100 AASTAT TANTSU JA TAGAAJAMIST: Bollywoodi filmi lahutamatuteks kaubamärkideks on olnud kaunis muusika, nõtke koreograafia ja lembepaarile igavest õnne kuulutav lõpp. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
11. mai 2013, 14:47

Maailma suurimate filmistaaridega uhkustav Bollywood sai 100aastaseks! (1)

Arvestades neid andunult jälgivaid miljardeid silmapaare, on Bollywoodi superstaarid Shahrukh Khan ja Aishwarya Rai palju suuremad tähed kui Hollywoodi tippnimed – nende näitekunstist saab osa üle poole planeedi rahvastikust.

3. mail 1913 esilinastus Mumbais esimene Bollywoodi linateos – 40 minuti pikkune must-valge tummfilm "Raja Harischandra", mille režissöör oli Dadasaheb Phalke. Hindi mütoloogiast inspireeritud loos täitsid naisterolle mehed. 1930ndate alguseks tehti Indias juba paarsada filmi aastas. Eduloo katkestas mõneks ajaks 1930ndate algul lahvatanud ülemaailmne majanduskriis. India kino kuldajaks peetakse 1950ndaid kuni aastani 1965. Keskealised ja vanemad eestlasedki teavad menufilme "Kättemaks ja seadus", "Diskotantsija", "Džungli kuningas", "Armastuse legend" jt.

India filmitööstus, mida tuntakse ka Bollywoodina (B-täht tuleneb Mumbai endisest nimest Bombay), on tohutult produktiivne – Briti lehe The Independent andmetel vorbitakse seal tuhatkond filmi aastas. Seda on kaks korda rohkem kui läänemaailma filmimekas Hollywoodis.

Bollywood lööb Hollywoodi pika puuga

Igal aastal müüakse Bollywoodi filmidele kolm-neli miljardit kinopiletit – seega saab sealsest filmikunstist osa üle poole maakera rahvastikust. Samas pole sugugi kõik filmid edukad, õieti vaid ligi veerand osutub kassamagnetiks. Kuid nende menust piisab, et hiigelmasinavärki töös hoida.

Ka Hollywood otsib üha rohkem Bollywoodiga koostööd ja India filmid, mis on tuntud oma rohke laulu, tantsu ja vääramatult õnneliku lõpuga läägete armusaagade poolest, on ajapikku moodsamaks muutumas ning tuntud ja armastatud juba sünnimaast kaugemalgi. Muusikast kui India filmi vältimatust koostisosast nii palju, et enim laule sisaldav film kino ajaloos on valminud loomulikult Bollywoodis – 1932. aastal valminud "Indra Sabha" hiilgas lausa 71 lauluga. India filmiajaloo pikim laul aga on 20 minutit pikk ballaad "Ab Tumhare Hawale Watan Saara". Üks maailma pikemaid kinofilme sündis samuti Bollywoodis – 2003. aasta sõjafilm "LOC Kargil" kestab neli tundi ja 25 minutit.

Muuseas sooline diskrimineerimine kestab Bollywoodis täie rauaga – kui meesstaar saab oma rolli eest isegi 16 miljonit dollarit filmi pealt, ei raatsita naisnäitlejatele maksta üle paari miljoni.

Shahrukh Khan – maailma suurim filmistaar

Meedias Bollywoodi kuningaks ja India Brad Pittiks ristitud Shahrukh Khan (47) on tänapäeva Bollywoodi tuntuim meesstaar. Ta on näidelnud vähemalt 75 filmis romantikast thrilleriteni. Tema maise vara väärtuseks öeldakse 600 miljonit dollarit, mida on ligi poole rohkem kui Hollywoodi jõukamatel meesstaaridel. Ajaleht Los Angeles Times ülendab Khani maailma suurimaks filmistaariks – leht märgib, et kuigi Brad Pittil ja Will Smithil on maailmas miljoneid fänne, siis Khani fännkonda kokku rehkendades tuleks sinna veel mõni null lisada. Juba üksi India rahvaarv ulatub üle miljardi, pealegi on Bollywoodi staarid kuulsad ka ümberkaudsetes riikides.

Khan ütleb intervjuus Los Angeles Timesile, et peab oma edu pandiks avatust – ta suhtleb fännidega innuga, millest Hollywoodi suurkujude austajad võivad vaid unistada. Paraku ütles ta ära võimalusest end ka teisel pool ookeani suurnimeks teha, sest ta loobus rollist 2009. aastal parima linateose Oscari pälvinud Briti režissööri Danny Boyle’i filmis "Rentslimiljonär" – see au läks hoopis Anil Kapoorile, kes pärast õnnestunud osatäitmist näitles ka menusarjas "24" ning 2011. aasta "Võimatu missiooni" linaloos ning on tänu sellele läänes üks tuntumaid India näitlejaid. Khan aga ei kahetse: "Rentslimiljonär" on küll tore, aga see pole siiski mingi õige India film."

Bollywoodi superstaarid

Dev Anand (1923–2011)

Dev Anand on üks India kino väljapaistvamaid näitlejaid. Erinevalt paljudest teistest Bollywoodi nn kuldse perioodi staaridest, suutis ta naistel verd keema kütva välimuse säilitada veel aastakümneteks, 65aastase karjääri jooksul näitles Anand 114 filmis.

Meena Kumari (1932–1972)

Üks tuntumaid India naisnäitlejaid Meena Kumari osales filmides lapseeast kuni surmani, kokku üle 30 aasta. Ta jõudis oma lühikeseks jäänud elu jooksul teha üle 90 filmirolli, neist enamik raske saatusega kangelannad. See andis Kumarile tragöödiate kuninganna hüüdnime. Paraku langes Kumari ka ise tragöödia ohvriks – temast sai alkohoolik ning ta suri vaid 39aastaselt maksatsirroosi.

Raj Kapoor (1924–1988)

Kuulsasse Kapooride filmidünastiasse kuuluv Raj Kapoor sai oma esimese rolli 11aastaselt, oma tööga teenis ta kriitikute ülistuse saatel kulgenud karjääri jooksul India Charlie Chaplini tiitli. Kapoori hiilgeajal oli tema nimi hästi tuntud Nõukogude Liiduski. Keskeas vaevas Kapoori astma, millesse ta 63aastaselt ka suri.

Dilip Kumar (1922)

90aastane filmilegend on tuntud kui Bollywoodi draamakuningas, keda paljud kriitikud peavad India kino väljapaistvaimaks näitlejaks läbi ajaloo. Raskepärased rollid hakkasid teda ühel hetkel piinama ja psühhiaatri soovitusel võttis ta ühel hetkel kergemad karakterid käsile. Ka helgemate osatäitmistega saatis Kumari raugematu menu.

Nargis (1929–1981)

Nargis Dutti, keda tuntakse peamiselt eesnime järgi, on peetud Bollywoodi ajaloo suurimaks naisnäitlejaks. Paljudes filmides mängis ta koos Raj Kapooriga.

Aishwarya Rai (1973)

Enne filmiärisse sukeldumist Miss Worldi ja modellina tuntud Aishwarya Rai on üks Bollywoodi tuntumaid staare, kes on jõudnud üles astuda üle 40 filmis. Praegu naudib Aishwarya koos näitlejast abikaasa Abishek Bachchaniga emarõõme. Aiswarya kui India naiste iidoli tegemisi jälgitakse sealses meedias kullipilguga ning paraku sai näitleja pärast tütre sündi raseduse ajal kogunenud liigse kehakaalu pärast halastamatult sugeda – rahva meelest oli maa kauneim naine enda keha käest lastes oma austajaid alatult petnud!