Foto: Viljar Voog
Inimesed
14. mai 2013, 06:57
Galerii avapeo glamuurselt punavaibalt!

Birgit: enamik välisajakirjanikke on küsinud mu raseduse kohta (28)

"Enamasti küsiti selliseid tavalisi asju: kuidas Eurovision mu enesetunnet mõjutab, kas ma olen rohkem väsinud kui muidu ja kas meil on juba lapse sugu teada. Ma ikka üritasin neile vastata ka," räägib Birgit Õigemeel pühapäevasele Eurovisioni avagalale eelnenud punase vaiba üritusest, kus välis-press küsimusi sai esitada.

Birgit ütleb, et neil Indrekuga (Sarrap – Birgiti elukaaslane; K. T.) on septembris sündiva lapse sugu küll teada, kuid sellegipoolest ta seda veel avaldada ei taha. "Ma ei ole seda kellelegi öelnud, aga eks see tuleb varsti ikka kuskilt välja," muigab ta.

Kuidas aga Birgit oma argitegemisi lapseootuse pärast muutma on pidanud? "Ei ole ma eriti midagi muutnud – elan ikka täiesti tavalist elu. Eks ma väsin kiiremini ära ja pean kontrollima, et ma tervislikult sööksin, aga muud ei midagi." Birgitil on viies raseduskuu ning see on aeg, kui loode kuuleb juba helisid. "Ma olen üpris kindel, et talle meeldib minu lugu," usub Birgit.

Poseeris sadakonnale fotograafile

Eurovisioni avagala oli tõeliselt uhke üritus – staarid saabusid Malmö ooperimajja mööda pikka punavaipa, mida ääristasid kogu maailmast kohale sõitnud fotograafid, ajakirjanikud ja kaameramehed. Birgit oli vaieldamatult üks lihtsamaid, ent kenamaid naisi vaibal – tal oli seljas heleroosa kivikestega kleit, mida kiitsid isegi õhtujuhid, kes vaibaleastujaid nende kodukeeles tervitasid ja nimesid välja hõikasid "See on kindlasti õhtu kõige sädelevam kleit," arvasid õhtujuhid.

Kuigi võiks arvata, et Birgiti kleit on tulnud mõne kodumaise moedisaineri nõelasilmast, on see, nagu hiljem selgus, pärit Guessi uuest kollektsioonist, mida poelettidel esialgu pole.

Veel enne, kui Birgit mööda 70meetrist punast vaipa Malmö

ooperimaja ukseni jõudis, tuli tal oma taustalauljatega poseerida umbes sadakonnale fotograafile ning intervjuusid anda. Meie eurolaulik tundis end punasel vaibal silmanähtavalt hästi ja koduselt, kuid tunnistas ajakirjanikele, et see on tema esimene säärane üritus. "Ma polegi varem käinud üritusel, kus artistid tuuakse ekstra autoga kohale."

Kui Birgitilt tema fännide kohta uuriti, ütles ta, et enamik, kes ligi astuvad, ei ole suured fännid, vaid pigem tahavad artistidega lihtsalt pilti teha ja autogramme saada.

Kahjuks röövis osa Birgiti tähesärast Soome lauljatar, kes pärast teda saabus ja üliefektselt sisenes. Lauljatar Krista Siegfrids, kelle lugu kannab nime "Marry Me", oli selga tõmmanud uhke pulmakleidi ja loomulikult vallandas see imestussagina ning fotograafid võitlesid selle eest, et ta pildile püüda.

Ott oli avapeo tõeline magnet

Õhtul, kui staarid ooperimajas, kogunesid ajakirjanikud Euro Clubi, kus võis kinoekraanilt avagalat jälgida. Pärast avamise ametlikku osa tulid avapeole ka delegatsioonide liikmed. Eesti poolelt oli Euro Clubis näha liikumas Mihkel Mattiseni ja möödunud aastal Bakuus lauluvõistlusel laineid löönud Ott Leplandi. Ott oli lausa nii popp poiss, et esiti korralikult lõõgastudagi ei saanud, sest paljud välismaalased soovisid temaga pilti teha – vaevalt oli Ott end ühest fännist lahti raputanud, kui teine juba ligi hüppas ja temaga pilti teha soovis.

"Tänavu on asi ikka kõvasti tagasihoidlikum kui möödunud aastal," nentis mullune eurolaulik Ott Lepland. Aga loomulikult – näiteks Bakuu Kristallhall, mis spetsiaalselt lauluvõistluseks ehitati, mahutas 25 000 inimest, Malmö Arenale mahub aga umbes 13 000.

"Kell oli hiline ja ma olin otsustanud, et puhkan ja hoian oma häält," ütleb Birgit, miks tema peole ei läinud. "Ööklubis on vali muusika ja seal kõvasti rääkimine on häälele kurnav. Teised ütlesid ka, et mina läheksin pigem koju. Punase vaiba üritus ja avatseremoonia kestsid niigi kaua (ligi kolm tundi – K. T.) ja saime ka seal paljude inimestega suhelda ja tutvuda, nii et otsustasin puhata," ütleb Birgit.

