KAITSE END: Et tedretähed kipuvad olema seotud kalduvusega nahavähi tekkele, on väga oluline korralik päiksekaitse – nii UV-kaitsega kreem kui ka peakate. Foto: PantherMedia/Scanpix
Inimesed
17. mai 2013, 07:00

Kevadpäike toob tedretäpid halastamatult palgele (7)

"Ma tean küll, et Pipil olid tedretäpid ja ta ei kurvastanud nende pärast sugugi, kuid mina pean oma nina päikese kätte pistmisest hoiduma, sest muidu on nägu ebameeldivalt laiguline," kurdab noor naine oma muret.

"Võib ju küll mõelda, et mis neist täppidest siis ikka, kuid tahaks ju, et näonahk oleks ühtlane," kõneleb 34aastane punapäine Maria.

Just blondide ja punapäiste inimeste häda ninale kippuvad täpid eelkõige ongi. Maria on kogenud, et tedretäppide üle rõõmustavad eelkõige need, kel endal neid ninale ei kipu. "Need, kellel päike näo laiguliseks teeb, on pigem õnnetud," nendib ta.

Tedretäpid – nooruse tunnus

Maria ohkab, et ütlemine, et tedretäpid tekivad neile, keda päike armastab, on tema jaoks parasjagu irooniline, sest just päikesest peab ta hoiduma. Muidu on nägu kohe täppe täis. Naise sõnul jagub tal tedretäppe ka õlgadele, põlvedele ja seljale, kuid kõige rohkem häirivad teda ikkagi kõige silmatorkavamad täpid ehk need, mis on näol.

Kosmeetikud lohutavad aga neid, kes oma tedretäppide peale pahased: iluveaks peetud täpid ongi tegelikult nooruse tunnus. Vanemas eas tedretäppe enam ei teki ning nende asemele astuvad hoopis vanadusele viitavad maksalaigud.

Tedretäpilistel kalduvus nahavähiks

Tedretäpid on inimesele enamasti geneetiliselt kaasa antud ning nad muutuvad nähtavaks samamoodi nagu päevituski – päikese ehk ultraviolettkiirguse toimel.

Suveks tekkinud täpid muutuvad talvel heledaks või kaovad hoopis, väga heledanahaliste punapeade tedretähnid võivad ninal ilutseda aga aasta läbi.

Dermatoloog Elo Kuum seletab leheküljel derma.ee, et tedretähed kujutavad endast suurenenud pigmendi melaniini sisaldusega laigukesi nahal (läbimõõduga kuni 3 mm).

"Tedretähed on eelkõige kosmeetiline probleem, mistõttu nende ravi ei ole vajalik," kinnitab ta. Kuid rõhutab

samas: kuna tedretähed kipuvad olema seotud kalduvusega nahavähi tekkele, on väga oluline korralik päiksekaitse. Päikese eest kaitsmine aitab vähendada ka tedretähtede ilmnemist.

Parim selleks on mõistagi päikesekaitsekreem. Peale tavapäraste päikesetoodete on tedretäppidega kimpus olijail soovitatav kasutada UV-kaitsega puuderkreemi.

Millised protseduurid aitavad?

Keemiline koorimine.

Pindmised koorimised kiirendavad naharakkude irdumist ja paiksete kreemide toimet, aidates ebameeldivaid laike heledamaks muuta.

Mikrodermabarsioon

on pindmine kosmeetiline protseduur, mille käigus väikesed osakesed spetsiaalse aparaadi abil nagu hõõruvad liivapaberiga vastu nahka, eemaldades järk-järgult pindmisi nahakihte. Toime on analoogne pindmise koorimisega.

Krüoteraapia.

Pigmendirakud on külmutamisele tundlikud ja laigud alluvad hästi ravile, kuid ravijärgselt võivad jääda heledamad laigud. Seetõttu tuleb krüoteraapiat teha väga ettevaatlikult või näo piirkonnas pigem vältida.

Valguslaserid.

Tedretähtede laserravi on sageli sobivam heleda nahaga inimestel, kuna tumedama naha korral võivad tüsistusena tekkida hüperpigmenteerunud laigud.

Impulseeritud valgussüsteem on sarnase toimega kui lasergi. See võimaldab ravida eri nahaprobleeme, nagu fotovananemine, kortsud, veresoonelaiendid, liigsed karvad ja pigmendihäired.

Allikas: derma.ee

Enneta tedretäppe!

Kasuta üle 30 SPF päikesekaitsekreemi.

Kanna päikese käes peakatet.

Võimalusel ära viibi päikese käes ega käi solaariumis.

Allikas: derma.ee

Vanarahvas peletas kanasõnnikuga

Vanarahvas teadis: tedretäppidest aitab vabaneda kanasõnnikumask või tiigist peoga võetud konnakudu.

Kel nii ekstreemsed võitlusvahendid hirmu tekitavad, võivad proovida ka sidruni- ja kasemahla, peterselliteed, petipiima-, sibula-, maasika- ja kurgimaski.