Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
15. mai 2013, 07:00

Birgit Õigemeel: ma usun, et väike poiss mu kõhus on õnnelik! (7)

"Väga hästi läks!" tunnistas Birgit Õigemeel eile õhtul vahetult pärast esinemist Eurovisioni poolfinaalis. "Kui me lavale läksime, siis olin enne ikka närvis küll. Kui ma aga lavale sain, oli küll väga hea tunne."

"Ma üritasin teha kõik, mis võimalik, ja ma arvan küll, et andsin endast 200 protsenti," ütles Birgit.

Lauljatari hääles kõlas lavalt tulles kergendus.

"Pingelangus on küll tohutu! Kui mul enne oli selline tunne, et saaks kõik tänase juba kaelast ära, siis praegu ma mõtlen küll, et saaks ainult sinna lavale tagasi! See kolm minutit oli vähe küll!"

Ema: Birgit tundub väga rahulik

"Mul veel ärevust ei ole, aga mida lähemale kontsert jõuab, seda enam ma lähen küll närviliseks," rääkis Birgiti ema Astrid eile neli tundi enne poolfinaali. Birgit seevastu olla vana rahu ise.

"Ma kadestan teda, ta tundub tõesti väga rahulik," ütles eile vahetult enne Eurovisioni esimest poolfinaali Birgit Õigemeele ema Astrid. "Ma käisin esmaspäeval ka žürii kontserti kuulamas ja ta oli vokaalselt väga võimas. Ma jäin väga rahule. Juba siis ma pabistasin ja suur ärevus oli hinges, ma usun, et poolfinaalis on sama tunne."

Astridi sõnul on Birgiti trumbiks lihtsus. "Teiste show’d olid muidugi vägevad ja näha oli, et raha oli sinna panustatud. Birgit eristus selle poolest teistest, et ta võlub oma rahulikkuse ja armsa olekuga," arvab ema. Superstaarisaate finaaliga Birgiti ema oma tundeid esiti võrrelda ei oska. "Mõlemad üritused on väga pingelised, aga superstaarisaatele tagasi mõeldes oli hinges ikka tohutu ärevus ja pinge, värisesin ja pisarad olid silmis. Ma usun, et sama tunne tuleb ka siin, Eurovisionil."

Birgiti lähedased kogunesid eile õhtul Kohilas kohvikusse, kuhu oli üles pandud suur ekraan ja üheskoos elati Birgiti esinemisele kaasa. "Kõik ütlesid, et tal läheb hästi, nad hoiavad pöialt ja Birgit saab kindlasti finaali."

Malmösse aga tulid Birgiti emaga koos veel tema isa Riivu ja ristiema abikaasaga.

"Me Birgiti isaga mõtlesime pärast "Eesti laulu", et võiks tulla Malmösse kohale, ja Birgit oli väga nõus ideega ja ütles, et võib meile pileti kinkida. Nii me otsustasimegi tulla," räägib Astrid, miks tütrele Malmösse toeks tuldi. "Me jõudsime esmaspäeva õhtul kohale, siis puhkasime veidi hotellis, kuna autojuht oli väsinud (Birgiti ema ja tema seltskond tulid Malmösse läbi Stockholmi autoga ja sõitsid maha 800 kilomeetrit – K. T.), siis käisime kontserti vaatamas ja pärast seda istusime veel Birgitiga nende hotellis, ajasime juttu ja oligi kell juba kaks öösel," räägib Astrid, mis seni Rootsis tehtud.

"Teisipäeval käisime Malmö linnas, vaatasime ringi ja jooksin kesklinna väljakul täiesti juhuslikult oma teise tütrega kokku. Sigrid, kes elab Amsterdamis, tuli ka oma abikaasaga siia ja ma just olin mõelnud, et helistaks talle, ja laps kõnnib keset linna vastu. Maailm on ikka väike," muigab Astrid.

