KARISMAATILINE: Sandra Nurmsalu nimetab norra lauljatari Margaret Bergeri trumpidena kogemust, head lavalist karismat ja lauluhäält. Norrale hoiavad pöialt ka Tanel Padar ja Ott Lepland. Olavi Pihlamägi arvab, et tagantpoolt kolmas esinemispositsioon toob Norrale edu. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
18. mai 2013, 08:11

Eurovisionil teevad puhta töö Põhjamaad, Eesti jõuab esikümnesse? (48)

"Birgit peaks laulu panema mõlemad kaks hinge, mis temas hetkel tänu beebile on!" utsitab Dave Benton, kes usub – nagu Tanel Padargi –, et Birgit võib eestimaalasi rõõmustada kõrge kohaga. "Ärme hakkame kohe Saku suurhalli kinni panema!" manitseb Olavi Pihlamägi, kes peab reaalseks tulemust esikümne piirimail. Soosikutena toovad küsitletud artistid ja Eurovisioni-asjatundjad välja Skandinaavia maad Taani, Norra, Rootsi ja Islandi, aga ka Aserbaidžaani, Hollandi ja Ungari.

Dave Benton: Hollandil ja Eestil on suurim šanss kõrgeid punkte saada

"Alguses olin ma Birgit Õigemeele laulu suhtes väga skeptiline, aga pärast ülejäänud laulude kuulamist arvan, et tal on päris suur võimalus kõrged punktid teenida," on omaaegne Eurovisioni-võitja Dave Benton optimistlik. "Teisipäevases poolfinaalis oli Hollandi laul ainus, mille eduvõimalust ma Birgiti loost veelgi suuremaks pean. See on tõesti suurepärane laul! Anouki hääl ja karisma, niivõrd kena ja lihtne etteaste – väga hea kooslus!" kiidab Dave.

"Ja siis Birgit! Mõtlesin: "Oh mu jumal, siit võib meile veel meeldiv üllatus tulla!" Tema esitus oli väga hea, ta laulis ainult pisut liiga lõdvalt, pingutuseta. See võis tulla lavanärvist. Kui ta suudab finaalis laulu sellise jõu ja võimsusega rahva ette tuua, nagu ta selle salvestas, siis usun, et ta veel üllatab. Birgit peaks laulusse panema mõlemad kaks hinge, mis temas hetkel tänu beebile on!" naerab Dave ja lisab: "Loodan ka, et korraldajad lahendavad tehnilise probleemi ja et seekord on taustalauljaid kuulda. Poolfinaalis ei kostnud nad üldse läbi."

Suursoosikud Taani ja Norra Dave’i ei köida: "Üritasin tulutult välja mõelda, miks Norra nii suur favoriit on. Mulle ei ütle see laul midagi ja esitus on väga külm. Taani on okei, aga minu meelest on Birgit ja Anouk siiski neist mõlemast üle." Küll aga tulevat kõigil konkurentidel karta Rootsi noormeest Robin Stjernbergi: "Ta püüab oma korraliku tümpsulooga noorukite hääli. Mu tütardel on see laul kogu aeg suul. Ütlen neile, et jätke järele, mul hakkab selle kuulmisest juba halb."

Armastatud briti lauljannale Bonnie Tylerile Dave edu ei ennusta: "Ma olen aastakümneid armastanud, aga see laul pole üldse Bonnie Tyleri stiilis. Ta ei kõla enam käredahäälse rokilauljana. Arvan, et Suurbritannia astub jälle ämbrisse."

Jüri Pihel: võidavad laulud, mis sobivad raadiohitiks

"Eurovisioni tulemused on alati etteaimamatud. Laul, mis tänavu võidab, poleks üle-eelmisel aastal pruukinud head kohta saada. Ka fänniennustusi ei tasu kunagi liiga tõsiselt võtta – see on üks kohvipaks," arvab telerežissöör ja -produtsent Jüri Pihel, keda võib pidada Eurovisioni Eestisse toojaks. "Väga palju oleneb sellest, kuidas esitaja sel päeval hakkama saab: kas number tuleb välja ja töötab just sel hetkel selles kohas, kas laulja suudab saali ja miljonid televaatajad enda kätte saada või mitte? Nimetagem seda x-faktoriks või milleks tahes."

Birgiti poolfinaali esinemist hindab 1993.–1997. aasta Eesti eelvoorude pea-produtsent hiilgavaks. "Tänu sellele jäi ta kindlasti ka meelde ja mõjus kogu selle palagani keskel väga hästi. Tegemist on õudselt andeka lauljaga, kes peab erinevalt paljudest teistest viisi ja harjutab korralikult. Tema suhtumine on väga professionaalne," kiidab Pihel.

