ELAV TOSSUMASIN: Birgiti etteastet ilmestava kalli põrandatossu asemel pakkus näitleja Märt Avandi Facebookis välja, et võiks kasutada elavat tossumasinat nagu tehti filmi «Malev» tegemise aegu. Foto: Ülo Josing (ERR)
Inimesed
17. mai 2013, 07:00

Märt Avandi: ma tean, kuidas Birgiti lavatossu probleem lahendada! (21)

"Mäletan olukorda filmi "Malev" võtetel, kui tossumasin läks tuksi. Me üritasime siis teha ühte kaadrit nii, et kõik suitsetajad tõmbavad ja puhuvad end oimetuks, siis kohe hüütakse: "Läks!" ja sünnib kunst," teab näitleja Märt Avandi, kuidas lahendada Birgit Õigemeele kunstsuitsuprobleemid Eurovisionil.

Avandi kirjutas sotsiaalvõrgustiku kaudu oma sõpradele, et filmi "Malev" võtetel 2005. aastal tõmbaski kogu filmitiim ühe stseeni nimel ohjeldamatult suitsu ja nii tekitati tasuta tossuefekt. "Elav tossumasin toimis (peaaegu) laitmatult," kirjutas ta oma isiklikul Facebooki lehel. "Ja mis põhiline, täitsa tasuta! Olin isegi lüli suures masinavärgis."

Avandi on nüüdki valmis Malmös kõhklemata õla alla panema. "Madalstardis, antagu vaid käsklus!" ütleb ta.

Avandit sundis ammust tossuprobleemi meelde tuletama eile lahvatanud tossuskandaal seoses Eurovisioniga Rootsis: kui Birgit eeslavalt oma taustalauljate juurde jõuab, peaks Malmö Arena lava kattuma udu imiteeriva valge suitsuga (vähemalt nii juhtus poolfinaalis). Kui aga Eesti tiim tahab seda tossu ka finaalis kasutada, tuleb selle eest juurde maksta 2530 eurot.

Filmi "Malev" stenarist Kaaren Kaer hakkab Avandi suitsujutu peale kokutama. "See on nii vana asi, kes seda enam täpselt mäletab! Midagi sellist oli jah, et me niimoodi selle olukorra lahendasime, aga avalikult seda soovitama ei hakka ma küll," kõlab filmitegija hääles pisut piinlikust, sest suitsetamist avalikult propageerida ei ole ju ilus.

Filmis "Malev" lõid toona kaasa paljud tuntud Eesti näitlejad. Nende seas näiteks Mirtel Pohla, Raivo E. Tamm ja Mait Malmsten. Näitleja Ain Mäeots mängis "Malevas" tegelast nimega Lembitu. "Mina ise tollel suitsupäeval võttel ei olnud, aga ma pärast kuulsin, et niimoodi oli see tossuefekt seal tõesti lahendatud," hakkab Mäeots kelmikalt naerma. Ta ütleb, et üleeile lahvatanud tossuskandaal on utoopiline. "Kui lugu on s*tt, siis ei aita seal küll mingi toss ega kellade viled. Kui lugu meeldib, siis meeldib ta ka ilma selle tossuta," arvab ta.

Suitsetamist Mäeots Malmös – nagu aastaid tagasi Maleva võtetel – probleemi lahendamiseks soovitada siiski ei taha. "See on ikkagi suht ebatervislik viis," naerab ta.

"Birgit on tubli tüdruk ja hea esineja. Lasku käia nii nagu tuleb ja sellest tossust pole mõtet siinkohal pikalt rääkida," nendib Mäeots. Kui küsida, kas ta ise on Birgiti laulu fänn, vastab ta diplomaatiliselt: "Pean tunnistama, et ma ei ole sellise muusika fänn, aga mulle meeldib, kuidas Birgit laulab."