööda läinud.

Täpselt nii ehmunud, nagu oli Velli, oli mullu ka Merle Lilje, ansambli Laine liige. "Ma sain täieliku šoki!" rääkis ta toona.

"Ma ei tulnud selle peale, et Velloga võib midagi juhtuda." Orumets öelnud, et läheb Tartu Ülikooli kliinikumi südame-stimulaatorit paigaldama, ja rõhutanud, et see on tavaline operatsioon.

"Ta ütles, et see on tavaline asi," sõnas Lilje, kes ei osanud mõeldagi, et midagi sellist kui surm üldse juhtuda võib. Et ebaõnnestunud operatsioon Orumetsale saatuslikuks sai, võttis Liljel sõnad suust. Täna ütleb ta, et südameasi oli toona plaaniline, Laine-naised olid pigem mures sellepärast, kuidas laulja põlved vastu peavad.

"Meie jaoks oli tal põlvedega risk," kõneleb Lilje, et nii mõnigi kord tuli Orumets lavale aidata. Põlvede pärast. Mis täpsemalt mullu kliinikus juhtus, Lilje ei tea. Samuti teab ta õige vähe sellest, kes Orumetsa lauluesitused päris.

"See on tema sõber, kes teda rasketel aegadel toetas," lausub Lilje ega kibele ühtegi nime välja ütlema. Nagu Velligi.

"Ametlik hooldaja," lisab Lilje. "Sõber filharmoonia aegadest."

Petersell: "Orumetsa laule mängitakse ka praegu iga päev."

2006. aasta veebruaris selgitas Raadio Elmar välja kõigi aegade 1000 paremat eestikeelset laulu. Pretsedenditu eestikeelsete laulude edetabeli koostamises said kuulajad osaleda Elmari kodulehel hääletades, sõnumit saates või lauatelefonile helistades – teatada tuli kolm oma lemmiklaulu. Vello Orumetsa esitatud

"Hüvasti, Maria" jõudis 21., "Kurzeme" 190. ja "Miniseelik" 267. kohale. Laul "See aeg on suurem" platseerus 611. kohale.

"Orumetsa laule mängitakse ka praegu iga päev," ütleb Raadio Elmar peatoimetaja Owe Petersell, et soovisaates kõlavad "Okkaline lill" ja "Hüvasti, Maria" sageli. Petersell lisab, et Orumets on ikka eestlaste lemmiklaulja. Elmari raadio lemmiklauljate valimise aegu jõudis ta IV kohale ja see on artistile suur saavutus.

"On kümmekond laulu, mis meie soovisaadetest kogu aeg läbi käinud," sõnab Ptersell, et tegelikult võiks raadios selle mehe laule mängida söögi alla ja peale. Kuulajatele need lihtsalt meeldivad.

Kellele aga läheb raha, mis lugude raadios esitamise pealt tiksub? "Meie esitame iga kuu autorikaitsele aruande," räägib Petersell, et ega ta seda küll tea, kes Orumetsa esituste eest raha saab.

"Suurem osa tema loomingust olid ju kaverid," lisab ta, et Orumets võib olla Eesti Esitajate Liidu nimekirjas – nemad tegelevad esitajatega.

Eesti Autorikaitse Ühingust öeldakse, et neil pole andmeid, kes on Orumetsa pärijad ning et Orumets on esitaja, mitte autor, ja seega tegeleb laulja asjadega Eesti Esitajate Liit.

Urmas Ambur, tolle liidu tegevdirektor, teab vastust: "Orumets tegi testamendi ja tema laulude esitamise eest makstakse raha testamendijärgsele pärijale." Ambur mainib ka, et pärijale on maksed tehtud.

Vello Orumets

28. juuni 1941 Viljandi – 26. mai 2012 Tartu

• Orumets lõpetas 1960. aastal ENSV Riikliku Filharmoonia estraadistuudio laulu erialal.

• Aastatel 1959–1962 õppis Tallinna Pedagoogilises Instituudis muusikapedagoogikat.

• 1960–1977 oli solist ansamblis Laine.

• 1978–1988 oli solist ansamblis Erfia.

• Tema kuulsamate hittide hulka kuulub kindlasti lugu "Miniseelik", mida aegade jooksul korduvalt on kaverdatud.

• Orumetsa repertuaaris oli üle 400 laulu. Ise pidas ta neist kõige ilusamaks lugu "Hüvasti, Maria".