Intervjuusid andis ta punasel vaibal ohtralt. "Kõige olulisem oli anda intervjuusid suurtele väljaannetele ja suurte kaameratega telekanalitele," naerab ta. "Väga palju andsime intervjuusid rootslastele ja hollandlastele, kes on meiega samas poolfinaalis. Aga saime kõigile olulistele väljaannetele antud, Mart Normet oli meiega kaasas ja delegeeris, kellega rääkida, sest ega päris igale fännile jõua ikka intervjuud anda."

Esmaspäevane proov läks paremini kui kaks eelmist

Esmaspäeval said ajakirjanikud näha, milline esimene poolfinaal välja näeb. Birgitil läks kõik suurepäraselt, siinkirjutaja lähedal istunud inimestele tõi tema esitus ihule kananaha ja külmavärinad. Loo lõpupoole, kus Birgitil on ilma saateta pikk noot, plaksutasid saalisolijad sellele valjult ja huilgasid kaasa, andes mõista, et neilegi meeldis.

Esmaspäevane proov läks Mart Normeti sõnul üldse paremini kui ükski senine. "See oli igas mõttes – graafikaliselt, vokaalselt, liikumise, valguse, kaameratöö mõttes – seni parim proov ja selge edasiminek," ütles Normet vahetult pärast proovi. "Loomulikult polnud lavakujundus selline, nagu me alguses tahtsime, aga sellega võib rahul olla. Kujundus sobib lauluga ja eristub teistest lähedal olevatest lauludest selgelt."

Birgitil on endiselt laval taustaks oranžid ja kollased toonid, kuigi Eesti tiim neist lahti soovis saada. "Nad jätsid värvid selliseks, et me eristuks, mitte poleks lihtsalt sinine nagu paljudel teistel. Meil oli alguses põhjamaine visioon. Aga taust ja graafika ei ole enam närviline nagu enne ja tundub, et see töötab," on Normet rahul.

Ka Eesti fännid elavad Birgitile Malmös kaasa (Autor: Piret Parik)

Täna on Malmös Eurovisioni lauluvõistluse esimene poolfinaal, kus Birgit astub lavale järjekorras teise artistina. Eurovisioni linnakus on kohal ka Eesti fänniklubi president Martin Paberit ning temaga koos kolm fänniklubi liiget. "Läheme täna kõik Birgitile saali kaasa elama ja usun, et vaatamata tulemusele liigume hiljem ka Euro Clubi pidutsema," räägib Paberit. "Väga pikalt küll ilmselt tähistada ei saa, sest kolmapäeva hommikul liigume varakult kodu poole tagasi. Aga laupäeval toimub ühine finaali vaatamine ühe meie fänniklubi liikme kodus."

Fännid: Birgit peaks rasedusele rõhuma

Eurovisioni fänniklubide juhtide meelest tasuks Birgitil oma lapseootusest rääkida ja sellele isegi esinemisel kuidagi tähelepanu juhtida. "Birgiti rasedus on loo kontekstis huvitav ja ta peaks sellest rääkima," arvas OGAE-Norra president Morten Thomassen.

Muu maailma fänniklubide juht Roy van der Merwe läheb aga isegi sammukese kaugemale: "Mitu nädalat on ta Malmöks rase olnud? Kas seda on näha? Kui keegi ei näe, siis võib seda lihtsalt ignoreerida. Kui rasedus on aga kõigile nähtav, siis peaks ta sellest rääkima. Äkki peaks ta lavale kaasa võtma nuku ja šõu sellele üles ehitama. Birgit saaks näidata, et moodsatel emadel saab karjäär ja laps korraga olla," arvas van der Merwe. Van der Merwe arvamust jagab OGEA-Soome president Jouni Pihkakorpi, kes peab rasedust igati loomulikuks. "Ta saaks näidata, et rasedus pole mingi puue ja naine saab laulda ning esineda," selgitas Pihkakorpi. "Nii saaks ta juurde nii-öelda kaastundepunkte."

Eurovisioni kommenteerivad taas Kivirähk ja Juur (Autor: Anete Kruusmägi)

"Ikka vist kommenteerime, selline on juba traditsioon," kinnitab Kivirähk, et ka sel aastal saab raadiokuulaja Eurovisioni nautida Andrus Kivirähki ja Mart Juure seltsis. Homne otseülekanne Raadio 2s algab kell 22. Esitusele tulevaid laule Kivirähk veel kuulata jõudnud pole. "Eks homme näeb!" arvab ta ja tunnistab, et ei vaata kunagi lugusid enne ära. "Huvi nii suur ka ei ole," ütleb kirjanik, kes Birgiti esitust on siiski kuulnud. Homset Eurovisioni ootab Kivirähk huviga. "Saab näha veidraid asju, süüa, juua, olla raadiokuulajale seltsiks," rõõmustab ta.