Birgiti ema andis tütrele lavale kaasa head sõnad, ühtki talismani ta Birgitile veel kinkinud pole. "Ma olen mõelnud küll, et võiks ju olla mõni väike armas asi, mis talle anda. Aga ma ütlengi talle, et olgu tema ise ja laulgu nii hästi, kui saab. Ta on lapsest saati lava nautinud ja ütleb ise ka, et mida suurem lava, seda rohkem ta naudib ja rahulikuks jääb. Ma tean, et ta suudab kõik väga filigraanselt ja perfektselt ära teha."

Muidugi ei saa Birgiti ema puhul mööda minna küsimusest: mis tunne on taas kord vanaemaks saada? "Väga armas ja hea tunne on, oligi pikk paus sisse jäänud! Viimane lapselaps saab kohe juba viieaastaseks, seega on varsti jälle keegi, keda hoida ja kallistada," ei varja Astrid oma rõõmu. "Mul on praegu neli lapselast – vanimal tütrel Reelikal on tütar ja poeg ning Sigridil on kaks tütart."

Zoja Hertz tegi hääleseadet Skype’i teel

"Proov läks hästi ja põhimõtteliselt on kõik väga rahulik," rääkis Birgiti elukaaslane Indrek Sarrap mõni minut pärast seda, kui Birgit oli eile ära teinud oma viimase lavaproovi enne suurt poolfinaali. "Teeme veel natuke hääleseadet ja Zoja Hertz aitab meid sellega pisut Skype’i teel."

Siiani on Birgit kogu aeg öelnud, et ei ole läheneva poolfinaali pärast grammigi närvis ning ka pärast kõige viimast proovi polnud hirm talle naha vahele pugenud. "Kõik on juba paigas ja ma usun, et pigem ta rahuneb vaikselt maha, sest proov läks hästi," rääkis Sarrap. Lauri Pihlap, Kaido Põldma ja Raimondo Laikre aga kehitasid proovi kohta esitatud küsimuse peale õlgu ja ütlesid, et tühjas saalis proovi tehes erilist fiilingut polnud, kuid proov läks korralikult. Nemadki olid pärast proovi rahulikud ja keegi enne poolfinaali närviliselt küüsi ei närinud.

Birgitile hoiavad Malmös pöialt ka mitmed välisajakirjanikud – üks neist käis linnas ringi suure Eesti lipuga ja kinnitas, et meie laul meeldib talle väga. Bussis kohtasime aga üht mustanahalist ajakirjanikku, kes õhkas, silmis siiras lootus: "Ma nii loodan, et Eesti pääseb edasi!"

Ehk andis Birgitile pisut kindlust juurde ka see, et ta oli laval kolme mehe asemel hoopiski neljaga – on ju tema kõhus kasvav beebigi poisslaps?

"Ma ei ole seda kellelegi öelnud, aga eks see tuleb varsti kuskilt ikka välja," ütles Birgit Õigemeel esmaspäeval, kui rääkis, et Eurovisionil on välisajakirjanikud temalt palju kordi küsinud tulevase lapse soo kohta, ning keeldus viisakalt Eesti meediale lapse sugu avalikustamast. Ent selgus, et ühel pressikonverentsil ta siiski ütle, et tulemas on poeg. Ajakirjanik rääkis Birgitile, et paljud artistid, kes varasematel kordadel rasedana lavale on astunud, on Eurovisionil jõudnud päris kaugele. "Kas sa oled rahulikum ja lõõgastunum teades, et laps sünnib sügisel?" küsis ajakirjanik. "Jah, ma usun seda, mul on palju energiat," kinnitas Birgit ja avaldas lootust, et lavale minnes on tunne väga hea. "Ja ma usun, et see väike poiss, kes seal on, on samuti õnnelik."

Teise ajakirjaniku täpsustusele, kas Birgit juba teab, et saab poja, vastas ta: "Jah, ma tean seda".