"Mina mõtlen Eurovisioni vaadates sellele, kus neid laule võiks veel kuulata-näha. Lõppude lõpuks võidavad laulud, mida sa kujutad ette ka mingis muus kontekstis – mis võiks peale minna laiadele massidele, mida on võimalik populaarsetes raadiojaamades mängida. Kui laulu žanr on ainult eurolugu, siis on sel suhteliselt raske," arutleb ta.

Näitena toob Pihel meie oma Birgiti loo. "See on arvestatav ballaadilik orkestriga poplugu. Või siis näiteks väga tore Islandi lugu, mis läheb väga lähedasse kategooriasse. Taani loo suur austaja ma isiklikult ei ole, kuigi tal võib väga hästi minna, aga Skandinaavia – jätame Soome praegu kõrvale – lood on kõik suure potentsiaaliga popmuusikapalad. Ma ei usu, et halvasti võiks minna Aserbaidžaani lool. Selles numbris on nii laulu kui ka Eurovisioni lavatobedust," loetleb Pihel.

"Väga lahe oli minu meelest Ungari lugu! See ei ole võib-olla võidulugu, aga mingisugune trikk on temas olemas – see on ühtaegu lihtne ja pseudolihtne," lisab ta. Mokkamööda on talle ka Kreeka pilalugu "Alcohol Is Free": "Kui hästi tal läheb, ma ei tea, minu meelest on see väga lõbus lugu – selge, konkreetse sõnumiga."

Olavi Pihlamägi: paneksin esimeseks Taani, teiseks Aserbaidžaani ja kolmandaks Norra

"Mina paneksin esimeseks Taani, teiseks Aserbaidžaani ja kolmandaks Norra," loetleb raadioajakirjanik Olavi Pihlamägi lemmikuid. Enim üllatas teda poolfinaalides Aserbaidžaan: "Kuigi see on ilus laul, ei mõjunud see lihtsalt kuulates nii võimsalt, aga esitus oli ülivõimas!"

Eurovisioni-ekspert ei kipu uskuma, et lauluvõistluse paremusjärjestus päris ausalt kujuneb. "Ilmselt mängitakse võit Taanile, sest 2000. aastal, kui Eurovision samuti Rootsis toimus, läks võit Olsen Brothersi kaudu just Taanile. Igal juhul võidab riik, kes on suuteline võistlust korraldama. Ka Aserbaidžaan on tõestanud, et suudab seda ülivõimsalt," arutleb Pihlamägi.

"Norra on paigutatud eel-eelviimaseks. Eelviimane ja tagantpoolt kolmas positsioon on ajaloo jooksul paljudele edu toonud. Keskel olijad tavaliselt väga suurt edu ei saavuta. Ka Taani on keskel, aga samas on tal superhea ümbrus: ees mittemidagiütlev Ungari laul ja taga Island, mis on hoopis teisest ooperist. Taani kindlasti silma paistab ja lavastus on neil võimas," on Pihlamägi veendunud.

Seitsmendana lavale astuval Birgitil on tema meelest suhteliselt vedanud: "Enne teda on Belgia, mis võib meie šansse natuke tappa, sest see on ka ilus südamlik laul, aga väga teistmoodi on Valgevene tema järel. Nende kahe laulu vahel jääb Birgit igal juhul silma." Eestile pakub ta kohta esikümne piirimail. "Ärme hakkame kohe Saku suurhalli kinni panema," muheleb Pihlamägi, kes vaataks võistlust pigem pingevabalt.

"Olen veendunud, et Birgit teeb hea etteaste. Eesti poolfinaaliesitus oli väga tugev. Natuke viriseksin, et oleks tahtnud taustalauljaid kuulda – nägin seal ainult kolme varju. Kuid Birgit tegi seal ees kolme mehe töö ka ise ära. See, et pilt läheb mustvalgest värviliseks, on efektne ja jääb vaatajale kahtlemata meelde," kiidab raadiohääl.

Põrumist ennustab ta üllatusfinalistidele: "Esimeses poolfinaalis oli täielik üllatus, et Leedu ja Iirimaa edasi said. Leedu laul oli kohutav ja iiri poiss laulis mööda, kuigi lugu ise polnudki halb. Ungari ja Rumeenia neljapäevane finaalipääski kuulus kurioosumite kilda."

