UHKE LAVAKUJUNDUS: Itaalia rokklaulja Zucchero, kes tuleb Tallinna maailmaturnee «La Sesión Cubana» raames, võtab endaga ühes 16 Kuuba muusikut ja suurejoonelised lavadekoratsioonid, mis tuleb ööl vastu teist festivalipäeva kärmelt püsti panna. Foto: Epa/Aop
Saund
22. mai 2013, 07:00

Rock Summerile tuleb kaks välilava ja tantsumuusikatelk (6)

Muusikafestivali "Rock Summer 25" tarbeks kerkib juuni keskel Tallinna lauluväljakule kolm lava: lauluväljaku nõlva suunas avatud pealava laulukaare ees, pealava ja Eesti Näituste vahelisel alal paiknev rokilava ja mere poole avatud roheline lava ehk elektroonilise tantsumuusika telk.

1200ruutmeetrine muusikatelk, kus rahvas ka vihma korral märjaks saamise pärast muretsema ei pea, on Rock Summeril esimest korda – 1980ndate lõpus ja 1990ndatel toimunud üheksal festivalil olid vaid välilavad.

Pärastlõunal esinevad rohelise lava nime kandvas telgis eri stiile viljelevad noorema põlve tegijad, ent õhtul alates kella 20 astuvad seal üles elektroonilise tantsumuusika esindajad Eestist ja välismaalt.

Pealava on 30 meetrit lai, 16 meetrit sügav ja 18 meetrit kõrge. Selle külgedel ja tagaseinas on kolm suurt LED-ekraani. Bryan Adamsi kontserdiks seatakse lavaauku üles ka neljas, 54ruutmeetrine ekraan, millelt näeb taustaks hobifotograafist laulja omatehtud pilte. Keerukas on ka Zucchero kahekorruseline lavakonstruktsioon.

Pooled esinejad on Eestist

Festivali peakorraldaja Jüri Makarov jutustas eilsel pressikonverentsil, et kui tehnikadirektor Martti Kitsing algul Adamsi ja Zucchero, aga ka Metsatöllu ja John Lydoni bändi Public Image Limited lavajooniseid nägi, katkus ta murelikult juukseid. Kahe nädala jooksul selgunud siiski, et kõik ideed on teostatavad, ilma et peaks järeleandmisi tegema.

Juubelifestivalil, mis pühendatud 1988. aastal esimest korda peetud Rock Summerile, kõlab 15.–16. juunil üle 20 tunni elavat muusikat. Eilse seisuga oli paigas 35 artisti, kuid Makarovi sõnul käivad läbirääkimised veel kuue kollektiiviga. Välisesinejaid on oodata USAst, Kanadast, Suur-britanniast, Iirimaalt, Itaaliast, Venemaalt, Soomest ja Taanist.

Pooled esinejad on pärit Eestist. Pärast üheksa-aastast pausi näeb siinsel laval Maarja Kivi ehk Marya Roxxi. Festivaliks tuleb kokku tegevuse peatanud punkmetalliansambel East Trading Wang, mille liikmetest osa elab Hispaanias. Sinine annab aga koos Sandra Nurmsaluga selle suve ainsa kontserdi.

Suurel laval on teadustajateks Ivo Linna, kes oli konferansjee ka 1988. aastal, ja tema poeg Robert. Mõlemad teevad ka kontserdietteaste: Ivo Linna kannab koos In Spega ette Alo Mattiiseni "Viis isamaalist laulu", Robert Linna astub üles bändiga Elephants from Neptune.