Foto: Peeter Langovits/Postimees
Inimesed
9. mai 2013, 07:02

Silvi Vrait võitleb pärast ränka ajuoperatsiooni (76)

843 südamlikku ja lillederohket õnnesoovi, mis sõbrad ja tuttavad 28. aprillil Silvi Vraidi 62. sünnipäeval tema Facebooki leheküljele postitasid, ei jõudnudki adressaadini. Kiirabi viis armastatud lauljanna samal päeval raskes seisundis haiglasse.

Aastaid Tallinna Prantsuse lütseumis õpetajana töötanud Vrait on haiguslehel olnud aasta algusest saadik. Tuttavad ja kolleegid on küll mõistatanud, millise tõvega tegu, ja pannud lauljanna meeleolumuutused, tööhuvi kadumise ja ebaharilikud mäluhäired stressi ja isikliku elu keeruliste seikade arvele. Sest kolm aastat tagasi astus Vraidi ellu noor mees Silver, kellega seostatakse mitmeid viimase aja tagasilööke tema elus. Ja Silvi omakorda ei jätnud oma väljaütlemistes puudutamata ei peasüüdlast ega kolleegegi: "Tema [Silver] on see, kes mulle stressi põhjustanud ja arvatavasti üks põhjustest, miks ma mõne arvates klassi ette ei sobi."

Veel kaks aastat tagasi säras Vrait Estonia kontserdisaalis publiku ees, tähistades oma 60 aasta juubelit. Pärast seda tõmbus ta aktiivsemast kontserttegevusest tagasi. Vaid harva võis lauljannat näha väiksematel lavadel koos Fixiga. Viimati astus ta aprilli keskpaigas üles Kaari Sillamaa Laste Kaunite Kunstide kooli lavastuses "Jane Eyre".

Oma viimatises intervjuus Õhtulehele mõni nädal tagasi ütles Silvi Vrait, et kavatseb pärast sünnipäeva koolist lahkuda ja jääda pensionile. Lisades, et võib jätkata tööd mõnes teises koolis või hoopis välismaal, näiteks Mauritiusel. Sest auto on maha müüdud ja korter müügis.

Arstide otsus: lõigata!

Vaevalt teadsid aga lähedased Vraiti piinanud peavaludest, mida ükski valuvaigisti leevendada ei suutnud. Kui sünnipäevalaps õnnitlejatele ust ei avanud, kasvas kahtlus kartuseks.

Mis mõtet oli enam ette heita, et sääraste peavaludega pidanuks juba varem arsti poole pöörduma, ja kiruda tuttavaid, et nood pidanuks varem kiirabi välja helistama! Mustamäe haigla arstide otsus kõlas karmilt: lõigata!

Nädalapäevad pimedust. Siis teisipäeval lõikus. Ja taas lõputu ootus – mis saab edasi?

25 aastat tagasi 10. mail avas Silvi Vrait koos Tõnis Mägi ja Vanemuise sümfooniaorkestriga Tartu 10. levimuusikapäevad. Homme toda veerandsadat aastat tähistama määratud muusikalisel etendusel "Täna 25 aastat tagasi", täpselt samal ajal ja samas saalis, pidanuks Silvi koos Tõnisega uuesti publiku ette astuma.

Nüüd on kahtluse all ka Vraidi esinemine ansambli Fix 45. tegevusaastat märkima mõeldud kontserdil Tartu lauluväljakul 22. augustil.

1994. aastal, vahetult pärast Eurovisioni lauluvõistlust (Silvi Vrait esindas Eestit Dublinis Ivar Musta ja Leelo Tungla lauluga "Nagu merelaine" ja tuli 24. kohale), oli lauljannal raske, kuid edukas neeruoperatsioon, mis tema elu ja edasist karjääri õnneks ei seganud.