NOORIM VÕITJA: Algklassiõpilaste vanuserühma võitja Markkus Mänd riietas end loole «Meie kiisul kriimud silmad» vastavalt. Vaid piip oli puudu. Foto: Mati Hiis
Inimesed
13. mai 2013, 07:01

Artjom erivajadusega laululastest: "Neis on rohkem tegemisrõõmu."

"Ütlen ausalt, et mul läks süda soojaks!" pahvatas reedel laulmiskonkursi "Laulurõõm" žüriis erivajadusega laste ja noorte etteasteid hinnanud Artjom Savitski vahetult pärast võistlust. "Nad laulsid mõnes mõttes isegi paremini kui tavalised lapsed," arvab superstaarisaatest hoo sisse saanud noormees osalejate õhinat silmas pidades.

Tallinna Kanutiaia Noortemajas kümnendat kevadet peetud mõõduvõtmiseks hoolikalt valmistunud lapsed ja noored jõudsid vaevu oodata, millal püünele pääseb. Nii mõnigi neist jooksis ummisjalu lavale ja kahmas kärsitult mikrofoni pihku, võttes Artjomi naeratama.

"Ma olen sellel üritusel esimest korda. Kui mind žüriisse kutsuti, siis mõtlesin, et miks mitte neile lastele rõõmu valmistada," räägib Artjom, keda puudega laulunoored väga positiivselt üllatasid. "Eriline on see, kuidas nad lauludesse sisse elavad. Ja neis on rohkem tegemisrõõmu ja tahet, silmades nii palju sära – seda oli väga tore vaadata. Tegelikult nad ka laulsid hästi," kiidab Artjom.

Žürii, mille eesotsas Tallinna puuetega inimeste koja juht Tauno Asuja, sõelus ligi 30 solisti seast tublimad välja kolmes vanuserühmas: algklasside õpilased, keskastme õpilased ning noored alates 18. eluaastast. "Arvasin, et sääraseid lapsi on raske ritta seada, aga parimaid välja sõeluda on alati keeruline. Lauluhääl ja -oskus osutusid ikkagi tähtsaimateks faktoriteks," nendib Artjo, kel lauluvõistlustel punktide andmise kogemus varasemastki olemas, näiteks Vene romansside konkursilt, kus ta ise 2009. aastal võitjaks tuli. "Oluline on alati ka see, et esitajal oleks lauluga emotsionaalne suhe," lisab ta.

Üldvõitja, põhikoolitüdruk Maria Saksa esituses oli tema meelest kõik vajalik olemas. "Ta valis emadepäevaga hästi kokkusobiva loo - Sirje Toompere "Ema", ta laulis väga hästi ja laul tuli tal nii südamest. See liigutas mind! Ma mõtlesin kohe oma ema peale," tunnistab Artjom.

Noorima vanuseastme võitis Markkus Mänd, keskmise vanuseastme Helena Veltson ja vanimas rühmas oli parim Sirli Paomees. Artistlikema esituse eripreemia pälvis efektselt kitarrimängu imiteerinud Mihkel Murru noorukite vanuseklassist. Välja jagati ka teise ja kolmanda koha auhinnad, tunnustava diplomi said kõik osavõtjad.