FÄNNAB SUKELDUMIST: Tarjal on oma hobi – ta on nimelt kirglik sukeldumisfänn. «Läbisin 2006. aastal Tais koos abikaasaga koolituse ja sellest ajast saadik käime sukeldumas nii tihti kui võimalik. Enamasti puhkamegi päikeselistes mereäärsetes kohtades, et saaks sukelduda.» Foto: Eugenio Mazzinghi
Saund
11. mai 2013, 08:00

Nightwish’i ekssolist Tarja: ma ei igatse bändi taga ega ole nende töödega kursis (2)

"Ma ei igatse bändis olemist üldse! Mul on nüüd vabadus töötada inimestega, kellega mina tahan. Saan ise valida ja otsustada asjade üle, mis on mu karjäärile olulised, ilma et peaksin kellegi teise käest midagi küsima," ütleb Tarja Turunen, Nightwish’i endine võimsa häälega lauljatar.

Tarja, kes lahkus bändist 2005. aastal, et teha soolokarjääri, tunnistab: ta ei hoia isegi bändi tegemistel enam silma peal. "Ma ei ole väga huvitatud sellest, mis selle bändiga toimub. Ma saan nende tegemiste kohta pisut infot ajakirjanike kaudu, kui nad bändi kohta küsivad ja see on ausalt öeldes piisav. Soovin neile lihtsalt parimat."

Päriselt pole Tarja sidet Eesti muusikamaastikuga siiski kaotanud. "Ma tean folk-metal bändi Metsatöll ja armastan helilooja Arvo Pärdi teoseid," ütleb ta.

Eestis esines Tarja viimati mullu. Ta meenutab, et oli siis väga haige. "Mul oli gripp ja ma ei saanud inimestega kontserdi ajal isegi rääkida. See oli kohutav, aga sellised asjad kahjuks juhtuvad. Hoolimata sellest peab šõu edasi minema."

Muusikaga alustas kuueselt

Kontserdil käinud oskavad kindlasti meenutada, et Tarja haigus ei paistnud laval kuidagi välja. "Ma olen oma karjääri jooksul tervise tõttu ära jätnud ainult kolm kontserti," ütleb ta. "Kurb, et Tallinnas viimati nii läks! Siiski mäletan ma, et kontsert oli suurepärane ja publik võttis mind väga soojalt vastu."

Tarja jõuab Eestisse taas 20. mail. Seekord pisut teistsuguse kavaga – koos temaga on laval üle 100 inimese, nende hulgas laiendatud koosseisus Peterburi filharmooniaorkester, koor ja tuntud heavy-rock trummar Mike Terrana. Šõu "Beauty and the Beat" ühendab klassikalised muusikud ja rokihelid ooperivokaaliga.

Tarja räägib, et on klassikalist muusikat õppinud kuueaastasest saadik. Metal-muusikaga tegi ta tutvust, kui õppis ülikoolis ning tal paluti Nightwish’i jaoks sisse laulda demo. "Ma ei kuulanud metal’it enne bändiga liitumist üldse, kuigi olin rokkmuusikaga tuttav. Aga võib-olla see ongi põhjuseks, miks mu muusika on pigem rokisugemetega."

Tarja ütleb, et kuigi ta laulis aastaid metal-bändis, ei ole ta klassikalist muusikat kunagi jätnud. "Klassikaline muusika sunnib mind oma häälega kõvasti töötama, et areneksin paremaks lauljaks. Rokkmuusika aga annab vabaduse esineda ilma, et peaksin liiga palju tehniliselt laulmise peale mõtlema. Ma naudin nende muusikastiilide tasakaalu ja seda, et saan olla osa mõlemast maailmast," ütleb ta.

Tarja näeb laval alati hingematvalt kaunis välja ja tema lavakostüümid annavad paljudele silmad ette. "Minu unistus on alati olnud see, et saaksin ise oma lavariideid disainida. Nüüdseks olen ma leidnud ka inimese, kes mind selles aitab," räägib Tarja, kust on pärit tema kostüümid.

Garaaž on kleite täis

Mööda ei saa vaadata ka tõsiasjast, et Tarja vahetab kontserdi jooksul riideid mitu korda. "Juba bändis olles oli see minu idee, et riideid vahetada. Ma tundsin, et see sobib perfektselt muusika ja bändi etteastega. Sama teen ma oma esinemistel ka praegu, see on väga lõbus." Lisaks omadisainitud riietele on Tarjal ka sponsor Nordenfeldt, kes teda lavariietega toetab.

Kui palju Tarjal kodus kleite on? "Oh issand, liiga palju! Meie garaaž on neid peaaegu täis. Ma olen suurema osa esinemisriietest alles jätnud, ehk saan need ühel päeval anda heategevuseks. Aga neis on palju mälestusi," ütleb ta.

Kui laval on Tarja tõeline jumalanna, siis vabal ajal eelistab ta väga mugavaid riideid. "Must on minu värv," muigab ta. "Kui asi puudutab riideid, siis olen väga ettevaatlik selles suhtes, mida kannan, kuna ma armastan moodi ja minu jaoks on oluline oma stiili arendamine."

Ühtki talismani või õnnetoovat riideeset Tarjal laval kaasas ei ole. "Ainult minu oma mikrofon, see on kõik. Jah, ma kasutan laulmiseks isiklikku mikrofoni, aga seda pigem seetõttu, et sellel on hea kõla. Ja loomulikult ka hügieenilistel kaalutlustel."

Tuuritab koos lapse ja abikaasaga

Tarja on olnud kümme aastat abielus Marcelo Kabuliga, kes on ühtlasi tema mänedžer. Paaril on ka aastane pisitütar Naomi Erika Alexia Cabuli Turunen, kes vanematega alati kaasas tuuritab.

"Mu tütar on imeline väike tüdruk ja ta on juba aktsepteerinud fakti, et ta vanemad reisivad palju. Ta tuleb sellega väga hästi toime, hoolimata ajavahest ja kliimamuutusest," ütleb Tarja. "Ta on pidevalt koos mõlema vanemaga, seega on ta õnnelik. Sellist asja ei ole paljudes peredes!"

Tarja räägib, et laval olles ei pea ta oma pisitütre pärast muretsema, kuna laps on heades kätes, veetes aega isa või lapsehoidjaga. "Muidugi, praegu pean ma tuure organiseerides ja ette valmistades mõtlema selle peale, et mul on lapse näol uus kohustus, kuid see ei muuda asjaolu, et olen siiski artist ja tuuritan samamoodi nagu enne. Kuni mu tütar on terve, on kõik hästi."

Pärit Soomest, kuid elab Argentinas

Tarja on pärit Soomest, kuid praegu elab ta abikaasa ja lapsega Argentinas. "Argentinas on kohutav korruptsioon – valitsus on korrumpeerunud ja neil pole mingit tööõiguse süsteemi. See teeb paljude inimeste jaoks elu raskeks. Soomes kaebavad inimesed väikeste asjade üle nii, nagu hakkaks maailm kohe lõppema. Nad ei saa vist aru, et mujal võib olukord palju raskem olla, kuigi inimesed leiavad ka kurbuse ja vaesuse oludes siiski midagi positiivset."

Samuti ei meeldi talle rassism uuel kodumaal. "Olgugi et inimesed ei räägi sellest, eksisteerib probleem siiski."

Soomel ja Argentinal on Tarja sõnul ka ühine joon – melanhoolia, mis esineb kunstis ja muusikas.