Kahjutundega tõdeb Pihlamägi, et väga kõrgele ei tõuse ka Bonnie Tyler. "Hästi tore ja väga hea laulja, aga temal on parim enne juba läbi," ohkab ta ega usu ka kuulsa Saksa tantsubändi Cascada edusse.

Sandra Nurmsalu lemmikud on Eesti ja Norra

"Ma nüüd esimest poolfinaali hästi ei mäleta, aga mulle meeldib meie enda lugu ja teistest riikidest Norra. Nende lauljatarist räägiti, et ta on väga kogenud ning hea lavalise karisma ja häälega – seda oli tõesti näha ja kuulda. Hea vaheldus teistele lugudele. Usun, et Norral läheb hästi," ütleb 2009. aastal Urban Symphonyga Moskvas kuuenda koha pälvinud Sandra Nurmsalu.

Ta arvab, et Eestilgi on väga head väljavaated, kuid ega kunagi tea, kuidas võistlus täpselt kulgeb. "Meil on niisugune lihtne, kuid samas väga võimas laul – lihtsus ja võimsus üheskoos," iseloomustab ta. "Samamoodi olid "Rändajad" ning "Kuula" eestikeelsed ballaadid, millega meil läks kenasti." Täpset kohta ei julge Sandra küll pakkuda, kuid usub, et tuleme ikka esikümne sekka. "Tahaks loota küll – Birgit on seda igati väärt ja see laul ka," lausub lauljatar.

Gerli Padar: Birgitil on Otiga võrdsed väljavaated

"Jäin Birgiti esitusega poolfinaalis väga rahule – see oli enesekindel ja ilus," kiidab Eestit 2007. aastal Helsingi Eurovisionil esindanud Gerli Padar.

"Tal on šansse samamoodi heale kohale tulla kui möödunud aastal Ott Leplandil, sest Birgitilgi on ballaad. See on piisavalt lihtne ja loogiliste harmooniakäikudega, millega inimese kõrv on harjunud. Kuulajail tekib selle looga äratundmisrõõm."

Ehkki Gerli hoiab pöialt Ukrainat esindavale Zlatale, keda ta peab megaandekaks artistiks, peab ta favoriitideks Hollandit ja Aserbaidžaani.

Ott Lepland hoiab pöialt Põhjamaadele

"Selle aasta Eurovision on varasemast kuidagi mitmekesisem – isegi päris huvitav on jälgida. Just selle poolest, et päris paljud riigid on hakanud oma emakeeles laulma. Ja kui paar aastat tagasi panustati ainult lavašõule, siis nüüd on hakatud rohkem tähelepanu pöörama muusikale ja laulu sõnumile," tunnustab mulluselt lauluvõistluselt Bakuust Eestile kuuenda koha toonud Ott Lepland. Tugevaid võistlejaid on tema sõnul palju. "Lemmikud on kindlasti Põhjamaad: head lood on Norral ja Rootsil, Islandil ja Taanil. Aga nende seast valida nagu ei oskagi," ütleb Ott. Poolfinaalid on toonud ka negatiivseid üllatusi: "Mõne Balkani riigi esitus pani küll pead vangutama, et kuidas selline asi üldse läbi läheb. Üksikud riigid on väga primitiivsed, aga üldplaanis on tase normaalne." Mis koha saavutab Birgit finaalis, Ott ennustada ei oska, sest eelkõige sõltub see esitusest. "Kui etteaste jääb inimestele meelde, siis tal on šansse küll," lausub ta.

Tanel Padarifavoriidid on Ungari ja Norra

"Kui Birgit esitab finaalvõistlusel lugu sama hästi, kui ta tegi poolfinaalis, siis võib tal väga hästi minna," usub aastal 2001 koos Dave Bentoniga Eurovisioni lauluvõistluse võitnud Tanel Padar, kes vaatas ära mõlemad poolfinaalid. Tema favoriitideks on sel aastal ungarlased ja norralased. "Mis mulle väga meeldib, on Ungari laul – see on omapärane. Ning ehkki Norra lauljat võrreldakse Björkiga, siis mulle tundub, et kui seda oleks üks teatud härra laulnud, olnuks see Depeche Mode’i lugu. Ma olen nimelt suur Depeche Mode’i fänn," selgitab Tanel.

"Mina ei oska kunagi ette öelda, kes Eurovisioni võidab. Või mis seal üldse toimub. Kui hästi näiteks Balkani maad omavahel läbi saavad," möönab rokkar. "Ma ei ole välispoliitikaga nii kursis, veel vähem olen kursis Balkani riikide sisepoliitikaga."